art sredica

Prestol poezije

15. april 2009 ob 20.15
Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Boris Šinigoj, portugalska kitara iz Coimbre
Meta Kušar, branje izbranih poezij iz zbirk: Madeira, Svila in lan, Ljubljana, Jaspis

Literarno-glasbeni dogodek

'So megle, ki se nikoli ne razkadijo,
vendar jih sonce posuši.'
Meta Kušar

Nagovor pesnice Mete Kušar

Paolo Soares: Estudo No. 1
Carlos Paredes: Canto de Amor

Recitacija poezij Mete Kušar

Carlos Paredes: Mar Goes
Carlos Paredes: António Marinheiro

Recitacija poezij Mete Kušar

Paolo Soares: Tarde de Serenata
Carlos Paredes: Cançao

Recitacija poezij Mete Kušar

Carlos Paredes: Cançao Verdes Anos
Carlos Paredes: Melodia No. 2

Recitacija poezij Mete Kušar

Paolo Soares: Estudo No. 1
Boris Šinigoj: Variacija na Estudo No. 1 Paola Soaresa

Prestol poezije je zanimiv literarno-glasbeni dogodek, na katerem nam bosta poezijo literature in glasbe ponudila pesnica in esejistka Meta Kušar in Boris Šinigoj, ki bo pesniški recital spremljal na portugalski kitari. Prisluhnili bomo lahko poezijam iz zbirk: Madeira (slovensko-italijanska & slovensko-angleška), Svila in lan (slovensko-angleška), Ljubljana in Jaspis.

Meta Kušar je diplomirala iz slovenskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti. Petnajst let je delala v Plečnikovi knjigarni (Ljubljana) in prejela Schwentnerjevo nagrado za uvajanje kulturno-umetniških programov v trgovino s knjigami. Od leta 1994 je samostojna delavka v kulturi. Od leta 1980 dela radijske umetniške in kulturno-zgodovinske oddaje (RAI - Trst, slovenski program, Radio Slovenija, RTV Slovenija, Radio Študent). Je ustanoviteljica Prestola poezije, ki praznuje letos dvajseto obletnico.

Boris Šinigoj se je po diplomi iz klasične kitare na Akademiji za glasbo in filozofije na Filozofski fakulteti posvetil raziskovanju starejše glasbe na teorbirani lutnji, baročni lutnji, chitarroneju, vihueli, renesančni in baročni kitari. Z odličnimi replikami izvirnih glasbil ga nesebično podpira luthier Ivo Magherini. Boris Šinigoj se uvršča med redke slovenske poustvarjalce na renesančna glasbila. Poleg koncertiranja s priznanimi slovenskimi in tujimi mojstri se posveča tudi raziskovanju etno glasbe na izvirnih glasbilih (portugalska kitara, čarango, arabska lutnja in buzuki).

Vljudno vabljeni na večer, na katerem bosta kraljevali poezija in glasba!

Vstopnina: 9 €