11. mednarodno srečanje saksofonistov

Boštjan Simon – Jasper Blom kvintet (Slovenija, Nizozemska)
poseben gost: Zlatko Kaučič (bobni, tolkala), Slovenija


Boštjan Simon, saksofon
Jasper Blom, saksofon
Blaž Remic, klavir
Robert Jukič, kontrabas
Zlatko Kaučič, bobni, tolkala

4. 7. 2007, ob 21.00
Domačija Klinec, Medana v Goriških Brdih

Boštjan Simon se je v času osnovnega šolanja udeležil prve vaje Big banda "Nova", septembra leta 1995 in od takrat ostal njihov član. Po zaključenem izobraževanju na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana – oddelek za jazz, je februarja leta 2002 prevzel vodstvo orkestra Big Band Nova, s katerim je julija 2004 na mednarodnem tekmovanju v Švici (glasbeni festival Saas Fee) prejel zlato odličje. Big band Nova je v treh letih pod njegovim vodstvom povprečno izvedel dvanajst nastopov letno, gostoval v tujini ter gostil priznane slovenske vokaliste in jazz soliste. V času bivanja v Ljubljani je bil štiri leta redni član Big banda Srednje glasbene in baletne šole, član ljubljanskega Big banda 'Zmaji', gostoval pa je tudi pri Orkestru slovenske vojske. Januarja 2005 je sodeloval pri snemanju plošče skupine 'Sax of a Kind', ki jo sicer sestavljajo profesionalni saksofonisti. S to skupino je poleti istega leta nastopil na mariborskem festivalu Jazzlent. Junija 2005 je uspešno opravil drugo maturo – smer jazz saksofon pri profesorju Primožu Fleischmanu. Istega meseca so ga sprejeli na konservatorij v Amsterdamu, kjer študira jazz saksofon pri profesorju Jasperju Blomu. V Amsterdamu je član več glasbenih zasedb, aprila 2007 pa je posnel svoj prvi promocijski CD, na katerem je predstavljenih več avtorskih kompozicij.

Jasper Blom (Nizozemska) je eden vodilnih tenorskih in sopranskih saksofonistov generacije mlajših nizozemskih jazz glasbenikov in eden najbolj vsestranskih glasbenikov v Beneluksu. Študiral je z Daveom Liebmanom, Bobom Brookmeyerjem, Herbom Gellerjem, Joejem Lovanom in drugimi ter nastopal z Leejem Konitzem, Chetom Bakerjem, Natom Adderleyjem, Bobom Brookmeyerjem, Georgeom Dukeom, Randy Crawford, Davidom Liebmanom, Conradom Herwigom ter drugimi svetovno znanimi glasbeniki. Dvakrat je dobil evropsko jazz nagrado in igral na večjih jazz festivalih po Evropi, Aziji, na Karibih in v Kanadi ter po evropskih in ameriških klubih. Kot vodja ansambla je posnel pet zgoščenk z različno glasbo, od hardbopa do improvizacijske glasbe. Blom uči jazz saksofon na amsterdamskem konservatoriju, igra in komponira pa tako sodobno improvizirano glasbo kot jazz. Je prvi mož tria Red, Yellow & Blue, v katerem sta tudi bobnar Martijn Vink in basist Frans van der Hoeven, ki združuje akustični jazz ter elektronsko glasbo. S pianistom Harmenom Fraanjeom in svetovno znanim basistom Heinom van de Geynom ima akustični trio, z newyorškim pianistom Davidom Berkmanom pa vodita kvartet Dialect, v katerem so sodelovali tudi Tom Rainey, Matt Wilson in Ed Schuller. Z vrhunskim kitaristom Jessejem van Rullerjem, dobitnikom Monkove nagrade, vodita kvartet, v katerem je tudi Willie Jones III. Blom je poleg tega član več zasedb, med katerimi so European Quintet italijanskega klavirskega mojstra Enrica Pieranuzzija, sekstet nizozemskega bobnarskega veterana Pierra Courboisa, improvizacijski big band Tetzepi, Big Bizar Habit Marca van Vugta, zasedba Fernanda Lameirinhasa, Grote Brokken in zasedbe glasbenice Corrie van Binsbergens ter mnogih drugih.

Člana kvinteta sta pianist Blaž Remic, ki študira klavir - smer jazz - na konservatoriju v Rotterdamu in kontrabasist Robert Jukič, ki je diplomiral v Gradcu, zdaj živi in ustvarja v Ljubljani.

Zlatko Kaučič je eden izmed tistih glasbenih kreativcev, umetnikov, ki nenehno stremijo po novem, navdihujočem in nekonvencionalnem. Kaučič je del življenja preživel v tujini (Italija, Portugalska, Španija in Amsterdam, vmes je imel daljšo turnejo po Kitajski) – se tam veliko učil, ustvarjal, muziciral ter spoznaval somišljenike iz raznovrstnih glasbenih logov in tudi poučeval. Njegova glasba izvira iz multikulturnosti v umetnosti, ki ne pozna meja in omejitev, temveč temelji na srečevanju. Zlatko udejanja svoj glasbeni credo tako v zasedbah manjšega intimnega formata (duo, trio ali kvartet) kot tudi v orkestrskih delih. Leta 1992 se je vrnil v Slovenijo, kjer v zadnjem času poučuje in prenaša svoje izkušnje na mlajše generacije. Ustanovil je ansambel Combo, ob tem pa vedno bolj sledi zvenu in odmevu poezije. V svoji tridesetletni glasbeni karieri je Zlatko Kaučič izdal okrog 30 plošč, večinoma v tujini, med njimi solo albumi Round trip (1995), Glasba za Romana (1997), Squarci in Emotional playgrounds (1998), How deep is the ocean (2004) ter solo album Pav (2006). Uglasbil je poezijo Federica Garcíe Lorce, Alojza Gradnika in mnogih drugih. Že vrsto let ga navdihujeta življenje in delo Srečka Kosovela, ki mu je skupaj z Barbaro Korun posvetil album Vibrato tišine. Letos se je posvetil poustvarjanju in uglasbitvi poezije Jureta Potokarja, Srečka Kosovela, Milana Dekleve in Nevina Birse.
www.kaucic-zk.si

Okvirni program:
East 312, 22nd
Palo Alto
Subconscious Lee
How About You
Background Music

**********

Round Midnight
Evidence
Trinkle Trinkle
Panonica
Epistrophy

Nazaj na stran festivala