art sredica

Živeti sanje - večer plesnih miniatur
Plesni center TERPSIHORA

13. december 2006, ob 20.15:
Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Začelo se je pred šestimi leti. Kot Terpsihora Plesni center Šempeter-Vrtojba. V cilju spodbujanja razvoja plesne umetnosti na Goriškem. Zaplesali smo ob zvokih različne moderne in klasične glasbe, žive glasbene spremljave, ob prebiranju poezije, petju pevcev in v tišini ter na ta način odkrivali bogastvo in širino oziroma neskončnost plesne ustvarjalnosti.

Iz leta v leto nas je več - ljubiteljev plesne umetnosti -, ki smo neposredno ali posredno povezani s to čudovito umetnostjo. In iz leta v leto postaja naš »plesni korak« izrazitejši in natančnejši. To dokazujejo tudi naši številni uspehi na različnih državnih in mednarodnih plesnih tekmovanjih. Kar za tri naše plesalce postaja ples tesen življenjski oz. poklicni sopotnik. S kvalitetno plesno ustvarjalnostjo in čezmejnima projektoma - Mednarodni plesni festival SloVita ter Plesno poletje v Šempetru pri Gorici postaja šempetrska muza plesa Terpsihora vse bolj prepoznavna tudi zunaj naših meja.

Stopimo skupaj v ta čarobni in neskončni svet plesne ustvarjalnosti s plesnimi miniaturami, ki bodo ponazarjale našo dejavnost. V enournem programu bomo predstavili sodobno in moderno plesno tehniko, kjer bosta nastopili tudi naši plesalki, ki sta julija 2006 dosegli izjemen uspeh na svetovnem pokalu v moderni tehniki v ZDA - Sara Mlakar (svetovna mladinska prvakinja) in Nastja Bremec (svetovna podprvakinja v članski starostni kategoriji); hip hop tehniko, ki postaja vse bolj priljubljena zvrst med mladimi in aktualne prvake z novembrskega vzhodnoevropskega prvenstva v hop hopu v Rusiji ter orientalske plese, za katere ravno tako vlada precejšnje zanimanje tako med mlajšo kot tudi odraslo populacijo. Z orientalskimi plesi se bo predstavila tudi naša svetovna mladinska podprvakinja Nika Mlakar.
Vsaka plesna točka je en kamenček v celotnem mozaiku, zato smo jih združili v zgovoren naslov »ŽIVETI SANJE« - tiste sanje, ki so gibalo življenja in vzpodbuda osebnega in splošnega razvoja.

Živeti sanje

Koreografi in mentorji: Nastja Bremec, Kristina P. Champaigne, Rene Kordež, Miha Krušič, Simona Minisini, Damas Mithras Thijs, Erika Silgoner

O koreografih in mentorjih:

Nastja Bremec
V šolskem letu 2004/05 je uspešno zaključila Umetniško gimnazijo - smer sodobni ples v Ljubljani, vzporedno pa se je izobraževala tudi na Srednji baletni šoli v Ljubljani.
Dosega številne uspehe na državnih in mednarodnih plesnih tekmovanjih, prejela pa je tudi priznanja za izvirne koreografske stvaritve; njen najvidnejši tekmovalni dosežek je letošnji naslov svetovne podprvakinje v članski starostni kategoriji na področju moderne plesne tehnike iz Bostona, ZDA.
Sodelovala je tudi na 5. Gala večeru mladih slovenskih koreografov na slovensko glasbo, ki ga organizira Društvo baletnih umetnikov Slovenije.
Želi si, da bi ples ostal njen tesni življenjski sopotnik tudi v prihodnje, zato so njeni cilji v trenutku usmerjeni v nadaljevanje plesnega izobraževanja v tujini. Konec meseca marca 2006 je uspešno opravila avdicijo za sprejem v Rotterdam Dance Academy. Zaradi izjemno visoke tehnične izpopolnjenosti je sprejeta kar v 3. letnik akademije. Sicer pa se je od januarja do maja nahajala v Rimu, kjer se je izobraževala pri slovitem italijanskem koreografu Mauru Astolfiju, ki je Nastji podelil štipendijo za ta čas polletnega izobraževanja, ter pri plesalki in koreografinji Eriki Silgoner
Nastja je tudi članica društva Terpsihora Plesni center Šempeter-Vrtojba in v društvu pogosto nastopa v vlogi nadvse uspešne koreografinje in mentorice.

Rene Kordež
Z večletno prizadevnostjo in dejavnostjo v plesnih institucijah na Goriškem in v Ljubljani ter pod mentorstvom številnih uglednih domačih in tujih plesnih pedagogov je Rene Kordež vidno napredoval na področju sodobnega plesa, kar dokazujejo tudi njegovi številni dosežki na različnih plesnih tekmovanjih. Sodeloval je v dveh večjih plesnih projektih: celovečerna plesna predstava »Mavrica« v koreografiji Kristine P. Champaigne ter v predstavi »Koda« v koreografiji Arielle Vidach. Nastopil pa je tudi kot plesalec in koreograf celovečerne predstave »Zdajpakaj«, kjer so sodelovale tudi najperspektivnejše plesalke Plesnega centra Terpsihora.
Kot član društva je v zadnjih letih nastopal tudi v vlogi mentorja in koreografa za mlajše plesalce, ki se udeležujejo različnih tekmovanj na področju modernih in sodobnih plesnih tehnik ter hip-hopa.
Eno leto se je izpopolnjeval v Londonu, na tamkajšnji London Contemporary Dance School. Vsekakor pa so njegovi cilji usmerjeni v nadaljevanje plesnega izobraževanja v tujini.

