art sredica

Odhodi - odhodi

14. oktober 2009 ob 20.15
Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Večer poezije Jožeta Štucina

Gostje:
Salamandra Salamandra, glasba
Naja Furlan, trebušna plesalka

Jožeta Štucina poznamo predvsem kot pisca poezije, literarnih in glasbenih kritik ter literarnega urednika revije Primorska srečanja. Je tudi član Društva slovenskih pisateljev in vodja Literarnega kluba Tolmin. Pesmi objavlja v večini slovenskih revij, glasbene kritike piše za Primorske novice, Novi glas in Radio Koper, literarne pa za Delo (Književni listi), Radio Slovenija (S knjižnega trga) in Radio Trst A. Do sedaj je izdal trinajst pesniških zbirk, nekatere pod psevdonimom Regina Kralj.



Ste sploh lahko pričakovali, da boste v ušesa prejeli godbo, ki je v svoji osnovi dedič zvočnih avantgard, a očišceno pretiranih intelektualnih podtonov in togih konceptualnih not? Godbo, ki se z obilico hudomušnosti prepušča spontanemu drncu, v katerem ne manjka bizarnih prekopičevanj žanrskih prvin in slušnih zavajanj? Godbo, ki hodi v enakomernem koraku s podobnimi glasbenimi umotvori podtalnega značaja v tujini, skratka godbo sodobnega značaja, ki pa v sebi nosi preveč izbranih stranpoti, da bi ji rekli trend? 
Dobrodošli v glasbeno eksperimentalni cirkus Salamandra Salamandra!

Salamandra salamandra so:
Jani Kutin, tolkala, zvočila
Samo Kutin, kitara, bas kitara, sarangi, hurdi gurdi, zvočila
Matej Magajne, kitara
Neža Naglič, klavir
Dejan Lapanja, tolkala, bobni
Ivan Volarič Feo, vokal, zvočila

Naja Furlan se je z orientalskim plesom srečala leta 2003 v Plesni šoli Urška v Novi Gorici na tečaju priznane plesne pedagoginje in plesalke Iryne Stankovich. Ker se je njeno zanimanje in navdušenje nad plesom z leti povečevalo, je svoje znanje začela nadgrajevati tudi pri drugih učiteljicah in mojstricah orientalskega plesa (Saida - Argentina, Sandra - San Francisco, Sandy D'Ali - Napoli, Mona Habib - Egipt). Na mednarodnem tekmovanju v Lignanu (2006) je zasedla drugo mesto. Na Najin plesni slog je poleg Iryne Stankovich pomembno vplivala Manca Pavli, ki je trenutno ena najvidnejših plesalk orientalskega plesa v Sloveniji in tujini. Je članica plesne zasedbe za predstavo Orient under construction, ki jo vodi Manca Pavli.

Vabljeni na večer, kjer bodo tankočutne misli odpirale srce!

Pojav

Nenadoma so tu tudi
žlobudrava usta, ki prosjačijo za cunjice,
svilene trakce, pisane vrvice, zlate zapestnice …
Pojav je hipen;
od blage lahkosti do steklene verižice
je samo obrat telesa,
tik po bajramu, ko je v tla vkopanih
na stotine dilerjev,
ko luna sveti zaman, ker je svet odet v zlato.
Vsi so pristni in množični,
vsi so naraven pojav,
vsi so del galaksije.

Vstopnina: 9 EUR