art sredica

Mednarodna folk skupina
Triplets

21. marec 2007 ob 20.15:
Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Lidija Jelovac (Slo): vokal, mandolina, tolkala Vlado Jelovac (Slo): vokal, kitara, harmonika Manfred Sumper (A): vokal, kitara, bouzouki, didgeridoo, orglice Naike Makuc (Slo): vokal, violina

'Člani zasedbe Triplets se ne menimo dosti za trende in omejitve. Izbiramo glasbo, ki je vsem trem všeč in jo izvajamo z veseljem. Tako se v našem koncertnem sporedu irske in škotske balade ter udarni reel-i in jig-i izmenjujejo z ameriškimi tradicionalnimi skladbami in lepimi makedonskimi ter slovenskimi melodijami. Na sporedu pa je seveda tudi nekaj sodobnih in lastnih skladb. Igramo na ozvočene akustične instrumente brez uporabe sintetičnih zvokov. Vsi trije smo tudi vokalni solisti, naša glavna odlika pa je večglasno petje.' Tako so o sebi povedali člani zasedbe Triplets. Nastanek skupine Triplets je povezan z Lidijo in Vladom Jelovac, z njuno skupno ljubeznijo do čarobnega sveta ljudskega izročila.

Skrivnostne melodije divje narave in ljudstva, ki se je poskušalo prebiti skozi vsakdanje tegobe življenja, njihovega iskrenega veselja, šaljivosti in samoiroije ter hrepeneče zaljubljenosti sta z velikim veseljem in občutkom do tem, ki jih pesmi ponujajo oživila in približala današnjemu času.

Tandemu Jelovac se je leta 1997 nenačrtovano pridružil tudi Manfred Semper iz Avstrije. Spoznali so se, medtem, ko se je mudil v Sloveniji zaradi glasbenih poslov. Med njimi je nastala trdna umetniška in prijateljska vez. Več noči so skupaj muzicirali. Nazadnje je prišla pobuda o ustanovitvi skupine. Poimenovali so jo Triplets. Prepoznavnost in umetniško kakovost so utrjevali in potrjevali z nastopi na številnih priznanih mednarodnih folk festivalih v Gutenbrunnu, Bärnbachu, Ceili Vin na Dunaju, Halleinu in Pleinfeldu (D). Večkrat so bili tudi gostje velike glasbene prireditve Altstadt Zauber v Celovcu. V aprilu 2000 pa smo bili tudi na 10-dnevni turneji po Nemčiji. Pohvalijo se lahko z velikim številom nastopov in gostovanj v Avstriji, Italiji in doma, ki že presega število 120.

Njihov prvi CD s 15 posnetki so izdali leta 1999 v Avstriji. Snemali so v posebnem studiu za akustično glasbo na Konzervatoriju v Celovcu. Skupno pa so dokončali že šest glasbenih projektov v obliki LP plošč, kaset ali CD-jev.
Prepričljivi glasbeniki imajo okrog sebe vrsto pomembnih prijateljev, s katerimi sodelujejo. Pri snemanju je sodeloval znameniti irski violinist Kieran Fahy, s katerim sodelujejo že več let. Naslovnico jim je izdelal znani belgijski grafični oblikovalec in odličen glasbenik Etienne Schreder. Leta 2006 so skupino razširili in v svoj krog pritegnili še mlado violinistko Naike Makuc iz Celja.

Vstopnina: 5 €