Trio Eccentrico

Massimo Ghetti, flavta
Alan Selva, klarinet
Javier Gonzalez, fagot

četrtek, 29. avgust 2008, ob 20. uri
Grad Kromberk, Nova Gorica

Trio Eccentrico si je nadel ime ekscentričen predvsem zaradi sestave zasedbe; flavto, klarinet in fagot le poredkoma srečamo skupaj v komorni zasedbi, saj klasični komorni trio sestavljajo violina, violončelo in klavir. In čeprav se estetsko od izvirne ideje komornega tria precej oddaljujejo, pa je njihova barva zvoka in ekspresivnost enaka godalnemu. Trije mladi glasbeniki izhajajo iz različnih umetniških izkustev in vendar so našli skupen glasbeni jezik, ki jasno kaže, da prinaša veliko uspehov. Trio najraje posega po repertoarju izvirnih skladb, vendar se z veseljem poda tudi v izvajanje priredb. Izjemno uspešen je bil program, ki ga je posvetil Federicu Felliniju, s katerim se je predstavil leta 2004 v Ravenni. Uspeh tega projekta je zasedbo popeljal na koncerte v številna italijanska mesta. Leta 2002 je trio nastopal na gradu Nieul (Limoges), kjer je bil pohvaljen s strani kritikov in francoskega poslušalstva. Letos pa je na povabilo italijanskih kulturnih inštitutov v Keniji in Etiopiji s tem projektom gostoval v Adisu Abbebi in Nairobiju. Trio se je potrdil tudi na tekmovanjih. Na mednarodnem tekmovanju v Vignoli (Modena) je dosegel absolutno prvo mesto za najboljšo komorno zasedbo. Priredbe odlomkov iz oper jim pripravlja Paolo Geminiani.

Massimo Ghetti je leta 1994 diplomiral v razredu prof. Fiorenza Di Tommasija na Konservatoriju G. Rossini v Pesaru. V času študija je prejel različne nagrade na tekmovanjih. Kot solist nastopa na številnih festivalih, sodeluje tudi z mnogimi orkestri. Deluje tudi kot glasbeni pedagog za flavto na Srednjih glasbenih šolah v Bologni in Modeni.

Alan Selva je leta 1993 diplomiral na Glasbenem inštitutu G. L. Malerbi v Lugu. Bil je tudi študent prof. Alessandra Carbonare na Mednarodni akademiji P. Chimeri v Lonatu (Brescia). Specializiral se je v komorni igri na Akademiji v Imoli, kjer je leta 2002 diplomiral. Več časa je bil prvi klarinetist orkestra Collegium Musicum, s katerim je gostoval po Italiji in tujini. Zanima ga sodobna glasba, do katere ima poseben odnos. Poučuje klarinet na glasbeni šoli v Lugu in v Catignoli.

Javier Gonzalez je iz Argentine prišel na študij fagota v Italijo. Diplomiral je v razredu prof. Paola Carlinija na Glasbenem inštitutu O. Mascagni v Livornu. Specializacijo je opravil na Akademiji Chigiana v Sieni s kvintetom Bibiena. Kot komorni glasbenik je član številnih zasedb, sodeluje pa z različnimi orkestri, ki jih vodijo priznani dirigenti, med drugimi tudi Riccardo Muti.

Skladatelj Nino Rota je eden najslavnejših skladateljev za filmsko glasbo. Bil je čudežni otrok, ki je napisal opero in oratorij že pred 15-im letom. Glasbo je študiral v Filadelfiji (ZDA) in v Bariju (Italija). Leta 1952 je prvič napisal glasbo za film režiserja Federica Fellinija. Med njima se je nato spletlo sodelovanje dolgo 30 let. Njuno sodelovanje velja za eno najplodnejših sodelovanj med režiserjem in skladateljem v zgodovini filma. Poleg Fellinijevih filmov pa je glasbeno opremil še veliko drugih kultnih filmov (La strada, Amarcord, La dolce vita, La grande guerra, Romeo in Julija). Mogoče je ena izmed njegovih najslavnejših skladb tema pri filmu Boter, za Boter II je prejel tudi nagrado.

Program:
W. A. Mozart (1756 – 1791): Divertimento št.1 v B-duru
L. van Beethoven (1770 – 1827): Variacije na temo La ci darem la mano iz opere Don Giovanni W. A. Mozarta
G. S. Mayr (1763 – 1845): Izbor iz niza 12 Bagatel
P. Mascagni (1863 – 1945): Intermezzo iz opere Cavalleria rusticana

*****

N. Rota (1911 – 1979): Izbor iz niza “suites fellinane”
B. Strayhorn (1915 - 1967): Take the A train
J. Garland (1907 – 1979): Moonlight serenade
A. C. Jobim (1927 – 1994): One note samba
K. Dorham (1924 – 1972): Blue bossa
C. Corea (1941): Spain

Projekt je nastal v sodelovanju z italijanskim društvom Progetto Musica in ob podpori Mestne občine Nova Gorica.