16. mednarodno srečanje saksofonistov
Festival, 1. koncert

27. junij 2010 ob 21.30
Bevkov trg, Nova Gorica

Big Band GD Nova

Anže Vrabec, dirigent
Gost: Philippe Geiss (F), saksofon

Big Band NOVA je tradicionalni spremljevalec poletnega saksofonskega utripa v Novi Gorici. Svojo pot je zasedba začela leta 1995. Na začetku skromni nastopi so prerasli v obsežnejše celovečerne koncerte, na katerih so nastopila znana imena slovenskega glasbenega prostora, kot so Nuša Derenda, Alenka Godec, Darja Švajger, Kristina Oberžan, Oto Pestner, Slavko Ivančič, Anika Horvat, Damjana Golavšek in Nuška Drašček. Z Big Bandom so muzicirali tudi jazz kitarist Primož Grašič, nizozemski saksofonist Jasper Bloom, saksofonist Boštjan Simon in številni drugi.

Sledi delovanja Big Banda je mogoče opaziti tudi zunaj naše države. Udeležil se je treh mednarodnih tekmovanj: leta 2000 v italijanskem Azzanu Decimu z doseženim drugim mestom; leta 2001 na švicarskem mednarodnem glasbenem tekmovanju v Saas Fee-ju (International Alpine Music Festival) si je z 87 točkami prisvojil bronasto priznanje; leta 2004 je na istem tekmovanju v Saas Fee-ju dosegel z 91.5 točkami zlato plaketo. Dejavnost Big Banda v tujini se ne omejuje le na tekmovanja, temveč se je zasedba v smislu mednarodne glasbene kohezije udeležila tudi treh glasbenih festivalov: leta 2000 v bližini Rima, leta 2006 v Španiji, leta 2008 pa je ob podpori združenja Slovenske izseljenske matice obiskala Srbijo, natančneje Novi Sad, ter izvedla koncert v tamkajšnjem Studiu M3 radia. V letu 2009 se je sodelovanje ponovilo kar dvakrat, saj je Big Band s samostojnimi koncerti obiskal mesti Novi Sad ter Kruševac v Srbiji.

Na dirigentskem mestu so se v letih delovanja zvrstili kar štirje dirigenti. Od ustanovitve leta 1995 do leta 2002 je zasedbo vodil diplomirani trobentač Miloš Rijavec, ki je mesto zaradi prezasedenosti zapustil takrat 19-letnemu saksofonistu Boštjanu Simonu. Septembra 2005 je ob odhodu Boštjana Simona na študij v Rotterdam dirigentska palica prešla v roke prvega trobentača, Damijana Valentinuzzija, študenta jazz akademije v Gradcu. Poleti leta 2009 pa je vlogo dirigenta prevzel mladi pianist Anže Vrabec.

Francoski saksofonist Phillipe Geiss je profesor na Visokem strasburškem konservatoriju, ki je del Francoske visoke šole za umetnost. Je mednarodno priznan saksofonist, uspešen skladatelj in eden prvih glasbenikov francoske šole saksofona, ki je oblikoval svoj lastni “crossover” stil med klasično in improvizirano glasbo. Igra na celotno družino saksofonov, veliko koncertira in vodi mojstrske delavnice.

Že veliko let se posveča raziskovanju in razvoju inštrumentov. S podjetjem Rico razvija jezičke, s Selmerjem saksofone, s podjetjem De Facto pa nove elektronske inštrumente. Njegovo glasbo izvajajo priznani glasbeniki in ansambli, njegove skladbe pa so napisane tako za začetnike kot vrhunske izvajalce. Vsako leto organizira osrednji festival za saksofoniste v Strasbourgu – Les Recontres du Saxophone.

Obisk koncerta je brezplačen.

Nazaj na stran festivala