14. mednarodno srečanje saksofonistov
Festival, 4. koncert

1. julij 2010 ob 21.30
Dvorana Frančiškanskega samostana, Kostanjevica v Novi Gorici

Kenneth Tse, saksofon

Zoltan Peter, klavir
Gost večera: Matjaž Drevenšek, saksofon

Kenneth Tse
Velja za enega najopaznejših saksofonistov za klasično glasbo na svetu. Svojo uspešno glasbeno kariero je začel kot zmagovalec mednarodnega tekmovanja v New Yorku (New York Artists International Competition). Leta 1996 je debitiral v znameniti dvorani Carnegie, New York Times ga je takrat označil za 'mladega virtuoza'. Od takrat koncertira na petih celinah kot solist in z različnimi mednarodno uveljavljenimi orkestri. Sodeluje na prestižnih konferencah glasbenih združenj in predava na mnogih univerzah. Od svojega 23. leta snema za različne glasbene založbe (pri založbah Crystal Records, RIAX Records, Enharmonic Records in Arizona University Recordings). Revija Fanfare ga je opisala s temi besedami: »Kenneth Tse – rojen v Hong Kongu – je tisti kaliber glasbenika, čigar zvočnost je prevzemajoča.« American Record Guide je o njegovi izvedbi zapisal: »… izredno eleganten ton … popolne virtuoznosti.« Kenneth Tse je krstno izvedel številne skladbe, ki so mu jih posvetili priznani ameriški, avstralski in belgijski skladatelji. Tudi sam piše priredbe skladb za saksofon (natisnjene so pri založbi Reed Music, Avstralija). Njegove prispevke so objavile ugledne glasbene revije, kot so Saxophone Journal, Saxophone Symposium, Iowa Bandmaster Association Journal in Yamaha Education Series. Je profesor za saksofon na Univerzi v Iowi in podpredsednik Mednarodnega odbora za saksofon. Več informacij najdete na: www.kenneth-tse.com.

Matjaž Drevenšek
Je redni profesor za saksofon na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot član Zagrebškega kvarteta saksofonov, septeta Saxofakind, v duih s pianistom Zoltanom Petrom, s tolkalistko A. L. Barber, s čembalistom Milkom Lazarjem ter kot solist ansamblov Percussion Plus in Studio za tolkala koncertira po Evropi, Kanadi in ZDA. Solistično nastopa z najuglednejšimi slovenskimi simfoničnimi in pihalnimi orkestri kot tudi z Zagrebško filharmonijo, Simfoniki in Big bandom HRT, Zagrebškimi solisti, Simfoničnim pihalnim orkestrom Hrvaške vojske, orkestrom Emory. Krstno je izvedel okoli 50 skladb domačih in tujih avtorjev, sodeloval je pri 19 diskografskih izdajah. Sodeluje v žirijah na domačih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov. Od 2002 do 2006 je predsedoval Zvezi glasbene mladine Slovenije. Je umetniški vodja Mednarodnih srečanj saksofonistov in Mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici.

Zoltan Peter, korepetitior
Je študij klavirja pričel v razredu prof. Arba Valdme na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, študij pa je zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot solist, komorni glasbenik in klavirski spremljevalec mnogih vrhunskih glasbenikov mlajše in starejše generacije je nastopal v Sloveniji in tujini ter na mnogih festivalih sodobne glasbe tako v Sloveniji kot na tujem. Kot solist je sodeloval z različnimi uglednimi dirigenti. Posnel je številne skladbe za RTV Slovenija, RTV Beograd, RTV Novi Sad in HRT ter osem zgoščenk s solistično in komorno glasbo. Kot vrhunski komorni glasbenik in klavirski spremljevalec z obsežnim repertoarjem pogosto sodeluje na domačih in mednarodnih mojstrskih tečajih ter na tekmovanjih. Poleg koncertne in pedagoške dejavnosti vodi tudi seminarje za učence, učitelje klavirja in korepetitorje.

Obisk koncerta je brezplačen.

Program:
    François Rossé (1945-): Nishi Asakusa za alt saksofon in klavir
Stephen Chatman (1950-): To the Garden the World za alt saksofon in klavr
    I. To the garden the world anew ascending
    II. Out of the cradle endlessly rocking
    III. The revolving cycles
    IV. With love, with love
    V. Demon or bird! (said the boy’s soul)
Luke Dahn (1976-): Buffalo Dance za alt saksofon in klavir
Jean-Baptiste Singelée (1812-1875): Grand Duo Concertant, Op. 55
    I. Risoluto
    II. Andante
    III. Allegretto
Barry Cockroft (1972-): Rock Me!

Nazaj na stran festivala