art sredica

Karavana plesa

Plesna skupina plesnega društva Salam Ghazeea

17. marec 2010 ob 20.15
Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Art sredica meseca marca bo v znamenju plesne predstave orientalskega plesa, ki poteka v organizaciji Občine Postojna in plesnega društva Salam Ghazeea. Na plesnem dogodku se bo predstavila Plesna skupina Salam Ghazeea, ki deluje v okviru Plesnega društva Salam Ghazeea za orientalski in indijski ples iz Ljubljane.

Plesno društvo in skupino vodi Vesna Jevšenak je izkušena plesalka in plesna pedagoginja. Plesno društvo Salam Ghazeea je ustanovila leta 2005, od takrat mu tudi predseduje, poleg tega je tudi strokovni in umetniški vodja, ki tudi poučuje orientalski in indijski ples ter vodi številne delavnice tako doma kot v tujini. Vesna Jevšenak organizira razne plesne predstave indijskega in orientalskega plesa, na katerih se predstavlja skupaj s svojimi učenkami in učenci ter drugimi priznanimi plesalci in plesalkami iz Slovenije in tujine.

Plesna skupina Salam Ghazeea je začela delovati leta 2007. Nastopa na samostojnih plesnih predstavah v Sloveniji in na Hrvaškem ter na vsakoletnem slovenskem festivalu orientalskega plesa Bazar v Ljubljani.

V Novi Gorici nas bo Plesna skupina Salam Ghazeea v eno in polurni predstavi Karavana plesa popeljala v svet plesnih kultur različnih narodov Orienta. Predstavljeni bodo folklorni, klasični in moderni slogi plesov Orienta v obliki zgodbe, ki govori o potovanju karavane v prostoru in času od Indije, preko Arabskega polotoka, Egipta, pa vse do Španske Andaluzije. Na svojih postankih karavana zaživi v tistem času in kraju, kjer se ustavi ter nam postreže s plesnimi utrinki. Na koncu karavana pripotuje na sodobni oder, kjer plesi doživijo transformacijo in postanejo odrska umetnost brez kulturnih meja.

Z ogledom predstave boste spoznali kako pester je lahko orientalski ples. Prepletala se bo vrsta folklornih slogov (indijski Punjabi, beduinski Dahiyye, arabski Khaligy, obredni Zaar, egipčanski Baladi, ribiški Manbooti, dvorni Mowashahat), dva klasična sloga (klasični indijski ples Bharat Natyam in klasični orientalski ples) ter modernejši »fusion« slogi kot so flamenko oriental, Bollywood in drugi.

Kratka predstavitev plesov

Folklorni plesi Egipta izhajajo iz tradicionalnih skupnosti. Pogosto so bili sestavni del porok in drugih praznovanj. Danes delimo folklore Egipta na nekaj bolj splošnih plesnih slogov, kot je Saaidi (s palico), Fellahi (kmetje), Beduin (nomadi), Manbooti (ribiči), Ghawazee (cigani) in Nuba (nubijska plemena). Orient je mnogo širši pojem kot samo Egipt, zato pojem folklore Orienta zajema tudi plese ostalih dežel Vzhoda od Saudske Arabije (Khaleegy) in se širi vse do Indije.

Klasični orientalski ples je mešanica različnih plesnih tradicij, kjer se pojavljajo elementi indijskega, perzijskega in turškega plesa, egipčanske tradicije ter evropskih plesnih elementov. Klasični se imenuje, ker je plesna tehnika na osnovi različnih tradicionalnih plesov Orienta izčiščena in prefinjeno uporabljena v sodobni odrski plesni umetnosti. Zravnanost in dostojanstvena drža izvirata iz azijskega porekla, gibi glave, rok in dlani iz indijskega izročila, gibčnost hrbtenice pa iz turške plesne dediščine. Tančica, s katero se dandanes začne vsak plesni nastop, pa je element 'našega' Zahoda. Težišče gibanja se je iz medenice preselilo večinoma v zgornji del telesa. Zravnana in graciozna drža z rokami nad glavo klasičnega orientalskega plesa se približujeta baletnemu idealu.

Moderni orientalski ples išče skupne točke z indijskimi folklornimi (Punjabi) ali sodobnimi plesi (Bollywood), s španskim flamenkom, klasičnim baletom in drugimi. Z njimi se povezuje v moderne »fusion« oblike plesa čemur danes v plesnem jeziku pravimo odrska transformacija plesa.

Posebna zvrst indijskega plesa je klasični ples imenovan Bharat Natyam, ki simbolizira lepoto in estetsko popolnost. Kot filozofija ples stremi k idealom človeške duše, kot vera predstavlja človekovo iskanje najvišjega in želja po združitvi z njim, kot znanost je skuša doseči popolnost telesne tehnike in giba, v smislu poezije simbolizira ritmično liriko. Ples prihaja iz južne Indije, države Tamil Nadu in je eden najstarejših in najbogatejših klasičnih plesov Indije. Njegova starodavnost tiči v mitološkem in zgodovinskem poreklu, ki sega tri tisočletja nazaj v preteklost.

Več o plesnem društvu Salam Ghazeea preberite na njihovi spletni strani: www.salamghazeea.si.

Vabljeni v svet čutnega Orienta!

Vstopnina: 9 €