art sredica

Boss Tweed

2. april 2008 ob 20.15
Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

V okviru druge evropske turneje se bodo Boss Tweed prvič predstavili tudi slovenskemu občinstvu v Mariboru, Ljubljani, Ravnah na Koroškem in Novi Gorici.

Boss Tweed (ZDA) iz Brooklyna se navdihujejo predvsem pri temnejših plateh ameriške tradicionalne glasbe in izvajajo predvsem izvirno glasbo. Trio vodi vokalistka in basistka Carolyn Sills. O njej se je kritika razpisala: »Reči, da je glas Sillsove erotičen, je popolnoma nezadostno. Njen vokal odmeva z grleno bolečino in vžiga pesmi naravnost iz srca.«
(Vintage Guitar Magazine)

V skupini Boss Tweed sodeluje eksplozivni kitarist Gerard Egan, ki s svojo igro v klasičnem, a inovativnem slogu prikliče v spomin mogočni zven kitarističnih zvezd preteklosti. »Eganove improvizacije so klasične, njegov ritem pa čustven in globok, ne načičkan. To je rockabilly prihodnosti.« (VGM) Harmonije moškega in ženskega vokala se pri Boss Tweedu spletajo tako v poskočne rock 'n' roll pesmi kot tudi čutne bluesovske skladbe in ustvarjajo energično predstavo, ki je ne gre zamuditi. Bobnar Eric Reed pa s svojim pristopom, ki ima korenine v stari šoli bobnanja New Orleansa pogumno podpira na moške in ženske harmonije. Boss Tweed predstavljajo nov val Ameriške blues in rock glasbe. Izdali so dva albuma: prvi album je izšel v neodvisni produkciji leta 2005. Naslednji album, ki bo izšel pri založbi Silent Stereo Records, pa so oblikovali na klasičen način, kot je njihova glasba: EP, ki ga poslušamo pri 45 obratih, analogno posnet na magnetni trak z osemkanalnim snemalnikom. Pri snemanju tega albuma je sodeloval sloviti glasbeni tehnik Don Grossinger, ki je v preteklosti delal z legendami, kakršne so The Rolling Stones, Brian Wilson, The Who in Bob Dylan.

Več o skupini dobite na: http://www.myspace.com/bosstweed, http://www.bosstweedband.com

Gerard Egan
V Joe's Pubu je Gerard nedavno igral prvo kitaro in violino v skupini Flashy Python and the Body Snatchers z Alecom Ounsworthom iz skupine Clap Your Hands Say Yeah. Poleg tega nastopa kot Slash v sloviti skupini Mr. Brownstone, the World's Greatest Guns n' Roses Tribute Band, ki je v Bowery Ballroom pravkar razprodala in odigrala svoj zadnji newyorški koncert. Največja strast očitno vsestranskega Gerarda je že od nekdaj blues, v New Yorku pa se veliko govori predvsem o njegovi fuziji bluesovske kitare in ljubezni do rockabillyja.

Carolyn Sills
Kadar s svojim Fender basom ne vodi skupine Boss Tweed, je mogoče Carolyn, doma iz Chicaga, srečati po različnih newyorških prizoriščih, kjer s svojo skupino The Poor Man's Roses (v kateri jo na kitari ali basu spremlja tudi Gerard) izvaja glasbo Patsy Cline. Skupina je poznana po svoji brezhibni reprodukciji nashvilleskega zvoka poznih petdesetih in zgodnjih šestdesetih let prejšnjega stoletja, Carolyn pa nedvomno izraža spoštovanje medlemu glasu Patsy Cline.

Eric Reed
V New Orleansu rojeni bobnar Eric Reed igra v blues in rock skupinah že od rosnih let in v tem času je slišal in preigral že vse. Kadar ne igra pri Boss Tweed, ga sodeluje s skupinmi vseh vrst, od progresivnega rocka do metala. Njegov najljubši projekt skupine Boss Tweed je The Benzene Ring.

Vstopnina: 7 €