art sredica

Klezmer Connection

13. februar 2008 ob 20.15
Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Ansambel Klezmer Connection na samosvoj in sodoben način poustvarja tradicionalno glasbo vzhodnoevropskih Židov, ki so govorili Jidiš – klezmer. Začetki klezmerja segajo v 15. stoletje, ko so glasbeniki imenovani klezmorimi začeli poustvarjati tradicionalno židovsko sakralno glasbo na zabavah in porokah. Klezmer (beseda v jidišu pomeni glasbeni instrument) se je skozi zgodovino ohranil z ustnim izročilom. Predvsem glasba za poročna slavja, ki pri Židih trajajo tudi po teden dni, se je ohranila skorajda nespremenjena vse od njenega nastanka. Za klezmer oziroma 'jidiš' glasbo so značilne ekspresivne melodije, dopolnjene z vzkliki smeha in žalostnimi vzdihi joka. Zasnova je sama po sebi izredno muzikalna, melodična in temperamentna ter po atmosferi nekoliko spominja na romski melos, njen repertoar pa je skoraj tako pisan in bogat kot sama zgodovina judovskega ljudstva. Ansambel Klezmer Connection se bo v Novi Gorici predstavil s svojim novim albumom 'Border-dance'.

Klezmer Connection so:

Georg Winkler - klarinet
Marion Ellmer – glas, kitara in tolkala 
Hubert Kellerer - harmonika
Bernie Rothauer - bobni, kitara
Peter Aradi - kontrabas

www.klezmorim.at

Georg Winkler (klarinet): 'Formalno glasbeno izobrazbo kot klasičen klarinetist sem dobil na Mozarteumu v Salzburgu, nato sem več let deloval kot svobodni umetnik in glasbeni pedagog. Nekaj let nazaj pa sem se prvič srečal s klezmer glasbo in ker se me je ta glasba globoko dotaknila, je postala velik del mojega življenja. Ob intenzivnem preučevanju te glasbe, sem odkril popolnoma nov glasbeni svet tudi v izvajalskem smislu, kar je obogatilo moje delovanje kot klasični glasbenik v orkestru oziroma komornih zasedbah in mi dala nov užitek pri izvajanju glasbe. Moje teoretično preučevanje glasbe, iskanje informacij o tej glasbi in vse delo z njo, me je nazadnje pripeljala to dejstva, da sem začel pisati tezo o klezmer glasbi.'
Diplomiral je na Salzburškem konservatoriju Mozarteum. Sodeloval je z različnimi orkestri v Salzburgu. Več let je bil član orkestra Mozarteum, orkestra Dome, orkestra Pro Musica, orkestra Johann Strauß. Deloval je kot komorni glasbenik v ansamblu Salzburger Kammersolisten, sodeloval je s simfoničnim orkestrom iz Bad Reichenhalla…

Marion Ellmer (vokal, kitara, tolkala) je pri štirih letih začela igrati na harmoniko njene matere, nato se je začela učiti kitaro in pti sedmih še flavto. Klasično kitaro se je učila od 8. do 16. leta. Od leta 1995 se je učila solopetja. V teku let je delovala z različnimi glasbenimi zasedbami: s harmonikarskim orkestrom Hallein, v zasedbi Wendepunkt (ki jo je ustanovila Marion Ellmer), pela je pri cerkvenem zboru (tudi kot solistka), potem pri zboru Musica Anima Mea, sodelovala je pri gledališkem projektu 'bodi end sole' in tudi pri 'Klezmorimu'.

Hubert Kellerer (harmonika) je diplomiral na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v razredu Mogensa Ellegaarda, Geira Draugsvolla in Jamesa Crabba. Leta 1999 je opravil še magistrski študij in prejel naziv Magister umetnosti. Eno leto je poglabljal študij komorne igre na Danskem kraljevem konservatoriju za glasbo, kjer so mu podelili štipendijo. Udeležil se je številnih mojstrskih tečajev. Deluje na pedagoškem področju: šest let je poučeval v Gradcu, od leta 1997 pa poučuje v Salzburgu. Sodeluje z različnimi gledališči, kjer skrbi za glasbo, veliko izvaja sodobno glasbo, kot tudi predstavlja transkripcije klasične glasbe za harmoniko.
Umetniško se udejstvuje z različnimi zasedbami, kjer izvajajo različne glasbene sloge (šanson, etno glasba). Prejel je veliko nagrad na mednarodnih tekmovanjih in pohval, kar dokazuje njegov izreden glasbeni talent. V zadnjem času je njegova velika ljubezen klezmer glasba in zasedba Klezmer Connection.

Berni Rothauer (kitara, tolkala) je že od 13. leta naprej vedel, da bo kitarist. Takrat se je začel tudi intenzivno učiti tega instrumenta. Od leta 1988 pa je začel tudi poglobljen študij tolkal in etno glasbe (zahodna Afrika, Kuba, Orientalska glasba). Igral je v različnih zasedbah, poučeval tolkala in sodeloval pri mnogih snemanjih CD plošč. Najprej je bil poulični glasbenik, od leta 1988 pa je postal profesionalni glasbenik. Sodeloval je z različnimi zvezdami etno glasbe, pri njih si je pridobival izkušnje v poustvarjanju etno glasbe.
Sodeloval je z naslednjimi skupinami: Kakilambe, Negro & Blanco, Josh & die Emotionen, Grupo Seibo, Merakia, Nova Bossa, Salson, Escola de Samba Arcoiris.
Več let zaporedoma je sodeloval na Salzburškem festivalu. Sodeluje z različnimi gledališči, kjer skrbi za glasbo.

Peter Aradi (kontrabas) je madžarska duša zasedbe, z velikim občutkom do romske glasbe. On je mirnejši del zasedbe in predstavlja ravnovesje v zasedbi, ki jo sestavljajo ekstremni individualisti. Glasbe je študiral v Avstriji in na Madžarskem. Je vročekrven in temperamenten glasbenik.

Vstopnina: 7 €