14. mednarodno srečanje saksofonistov
Festival, 4. koncert

3. julij 2010 ob 21.30
Bevkov trg, Nova Gorica

Big Band GD Nova

Kristina Oberžan, glas

Big Banda NOVA ima za seboj bogato zgodovino glasbenih sodelovanj. Z njim so sodelovali Nuša Derenda, Alenka Godec, Darja Švajger, Kristina Oberžan, Oto Pestner, Slavko Ivančič, Anika Horvat, Damjana Golavšek, Nuška Drašček, itd... Bistvena značilnost Big Banda je povezovanje z glasbeniki - solisti. Z Big Bandom so tako muzicirali jazz kitarist Primož Grašič, nizozemski saksofonist Jasper Bloom, saksofonist Boštjan Simon in številni drugi. Zvesti so ostali subkulturnemu razvoju Goriške regije s koncerti na Mostovni ter povezavami z raperjem N'tokom.Sledi delovanja Big Banda pa je mogoče opaziti tudi zunaj naše države. Udeležil se je treh mednarodnih tekmovanj in sicer: leta 2000 v italijanskem Azzanu Decimu z doseženim drugim mestom; leta 2001 na švicarskem mednarodnem glasbenem tekmovanju v Saas Fee-ju (International Alpine Music Festival) si je z 87 točkami prisvojil bronasto priznanje; leta 2004 je na istem tekmovanju v Saas Fee-ju dosegel z 91.5 točkami zlato plaketo. Dejavnost Big Banda v tujini se ne omejuje le na tekmovanja, temveč se je zasedba v smislu mednarodne glasbene kohezije udeležila tudi treh glasbenih festivalov: leta 2000 v bližini Rima, leta 2006 v Španiji, leta 2008 pa je ob podpori združenja Slovenske izseljenske matice obiskala Srbijo, natančneje Novi Sad, ter izvedla koncert v tamkajšnjem Studiu M3 radia. V letu 2009 se je sodelovanje ponovilo kar dvakrat saj je Big Band je s samostojnimi koncerti obiskal mesti Novi Sad ter Kruševac v Srbiji.
Na dirigentskem mestu so se v 15 letih zvrstili kar 4 dirigenti: od ustanovitve leta 1995 do leta 2002 je zasedbo vodil diplomirani trobentač Miloš Rijavec, ki je mesto zaradi prezasedenosti zapustil takrat 19-letnemu saksofonistu Boštjanu Simonu. Septembra 2005 je ob odhodu Boštjana Simona na študij v Rotterdam dirigentska palica prešla v roke prvega trobentača, Damijana Valentinuzzija, študenta jazz akademije v Gradcu. Poleti leta 2009 pa je vlogo dirigenta prevzel pianist Anže Vrabec.

Kristina Oberžan je svojo glasbeno pot začela na področju klasične glasbe kot saksofonistka, nadaljevala pa kot jazz vokalistka. Leta 2002 je osvojila štipendijo za študij na sloviti ameriški glasbeni akademiji Berklee College of Music. Oktobra 2005 se je uvrstila v finale mednarodnega tekmovanja jazz pevcev v Bruslju (Brussels International Voice Competition). Na Slovenski popevki 2006 je prejela nagrado za najboljšo izvajalko. Leta 2007 je opravila magisterij iz jazz petja na Univerzi za upodabljajočo umetnost in glasbo Gradec, kjer je študirala pri svetovno priznanih jazz pevcih kot so Sheila Jordan, Mark Murphy, Jay Clayton, Laurie Antonioli… Svojo zadnjo zgoščenko “Kakor lep roman” je posnela s slovensko zasedbo The Grooveyards (Filip Šijanec, Gregor Ftičar, Tomaž Štular), s katero intenzivno sodeluje že tri leta. Sicer pa sodeluje z mnogimi priznanimi jazz glasbeniki (Peter Mihelič, Renato Chicco, Blaž Jurjevčič, Dejan Pečenko, Drago Gajo, Jure Pukl, Igor Lunder, Primož Grašič, Erik Marenče, Ratko Divjak, Aleš Avbelj, Nikola Matošič, Adam Klemm, Robert Jukič…).

Obisk koncerta je brezplačen.

Program:
    Kool And The Gang, prir. I. Leitinger: JUNGLE BOOGIE
A. Vrabec: MR. 'B' TUNE
Q. Jones, J. Lubbock, prir. Q. Jones, S. Nestico: GRACE
R. MacDonald, W. Salter, B. Withers, prir. J. Wasson: JUST THE TWO OF US
C. Gordon: CYCLES
H. Hancock, P. Jackson, H. Mason, B. Maupin, prir. M. Sweeney: CHAMELEON
A. Vrabec: NEDELJSKO KOSILO NA DEŽELI
D. Ellington, I. Mills, prir. J. Nowak: IT DON'T MEAN A THING
Prir. J. Privšek: THAT'S WHAT FRIENDS ARE FOR
Van Morrison, arr. L. Krajnčan: MOONDANCE
A. Bilk, prir. L. Krajnčan: STRANGER ON THE SHORE
B. Troup, prir. D. Žgur: ROUTE 66
S. Simons, G. Marks, prir. L. Niehaus: ALL OF ME
S. Wonder, prir. D. Tanner: SIR DUKE

Nazaj na stran festivala