9. mednarodno srečanje saksofonistov

Koncert mentorjev 9. mednarodnega srečanja saksofonistov

četrtek, 30. 6. 2005, ob 21.00
Domačija Klinec, Medana v Goriških Brdih

Letošnji mentorji (glej zgoraj) bodo čudovit ambient Turistične Kmetije Klinec napolnili z zvoki saksofona.

Matjaž Drevenšek, umetniški vodja srečanja
Matjaž Drevenšek je profesor saksofona na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Poleg redne pedagoške dejavnosti je vodil seminarje za učitelje saksofona in mednarodne poletne saksofonske šole v Starem Gradu, Hvaru, Podsredi, Krškem in Novi Gorici, kjer bo letos že drugo leto zapored tudi umetniški vodja Mednarodnega srečanja saksofonistov. Sodeluje v žirijah na domačih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov (TEMSIG, Krško, Nova Gorica, Limoges, Bayreuth). Kot solist sodeluje z eminentnimi glasbeniki in pedagogi, je dobitnik številnih nagrad ter priznanj, aktivno pa nastopa tudi kot član Zagrebškega kvarteta saksofonov. Predseduje Zvezi Glasbene mladine Slovenije ter Glasbenemu društvu Saksofonija, ki bo leta 2006 gostilo 14. Svetovni kongres saksofonistov.

Peter Epstein
Peter Epstein je eden izmed ustanoviteljev Šole za glasbeno improvizacijo (SIM) v New Yorku, kjer tudi poučuje. Že desetletje koncertira kot solist, nastopa pa tudi z odličnimi glasbeniki v različnih zasedbah. Posnel je več kot 20 zgoščenk. Sedaj je vodja oddelka za jazz na nevadski univerzi v Renu, ZDA. Poleg redne pedagoške dejavnosti uči tudi na različnih glasbenih seminarjih ter mednarodnih šolah doma in na tujem. Peter Epstein bo v Novi Gorici ponovno na razpolago ljubiteljem jazza in improvizacije: tistim z izkušnjami pa tudi onim, ki se s področjem jazza želijo srečati prvič.

Fabrizio Mancuso
Fabrizio Mancuso je začel glasbeno pot v svojem rojstnem kraju Santa Lucia Del Mela na Siciliji, študij saksofona je nadaljeval na Konservatoriju Correlli v Messini ter na Konservatoriju v Lyonu. Po zlatem odličju in opravljeni diplomi poklicnega glasbenika v Lyonu je postal prvi italijanski saksofonist na Visokem nacionalnem glasbenem konservatoriju v Parizu. Danes poučuje na poletni Evropski akademiji za saksofon Gap, je asistent na Glasbeni šoli v Annecyiju ter profesor na občinskih glasbenih šolah v Seynodu in Genasu. Kot solist je prejel številne nagrade in priznanja, aktivno pa nastopa tudi kot član kvarteta Habanera.

Saša Nestorović
Saša Nestorović je zaključil Glasbeno akademijo v rodnem Zagrebu. Že v času glasbenega šolanja je osvojil veliko nagrad: nagrado “Darka Lukića”, “Milke Trnina”, “Judita”... Od leta 1989 je stalni član Zagrebškega kvarteta saksofonov, s katerim je nastopil na Evropskih odrih in v ZDA. Leta 1999 je prvič nastopil z znamenito zasedbo za sodobno glasbo Acezantez, katere član je še danes. Vseskozi deluje kot jazz glasbenik. Tri leta zapored (1997, 1998 in 1999) je prejel priznanja Hrvaškega glasbenega zdručenja za najkakovostnejšega tenor in sopran saksofonista. Leta 1999 je s sodelovanjem v Big bandu Evropskega radijskega zdručenja (EBU BIG BANG) v Montrealu predstavljal Hrvaško. Je član številnih hrvaških jazz zasedb (Big Band HRT, Zagreb Jazz Portrait, Cool Date...).

Miha Rogina
Miha Rogina se je začel glasbeno izobraževati v glasbeni šoli na Ptuju pri prof. Antonu Horvatu, študij je nadaljeval na srednji glasbeni šoli v Mariboru pri prof. Petru Krudru ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Matjaža Drevenška. Izpopolnjeval se je na nacionalnem konservatoriju pokrajine Cergy-Pontoise v Parizu v razredu prof. Jean-Yvesa Fourmeauja ter na CNR v Versaillesu v razredu prof. Vincenta Davida. Zdaj študira v razredu profesorjev Claudea Delanglea in Philippa Braquarta na Visokem nacionalnem glasbenem konservatoriju v Parizu. Kot solist je nastopal z Dunajskimi simfoniki, Hofferskimi filharmoniki, z orkestroma Slovenske in Mariborske filharmonije ter s komornim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani. Je dobitnik številnih nagrad na drčavnih in mednarodnih tekmovanjih, za svoje glasbene dosečke je prejel tudi študentsko Prešernovo nagrado.

Nazaj na stran festivala