14. mednarodno srečanje saksofonistov
Festival, 2. koncert

28. junij 2010 ob 21.30
Dvorana Glasbene šole Nova Gorica

Maja Lisac, saksofon

Gosta večera:
Bojana Šaljić Podešva, živa elektronika
Matjaž Drevenšek, saksofon

Sodobna glasba za saksofon

Maja Lisac (1980; Basel, Švica) je po diplomi na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, študij nadaljevala pri Marcusu Weissu na Visoki šoli za glasbo v Baslu, kjer je leta 2007 uspešno magistrirala. Leta 2005 sta si s saksofonistko Christino Wyss delili recital s Claudeom Delangleom (na konservatoriju v Parizu). Udeležila se je številnih mojstrskih tečajev pri priznanih saksofonistih (Bornkamp, Londeix, Estoppey) in sodeluje s sodobnimi skladatelji (Bojana Šaljić, Izidor Leitinger, Vinko Globokar, ...). Je članica številnih zasedb: Duo saksofonov Escapades, trio Tango Mistico, kvartet saksofonov Zure, sodeluje pa tudi z ansambli za sodobno glasbo. V Sloveniji se je prvič predstavila leta 2008 v sklopu cikla Predihano v Cankarjevem domu. Njene priredbe za različne zasedbe (s saksofonom) uvrščajo na koncertne sporede svetovno priznani saksofonisti, kot sta Claude Delangle in Daniel Gauthier. Letos bodo izšle njene priredbe za kvartet saksofonov pri založbi Advance Music. Je nagrajenka in štipendistka fundacije Friedl Wald, kantona Pokrajine Basel in koncerna Novartis. Septembra 2010 bo kot asistentka Marcusa Weissa začela poučevati na Visoki šoli za glasbo v Baslu.

Spekter skladateljskega ustvarjanja Bojane Šaljić Podešva je elektroakustična glasba, za katero je značilna dvo ali večkanalna kompozicija, kot tudi obdelava instrumentalno-vokalnega zvoka in zvočne instalacije v času (t.i. real-time). Giblje se skozi različne zvrsti umetnosti. Z zvočno podobo je opremila več plesnih, lutkovnih in gledaliških predstav. Po diplomi na ljubljanski Akademiji za glasbo je študij nadaljevala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, kjer je odkrivala predvsem zakonitosti elektroakustične glasbe. Izpopolnjevala se je pri Francoise Barriere na inštitutu IMEB v Bourgesu (Francija) in pri Richardu Boulangerju na mednarodni akademiji za novo glasbo in zvočno umetnost v Seefeldu na Tirolskem. Od leta 2003 je članica Društva slovenskih skladateljev. Za svoje delo je prejela nagrado na 2. bienalu Ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije za izvirno glasbo v predstavi Peskar, nagrado Mention v sekciji Trivium na 32. mednarodnem tekmovanju elektroakustične glasbe in zvočne umetnosti v Bourgesu, nagrado za glasbeno podlago, ki jo je pripravila za odmevni slovenski dokumentarec Otroci s Petrička.

Matjaž Drevenšek (Maribor, 1965) je redni profesor za saksofon na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot član Zagrebškega kvarteta saksofonov, septeta Saxofakind, v duih s pianistom Zoltanom Petrom, s tolkalistko A. L. Barber, s čembalistom Milkom Lazarjem ter kot solist ansamblov Percussion Plus in Studio za tolkala koncertira po Evropi, Kanadi in ZDA. Solistično nastopa z najuglednejšimi slovenskimi simfoničnimi in pihalnimi orkestri kot tudi z Zagrebško filharmonijo, Simfoniki in Big bandom HRT, Zagrebškimi solisti, Simfoničnim pihalnim orkestrom Hrvaške vojske, orkestrom Emory. Krstno je izvedel okoli 50 skladb domačih in tujih avtorjev, sodeloval je pri 19 diskografskih izdajah. Sodeluje v žirijah na domačih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov. Od 2002 do 2006 je predsedoval Zvezi glasbene mladine Slovenije. Je umetniški vodja Mednarodnih srečanj saksofonistov in Mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici.

Obisk koncerta je brezplačen.

Program:
    Christian Lauba: Tadj za sopran saksofon solo
Bojana Šaljić Podešva: So Close za sopran saksofon in živo elektroniko
Vinko Globokar: Dos a dos za dva saksofona
Heinz Holliger: Cardiophonie za saksofon in elektroniko

Nazaj na stran festivala