art sredica

Lara P. Jankovič
Kot Jaz
- Monodrama

Lara P. Jankovič, Simona Semenič, Zijah A. Sokolović

10. januar 2007 ob 20.15:
Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Igra: Lara P. Jankovič
Režija: Zijah A. Sokolović
Dramaturgija: Amelia Kraigher
Prepesnitev: Tomaž Letnar, Janez Menart (Harmonikar)
Harmonika: Marko Brdnik ali Luka Juhart

Po biografiji Edith Piaf Simone Berteaut in z mislijo na igralko in pevko Laro P. Jankovič je nastala predloga za predstavo Kot jaz. Celovečerna monodrama se sprehodi skoz izbrane postaje burnega življenja te velike dive francoskega šansona. Za kar najbolj razgiban prikaz njenih nena(va)dnih vzponov in padcev v različnih ustvarjalnih obdobjih pa dramaturgija predstave sledi preverjeni logiki bliskovitih preobratov. Dinamična zgodba, pripoved, ki gledalca največkrat nagovori na čustveni ravni, se obenem preliva in celo do nerazpoznavnosti premeš(č)a z intimnimi zgodbami igralke, pevke, oboževalke, pripovedovalke, ki nam jo podaja, v posameznih detajlih pa se bo lahko prepoznal vsak gledalec.
Monodrama z vloženimi songi in glasbeno spremljavo v živo se vpisuje v žanr t. i. glasbenega gledališča, ki je na naših odrih zelo redko zastopan, saj predstavlja enega najtežjih igralskih in pevskih izzivov. Na projekt se igralka (ena najprepoznavnejših obrazov umetniškega ansambla SNG Nova Gorica, pa tudi širše) pripravlja že več let, saj ji je »pariški slavček«, kot so ljubkovalno imenovali Edith Piaf, zlezel pod kožo že v času študija.
Šansone je posebej za to predstavo iz francoščine prepesnil Tomaž Letnar, njihovo glasbeno priredbo in aranžmaje pa podpisujeta harmonikarja Marko Brdnik in Luka Juhart, ki bosta igralko na nastopih spremljala v živo. Rdeča nit predstave je ljubezen v vseh mogočih agregatnih stanjih in takšni so tudi izbrani songi (večinoma manj popularni, zato ponujajo tudi več možnosti za nove avtorske reiterpretacije, nekateri bodo celo prvič izvedeni v slovenščini). Skozi igro, petje, močno prezenco in nezgrešljiv temperament interpretinje Lare P. Jankovič se bo ob pomoči režiserja, enega največjih mojstrov monodramskih nastopov, Zijaha A. Sokolovića na novo izpisala zgodba, ki je v celoti zavezana francoskemu espritu, ljubezenskim napevom in »igri srca«.

Amelia Kraigher

Zijah A. Sokolović, igralec in režiser. Igral je v več kot 110 predstavah, režiral 40 predstav, posnel 50 filmov in 40 Tv serij. Dobil je čez 50 nagrad. Je avtor monodrame "Glumac...je glumac...je glumac", kabareta "CABAres, CABArei", "Rodjenje-Kobajagi donijela me roda", "Medvjed" A. P.Čehova, za jazz kvartet Lolita in enega igralca, "Medjuigre 0-24". Je ustanovitelj in umetniški vodja Th/ea/rt/o projekta za otroke v Salzburgu in Zagrebu. Bil je tudi profesor Dramske igre na Univerzi Bruckner v Linzu, zdaj pa poučuje v Osijeku. Živi na Dunaju.

Lara P. Jankovič, igralka, šansonjerka, voditeljica, po potrebi tudi plesalka. Zaposlena v SNG Nova Gorica. S televizije jo poznamo iz oddaje Povabilo med zvezde, Narečne popevke, nanizanke Hotel poldruga zvezdica, kjer je zapela tudi uvodno pesem in umetniškega filma Tango-5. Izdala je zgoščenko s šansoni, tangom in ciganskim melosom z naslovom PRED VAMI STOJIM GOLA.
Sodelovala ja na festivalih šansona v Ljubljani in kot posebna gostja nastopila na Šansonfestu v Zagrebu in na koncertu Arsena Dediča in Gabi Novak v Ljubljanski Filharmoniji.
Leta 1997 je na Borštnikovem srečanju prejela nagrado za mlado igralko in Zlato paličico na Festivalu otroških predstav, nagrado Združenja dramskih umetnikov za umetniške dosežke v letu 2004, na Dnevih komedije 2005 pa je bila izbrana za komedijantko večera.

Vstopnina: 1000 SIT (4.17 €).