art sredica

Ira Roma, Ruski šansoni

25. marec 2009 ob 20.15
Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Irina Guščina, glas in kitara
Aleksander Guščin, glas in violina
Uroš Rakovec, kitara in mandolina
Matija Krivec, kontrabas

Aleksander Guščin in Irina Guščina prihajata iz mesta Samara ob Volgi (Rusija). Kot glasbena in življenjska sopotnika se več kot 16 let posvečata obujanju glasbe različnih tradicij. Eden izmed njihovih atraktivnih projektov je Ira Roma, pri katerem z izvirnimi skladbami in aranžmaji obujata tako imenovano rusko mestno romanco ali rusko lirsko pesem 19. in 20. stoletja.

V premožnejših mestnih družinah izobražencev so imeli takrat ljubko navado zaključevati družinska praznovanja s prepevanjem ob spremljavi kitare ali klavirja. Mestne romance so se razvile iz različnih zvrsti. Posnemanje zahodnoevropskih opernih arij, izročilo ciganske pesmi in profesionalne romance so temelji mestne romance. Vsem je skupna sentimentalnost, pocukranost, čustvena nasičenost in zvočna efektivnost. Te pesmi govorijo o ljubezni in usodi, zato so modre, preproste, žalostne ali pa vesele in razigrane.

Romanca je bila profesionalna pesem, napisana na verze ruskih pesnikov (Puškin, Lermont, v današnjem času Pasternak, Cvetajeva, Ahmatova, Gumiljov) in je imela temelje v ruski ljudski pesmi. Preplet bogatih glasbenih tradicij je rodil nov način prepevanja, ki v Rusiji združuje tradicijo predrevolucionarnega časa z današnjim.

Skupina se predstavlja z zanimivim repertoarjem originalnih skladb, ki jih odlično dopolnjujejo novi aranžmaji. Gre namreč za alternativen projekt na osnovi tipične meščanske ljudske glasbe (City Folklore). Violina, kitara, izurjeni prsti, občuteno petje tvorijo čudovito ozračje, ki je še bolj sproščeno zaradi zgodbic, ki jih pripoveduje Aleksander.

Skupino vodi instrumentalist Aleksander Guščin, ki je svoje življenje posvetil glasbi in odkrivanju njenih najbolj bistvenih skrivnosti. Njegove glasbene korenine so v ruski tradiciji, toda na njegovo izjemno individualno in izrazito igranje violine so vplivale tudi izkušnje, ki si jih nabral v tujini, predvsem na Danskem.

Skupaj z Irino Guščin sta začela nastopati pred šestnajstimi leti. Sta življenjska in glasbena sopotnika. Oba sta sodelovala na številnih projektih, duet Irina in Aleksander Guščin nastopa pod imenom Ira Roma že več kot deset let. Irina je diplomirala iz režije na Akademiji umetnosti, zato morda ni presenetljivo, da je njena umetnost pod velikim vplivom gledališča in plesa.

Uroš Rakovec je nadarjen kitarist, ki si je nabral prve glasbene izkušnje na področju rocka in folka. Diplomiral je na glasbenem konservatoriju v Celovcu, študiral je tudi na Barklee College of Music v Bostonu. Sodeluje z mnogimi vidnimi domačimi in tujimi glasbeniki (Amala, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, …); enako dobro igra jazz, rock in klasiko. Piše glasbo za gledališče in film. Je tehnično odličen in iznajdljiv glasbenik s prefinjenim občutkom za improvizacijo, slovi pa predvsem po svoji izredni muzikalnsoti.

Matija Krivec je na glasbeni sceni aktiven kot instrumentalist (kontrabas, kitara in električna baskitara), kot skladatelj in aranžer. Glasbeno se izraža z raznoliko interpretacijo, z napadalno a tenkočutno liričnostjo, z bogato komunikacijo medsebojnih elementov, kontrastno barvno lestvico in širokim naborom glasbenih oblik. V večletnem sodelovanju z avtorskim delom si je nabral mnogo glasbenih izkušenj: Cabaret Patetico, Slavika ensemble – skladbe Vaska Atanasovskega, etno-jazz, Cabaret Bruxelles avtorja Marka Vezoviška z Juretom Ivanušičem.

Vstopnina: 9 €