art sredica

Lado Jakša - Oslikana glasba
likovna multivizija

28. februar 2007 ob 20.15:
Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Lado Jakša je diplomiral na Oddelku za zgodovino umetnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti in na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (klarinet, klavir). Od leta 1981 ima status samostojnega umetnika. Uveljavlja se kot skladatelj in izvajalec lastne glasbe ter tudi kot umetniški fotograf. Njegova glasbena govorica je spoj različnih glasbenih zvrsti. V njegovi glasbi lahko zaslišimo prvine jazz, sodobne eksperimentalne in improvizirane glasbe ter akustične in elektronske zvoke, ki jih spretno niza drug ob drugega. Vsestranski umetnik nastopa na solističnih koncertih in na literarno-glasbenih prireditvah. Piše glasbo za film, gledališče, radio in televizijo ter za umetniške plese. V veliko veselje so mu glasbeno-pedagoške delavnice, kjer komentira koncerte ter prireja glasbene in multimedijske projekte. Kot umetniški fotograf spremlja številne mednarodne likovne simpozije tako doma kot v tujini. Postavlja samostojne razstave in multivizije, fotografsko opremlja razne plošče in številne publikacije. Stalno nastopa s tujimi glasbeniki kot so Joe Viera, Peter Kowald, Reggie Workmann, Dennis Gonzales, Rob Blakeslee, Leo Coach Trio …

Oslikana glasba je multimedijski projekt, v katerem Lado Jakša 'prelivno stereodiaprojekcijo' spremlja z lastno v živo izvajano glasbo. Z raziskovanjem obeh medijev skuša doseči zlitje naravne zvočnosti akustičnih instrumentov, naravnih in urbanih ambientov ter elektronske zvoke digitalne sedanjosti in optičnega izraza. Likovne vsebine še dodatno zvočno nadgradi z vnaprej domišljeno kompozicijo in s sprotno improvizacijo na različnih instrumentih. S tem ustvari nekakšno likovno glasbeno partituro, v kateri se prepletajo meditativna 'bio' razpoloženja in energetsko ter 'jazzovsko' nabite ritmične strukture.

Lado Jakša je o projektu, ki ga bo predstavil v Novi Gorici zapisal, da je to 'fotopoetika čiste analogne diaprojekcije brez računalniških intervencij. Vsebinsko podaja v razmislek zdrav in ozaveščen odnos do narave, zemlje, soljudi in končno vesolja ter naše odgovorne vloge v njegovem bioritmu, ki mu nujno moramo prisluhniti, sicer se bo naveličalo naše arogance in neodgovornosti na tem planetu'.

Vstopnina: 5 €