art sredica

Jure Tori, harmonika
Bogdana Herman, vokal

22. november 2006, ob 20.15:
Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Pesmi sveta je naslov koncerta, na katerem se bosta Bogdana Herman in Jure Tori predstavila v Kulturnem domu Nova Gorica. Pesmi sveta bodo sestavljale slovenske, judovske, ameriške, ruske, bosanske ter druge pesmi znanih in neznanih avtorjev. Žanrsko so tako različne, kot je človeška nráv različna od človeške nrávi.

Bogdana Herman poje brez glasbene spremljave v glavnem tiste slovenske ljudske pesmi, ki obstajajo v notnih zapisih - objavljenih ali neobjavljenih, ljudje pa so jih že pozabili. Umetnost avtorskega, ne ljudskega petja, je začela razvijati na pobudo dr. Zmage Kumer leta 1978. To je bil logičen nasledek njenega študija slavistike, pa tudi njenega petja protestniških pesmi v šestdesetih letih in sodelovanja v znamenitem ansamblu Salamander, v katerem so tedaj med drugim delovali tudi Lado Jakša, Tomaž Pengov, Jerko Novak, Milan Dekleva in drugi subtilni poznavalci slovenskega jezika, ljudskega izročila in neizčrpnih možnosti osebne interpretacije glasbenih podlag. Sodelovala je z Miro Omerzel Terlep in Matijo Trlepom, s katerima je nastopala z vrsto slovenskih balad in drugih ljudskih pesmi, kar jo je leta 1982 pripeljalo do prve velike LP plošče in nato še ene z dvema kasetama, na katerih je trio predstavlja slovensko vokalno in instrumentalno ljudsko izročilo. Večkrat so jo povabili k ustvarjanju glasbe za film in gledališče.
Zapeti zna čez sto pesmi iz vseh slovenskih pokrajin ter iz italijanskega, avstrijskega in madžarskega zamejstva. Posebej jo veseli interpretacija ljubezenskih in pripovednih pesmi, v katerih išče pritajene vzporednice evropskega izročila in zgodovine Zemlje.
Sodelovala je v številnih radijskih in televizijskih oddajah doma in na tujem, za radijski in televizijski medij pa je pripravila dve seriji oddaj o ljudskem glasbenem izročilu, ki ju je tudi vodila ( Pripovedke in pesmi iz Benečije, Trsta in Rezije, Ljudski godci in njihova glasbila ). Slovenske ljudske pesmi je doslej več kot dvestokrat izvajala v številnih slovenskih krajih, njihovih šolah, knjižnicah, gradovih in cerkvah, pa tudi v petnajstih državah sveta, katerih skrajne robove zarisujejo Argentina, Islandija, Poljska in Grčija. Sodelovala je tudi na Drugi godbi 1996 v Ljubljani, večkrat na festivalu Okarina na Bledu, na mednarodnem festivalu v Beltincih, na letnih koncertih kulturnega društva Folk Slovenija, na TV festivalu Euromusica 1997 v Trondheimu na Norveškem in na 20. EBU Folk Contemporary Festivalu 1998 v Portorožu.
V letih 2000 in 2002 je nastopila na koncertu skupaj z The Strojem na gradu Bogenšperk in skupaj s skupino Katalena ob izidu njene prve zgoščenke.
Pravi, da ji srečanja z ljudsko duhovno kulturo pomenijo neizčrpen vir spoznavanja in razumevanja življenja Slovencev, kot tudi dežele, kjer živimo.

Jure Tori (1975, Trbovlje) je začel obiskovati glasbeno šolo pri sedmih letih, harmoniko pa se je pričel učiti dve leti kasneje. Poleg harmonike je igral tudi klavir in orgle.
Radovednost in želja po igranju ga je že v zgodnjih otroških letih vodila v sodelovanje z različnimi zasedbami iz bližnjih krajev. Največji pečat mu je pustila skupina Orlek, saj so jo skupaj z ostalimi takratnimi člani ustanovili že pri njegovih 14-ih letih, pri Orlekih ostaja do dan danes. To dolgoletno sodelovanje ter ustvarjanje mu je zagotovo prineslo veliko izkušenj. Posneli so sedem zgoščenk in številne videospote, med katerimi je po svetu najbolj prepoznaven Perkmandeljc. Nastopajo po Evropi, ZDA, Avstraliji, Nove Zelandiji in Aziji. Ustanovitev skupine Orlek je bil zanj tudi začetek ustvarjalnosti in osebne rasti, začetek pisanja glasbe, aranžiranja ter razdajanja na odru.
Ljubezen, izkušnje in energija so ga vodile še naprej, njegova glasbena pot se je prepletala z različnimi ustvarjalci. Rodila so se nova sodelovanja, nove melodije in nova čustva. Do sedaj je soustvarjal z mednarodno plesno skupino En Knap, glasbeno skupino Hiša, Pihalnim orkestrom Svea, Skupino Bluesteam, Alko Vujico, s skupino Pax, s Sašom Boletom, skupino Crazed Farmers, z Jadranko Jovanović in Nikolo Rackov. V zadnjem času pa, poleg sodelovanja s skupino Orlek, veliko sodeluje s kontrabasistom Ewaldom Oberleitnerjem iz Gradca in z Bogdano Herman. Njegova glasbena pot pa se še vedno pogosto srečuje z idejami in ustvarjanjem Dušana Kastelica (med drugim avtor Perkmandeljca). Z avtorskim delom izraža svojo osebnost. Včasih na hecen, drugič resen način preigrava travme in radosti življenja.