12. mednarodno srečanje saksofonistov

Jazz večer

Jure Pukl 'Free Tree' zasedba

Free Tree zasedba:
Klemens Marktl (Avstrija), bobni
Demian Cabaud (Argentina), kontrabas
Aruan Ortiz (Kuba), klavir

2. 7. 2008, ob 21.00
Domačija Klinec, Medana v Goriških Brdih

Jureta Pukla uvrščajo med vodilne in najbolj kreativne jazzovske glasbenike mlajše slovenske generacije. Poleg izvajanja svojih avtorskih projektov je neprestano na turnejah po Evropi z različnimi zasedbami. Zasedba Free Tree igra avtorsko glasbo, ki se giblje med modernim mainstreamom in bolj odprtimi oblikami free jazza. Glasba, ki temelji na harmonski in ritmični kompleksnosti, odprtih formah in visoki interakciji med glasbeniki. Skratka improvizacija v pravem pomenu besede!

Jure Pukl je študij klasičnega saksofona zaključil leta 2001 na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju (profesor Oto Vrhovnik) in istega leta odšel za en semester po programu izmenjave študentov na Kraljevi konservatorij v Haag (Nizozemska). Med letoma 2002 in 2003 je študiral jazz saksofon na Berklee College of Music v Bostonu (ZDA), kjer je prejel štipendijo BEST (Baltimore Educational Scholarship Trust). Podiplomski študij jazz saksofona je zaključil leta 2007 na Univerzi za glasbo v Gradcu (Avstrija) v razredu profesorja Karlheinza Miklina. Znanje je potrdil na številnih domačih in mednarodnih tekmovanjih (tekmovanju JAZZON v Novem mestu 2003 in 2005) in bil finalist tekmovanja Gustaw Bumcke v Dortmundu (Nemčija) ter finalist v Fribourgu (Švica). Sodeluje s priznanimi domačimi in mednarodnimi zasedbami in solisti (European Movement Jazz Orchestra, Big Band RTV Slovenija, Berklee Concert jazz Orchestra, Aaron Goldberg, Jeremy Pelt, Jamire Williams, Francisco Mela, Aruan Ortiz, Mike Janisch, Howard Curtis, Renato Chicco, Nouvele Cousine, Fool Cool Jazz Orchestra, Queen's conservatory Big Band Den Haag, Dunajski kvartet saksofonov, simfonični orkester dunajskega radia (RSO Wien), Gustav Mahler Jugendorchester GMJO (s Claudiom Abaddom) in z zasedbo Igor Lunder with Reeds). Do sedaj je posnel pet avtorskih projektov, sodeloval je na več kot petnajstih diskografskih izdajah. Nastopa na več kot sto koncertih letno (gostoval je po Združenih državah Amerike, Evropi in seveda v Sloveniji).

Klemens Marklt je kot otrok začel igrati klavir, kmalu pa je ugotovil, da so njegova ljubezen bobni. Študij bobnov je nadaljeval v Avstriji, Amsterdamu, Haagu in New Yorku. Življenjska pot ga je vodila na Nizozemsko in v New York, kjer je igral v številnih jazz zasedbah. Za ssvoje delo je bil večkrat nagrajen. Zdaj živi in ustvarja na Dunaju.

Demian Cabaud je diplomiral na Institute of Technological Contemporary Music v Argentini. Študij je poglobil še na argentinskem kolidžu Berklee College of Music Network. Leta 2000 je prejel nagrado za odličnost Limskega konservatorija (Award of Excellence from the Souza Lima Conservatory, San Pablo, Brazil). Bostonski kolidž Berklee College of Music mu je leta 2001 podelil štipendijo, tam je leta 2003 tudi diplomiral. Nastopa in koncertiera s številnimi jazz glasbeniki in ansambli širom sveta. Posnel in sodeloval je na številnih jazz zgoščenkah.

Aruan Ortiz je kubanski pianist, violist in skladatelj. Violo je študiral na Escueli Vocacional de Arte v Santiagu na Kubi in na Višjem inštitutu za umetnost (Instituto Superior de Arte) v Havani (Kuba). Klavir je študiral na konservatoriju Esteban Salas v Santiagu na Kubi, diplomiral pa je cum laude na glasbenem konservatoriju Professional Conservatory of Music v Vilaseci v Španiji. Jazz klavir je študiral na Barklee College of Music pri Joanne Brackeen in Danilu Pérezu.

Vstopnine ni.

Nazaj na stran festivala