12. mednarodno srečanje saksofonistov

Miha Rogina, saksofon
Sae Lee (Japonska), klavir

*****

Lev Pupis, saksofon
Larisa Čanji, klavir

3. 7. 2008, ob 21.00
Viteška dvorana gradu Dobrovo v Goriških Brdih

Miha Rogina je po diplomi na Akademiji za glasbo v Ljubljani (prof. Matjaž Drevenšek), diplomiral še na državnem konservatoriju regije Cergy-Pontoise (CNR de Cergy-Pontoise, Paris) v razredu prof. Jean-Yvesa Fourmeauja in na državnem konservatoriju regije Versailles (CNR de Versailles) pod mentorstvom prof. Vincenta Davida. Izpopolnjeval se je tudi na Eastman School of Music (Rochester, New York) pri profesorjih Chien-Kwanu Linu in Mattu Pivecu (jazz). Junija 2006 je z odliko zaključil podiplomski študij saksofona na Državnem konservatoriju za glasbo v Parizu (CNSM de Paris) pri profesorju Claudeu Delangleu. Istega leta je kot prvouvrščeni opravil sprejemni izpit na Cycle de perfectionnement v okviru pariškega CNSM, kar mu je odprlo vrata koncertnih dvoran v Parizu in drugod. Prejel je številne prve nagrade na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Za seboj ima koncerte po Evropi, Kitajski, Ameriki, Tuniziji, Libiji, Tajski in Japonski, kot solist nastopa z različnimi orkestri (Hofferska filharmonija, Tajska filharmonija, Dunajski simfoniki, simfonični orkester Saint Maur, Slovenska filharmonija, Simfonični orkester RTV Slovenija, Mariborska filharmonija in Simfonični orkester Akademije za glasbo v Ljubljani). Leta 2002 je bil izbran v promocijski program "Tremplin jeunes" francoskega proizvajalca saksofonov Selmer. Deluje kot mentor poletnega seminarja v Novi Gorici in kot član žirij (Nova Gorica, Ljubljana). Za svoje kulturno-umetniško udejstvovanje je prejel študentsko Prešernovo nagrado.

Sae Lee se je po študiju na Tokijski univerzi za glasbo Toho Gakuen izpopolnjevala pri profesorjih Julii in Constantinu Ganevu. Leta 2007 je diplomirala na Conservatoire National Supérieur de musique de Paris (CNSM de Paris), njena profesorja sta bila Michel Beroff in Eric Le Sage. Od leta 2004 se izpopolnjuje pri slovitem UNESCO-vem nagrajencu Sergeju Markarovu. Trenutno je na podiplomskem študiju komorne glasbe na CNSM de Paris v razredu profesorja Laszla Hadadyja. Je nagrajenka številnih tekmovanj. Prve nagrade je prejela na različnih mednarodnih tekmovanjih (Kobe, Raionkai, Kougakai in na Japonskem tekmovanju, poleg tega je zmagovalka tekmovanja Citta di Padova (Italija) in pianističnega tekmovanja Albert Roussel (Bolgarija). Kot solistko z orkestrom sodeluje orkestri kot so Filharmonija Kansai, Osaška filharmonija (Osaka Philharmonic Orchestra-Opus), Sofijska Filharmonija (Sofija Philharmonic Orchestra), Plevenski filharmonični orkester in simfonični orkester mesta Kojima. Za seboj ima recitale na mednarodnem Yamahinem glasbenem festivalu in mednarodnem festivalu ?Piano a Enghien?. Sae Lee redno koncertira po Japonski, Nemčiji, Andorri, Avstriji, Bolgariji, Španiji, Franciji, Grčiji, Italiji, Sloveniji in Ukrajini. Na Unescovo povabilo pa je na svetovni Unescovi konferenci maja 2005 v Kazahstanu izvedla tudi odmeven recital.

Lev Pupis je leta 1998 diplomiral na Univerzi za glasbo na Dunaju, študij je nadaljeval v Parizu, kjer je leta 2003 diplomiral v razredu J. Y. Fourmeauja (Premier Prix) in uspešno opravil še specializacijo pri profesorju Vincentu Davidu. Je dobitnik številnih nagrad na domačih in tujih glasbenih tekmovanjih. Na samostojnih recitalih in v komornih sestavih se je predstavil po Evropi. Sodeloval je s pomembnimi dirigenti, kot so George Pehlivanian, Toshihiro Yonezu, Juergen Bruns, in kot orkestrski glasbenik sodeloval s priznanimi orkestri, kot so: salzburški orkester Mozarteum, dunajski Radijski simfonični orkester, orkester RTV Slovenija, Orkester Slovenske filharmonije, Orkester Slovenske vojske, ... V letu 2005 je na Univerzi za glasbo na Dunaju z odliko opravil magistrski študij v razredu profesorja Ota Vrhovnika (prejel naziv 'Magister Artium'), v letu 2007 pa še specialistični študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani (pod mentorstvom profesorja Matjaža Drevenška). Poučuje na srednjih glasbenih šolah v Ljubljani in Celju, že vrsto let pa deluje tudi kot mentor na poletni šoli za saksofon v Novi Gorici, kjer je bil v letu 2006 tudi umetniški vodja. Lev Pupis je pobudnik in ustanovitelj komornih sestavov, kot so: Ensemble '4saxess', Trio 'Ad libitum', Duo 'Sax.org', za katere je bilo napisanih preko 15 skladb sodobnih avtorjev.

Larisa Čanji je med študijem na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu prof. Tanje Zrimšek prejela ameriško štipendijo, ki ji je omogočila študij na Alderson Broaddus College. Leta 1992 je na tej ustanovi diplomirala in istega leta prejela nagrado W. Lee and A. Williams Music Award. Podiplomski študij je nadaljevala na univerzi West Virginia University v razredu prof. Hermana Godesa, enega najbolj znanih učencev slovitega Walterja Giesekinga. Na podiplomskem študiju klavirja je imela status asistentke, delovala je kot korepetitorka opernega oddelka, univerzitetnega zbora in sodelovala pri podiplomskih koncertih. Študij je zaključila z dvema odmevnima recitaloma. Po opravljenem magisteriju se je preselila v Kanado, kjer je opravila avdicijo za mesto umetniškega sodelavca Windsorskega simfoničnega orkestra in zbora ter je kot umetniška sodelavka spremljala diplomante Windsorske univerze. Leta 2005 je na ljubljanski Akademiji za glasbo zaključila podiplomski študij z magistrsko nalogo iz področja klavirja. Zaposlena je kot profesorica klavirja na osnovni in srednji stopnji Glasbene šole Celje. Od leta 2007 je tudi asistentka za klavir na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru.

Vstopnine ni!

Program:
Bruno Mantovani: L'incandescence de la Bruine

Miha Rogina, sopran saksofon
Sae Lee, klavir

Cesar Franck: Sonata v A-duru
    Allegretto ben moderato
    Allegro
    Recitativo-Fantasia
    Allegretto poco mosso

    Lev Pupis, sopran saksofon
    Larisa Čanji, klavir

**********

Alfred Desenclos: Prelude, Cadence et Finale

    Lev Pupis, alt saksofon
    Larisa Čanji, klavir

Sergej Prokofjev: Sonata št. 2, op. 94
    Moderato
    Presto
    Andante
    Allegro con brio

    Miha Rogina, sopran saksofon
    Sae Lee, klavir

Dmitrj Šostakovič: Trio št. 1, op. 8

Miha Rogina, sopran saksofon
Lev Pupis, tenor saksofon
Sae Lee, klavir

Nazaj na stran festivala