Damaas-Mithras Thijs
Damaas-Mihtras Thijs je svojo baletno izobraževanje zaključil na Kraljevi baletni šoli Belgije v Antverpnu in nato še na Ecole-Atelier Rudra Bejart v Lozani – Švica (podiplomski študij scenske umetnosti). Leta 1998 je postal član svetovno znane baletne skupine Bejart Ballet Lausanne pod vodstvom Maurica Bejarta. Tam je nastopal kot eden vodilnih plesalcev štiri leta. Med številnimi drugimi vlogami je kot solist nastopil v Hrestaču, Svileni cesti (Route de la Soie) in Plašču (La Manteau). Sodeloval pa je tudi v znanih predstavah »Posvetitev pomladi«, »Bolero«, »Žar ptica«, »Le Presbytere«…
Od leta 2002 nadaljuje svojo kariero kot samostojni plesalec in pedagog klasičnega baleta, modernega baleta in improvizacijskih tehnik v Sloveniji in Belgiji. V šolskem letu 2005/06 postane redni profesor na Srednji baletni šoli v Ljubljani in na oddelku za sodobni ples na Umetniški gimnaziji Ljubljana.
Kot samostojni plesalec in koreograf je sodeloval v predstavah:

  • Emofad (2003) v sodelovanju z Goranom Bogdanovskim in Fičo Balet
  • 50 let Avtotehne (2003)
  • 1:0 (2004) v sodelovanju z Goranom Bogdanovskim in Fičo Baletom- turneja na Madžarskem (ob priključitvi novih članic Evropski Uniji) in v Sloveniji
  • En Cvet (2004)
  • Dan državnosti (2004)
  • Krog (2003-2004) v koreografiji Matjaža Fariča
  • Malchut (2006) letna produkcija Srednje baletne šole v Ljubljani
Miha Krušič
Miha je s plesno kariero začel pri 13 letih. Treniral in poučeval je v skorajda vseh plesnih šolah po Sloveniji. Z izkušnjami, ki si jih je nabral pri latinsko ameriških in standardnih plesih, se je podal na zelo uspešno pot plesalca in koreografa tehnik jazz in hip hop. Svoje plesno znanje je izpopolnjeval, pa tudi poučeval tako doma kot v tujini. Kot profesionalni plesalec je s skupino Kazina nastopil na vseh večjih televizijskih prireditvah in nastopih po Sloveniji, gostoval v casinojih, sodeloval z RTV Slovenija in POP TV ter preplesal uspešno turnejo po Nemčiji. Ponosen pa je tudi na to, da je koreograf videospota »Klinik« skupine Siddharta. Posebej pa velja izpostaviti njegovo tesno sodelovanje z Društvom študentov invalidov Slovenije, saj je bil Miha koreograf dveh celovečernih predstav Društva – »Z.A.N.A.S.« in »WATCH OUT«.
V Plesnem centru Terpsihora poučuje hip hop tako najmlajše kot tudi odrasle, je namreč pobudnik za nastanek skupin »hip hop mame«, ki je letos prvič nastopila na svetovnem prvenstvu v Nemčiji in se uvrstila na 6. mesto. Zagotovo Miha sodi v sam vrh hip hopa v Sloveniji in v Evropi. To dokazujejo tudi njegovi plesalci, ki posegajo po najvišjih uvrstitvah na državnih, evropskih in svetovnih prvenstvih. Mala skupina Plesnega Terpsihora je pod mentorstvom Krušiča in z njegovo koreografijo novembra 2006 slavila 1. mesto na vzhodnoevropskem prvenstvu v hip hopu v Rusiji.

Simona Minisini
Simona Minisini je doma iz Palmanove - Italija in v Plesnem centru Terpsihora poučuje četrto leto. Je aktualna italijanska državna prvakinja v orientalskih plesih in evropska podprvakinja. Izpopolnjuje se pri številnih tujih pedagogih tako doma kot v tujini. Trenutno poučuje v Sunshine clubu v Palmanovi in številnih drugih plesnih društvih v deželi Furlaniji Julijski krajini ter drugod po Italiji. Njeni čutni in termperamentni solistični nastopi gledalca vsakokrat očarajo.

Kristina Pojbič Champaigne
Po šolanju klasičnega baleta, moderne plesne tehnike Horton, floor barrea in jazz baleta v Sloveniji, ja nadaljevala šolanje v Alvin Ailey American Dance Centru v New Yorku. Nastopila je v koreografiji Memoria s člani AAAD Theatre pod vodstvom Judith Jamison. Od leta 1995 je profesionalna plesalka in plesni pedagog, plesala je s slovenskimi in tujimi koreografi, je soustanoviteljica Društva modernih umetnosti in Plesnega centra Ljubljana. Ples in plesna vzgoja sta njena ljubezen in poslanstvo. Koreografija ji predstavlja izziv, ki ji v njeno plesno življenje vnaša nove občutke in nova spoznanja. Kristina je v preteklih letih poučevala tudi v društvu Terpsihora Plesni center Šempeter-Vrtojba in prispevala velik delež k sami tehnični izpopolnjenosti plesalcev.