16. mednarodno srečanje saksofonistov
Festival, 2. koncert

27. junij 2010 ob 20.30
Dvorana Frančiškanskega samostana na Kostanjevici v Novi Gorici


Nicolas Prost, saksofon
Jean-Denis Michat, saksofon
Zoltan Peter, klavir

Francoska glasbenika, Nicolas Prost in Jean-Denis Michat, spadata med vodilne francoske saksofoniste. Posvečata se različnim zvrstem - klasični glasbi in eksperimentalnim, bolj svobodnim »crossover« pristopom. Oba sodelujeta s priznanimi izdelovalci inštrumentov in tako prispevata tudi k izboljšavi sodobnih glasbil.

Na koncertnem večeru se bo kot prvi predstavil Nicolas Prost. Glasbenik je neobičajen saksofonist, ki na samosvoj, sodoben način uporablja tako akustični kot elektronski saksofon. Nastopa z Orkestrom Lamoureaux in s številnimi komornimi zasedbami, kot solist pa koncertira s priznanimi simfoničnimi orkestri. Posveča se razvoju literature za saksofon in pedagoškim učbenikom, najbolj odmevna je njegova knjiga Saksofon po francosko (Saxophone à la française). Posnel je številne odlično ocenjene zgoščenke, premierno izvedel več kot 90 del, ki so mu jih posvetili priznani skladatelji. Z nekaterimi izmed njih se bo predstavil tudi na tokratnem koncertu, dve pa bosta doživeli krstno izvedbo. Prejel je več prestižnih nagrad. Nicolas Prost poučuje na Državnem konservatoriju v Saint-Maur-des-Fossésu, se udeležuje mednarodnih konferenc ter vodi mojstrske tečaje na uglednih univerzah po svetu.

Jean-Denis Michat je na Pariškem glasbenem konservatoriju diplomiral iz saksofona, pa tudi iz kompozicije, analize, zgodovine glasbe in novih tehnologij. Pri 25-ih je postal profesor saksofona na Državnem konservatoriju v Lyonu, potem tudi asistent na Pariškem konservatoriju. Vodi mojstrske tečaje za študente in pedagoge tako v Franciji kot v tujini ter predava na poletni šoli za saksofoniste v francoskem Gapu in poletni akademiji »Habanera«. Poleg tega je član žirij na mednarodnih tekmovanjih. Prepoznaven je po kakovostni izvedbi priredb klasičnih del, saj namenja veliko pozornosti transkripcijam tega dela glasbene literature. Kot vodilni umetnik sodeluje pri razvoju in promociji saksofona japonskega proizvajalca Yanagisawe. Premierno je izvedel dela slovitih skladateljev, kot so Stockhausen, Mantovani, Ton That Tiêt, Escaich, Levy, Merah, uveljavlja pa se tudi kot skladatelj.

Program: Mark Phillips: Whaddhup
za sopranski saksofon in posnetek

Polina Medyulianova: Hallucination
za solo sopranski saksofon

Jun Nagao: L'oiseau enfermé
za solo sopranski saksofon
svetovna premiera

Philippe Geiss: Sax-hero
za solo sopranski saksofon

Luis Naon: Target
za solo sopranski saksofon
svetovna premiera

Dimitri Tchesnokov: Toccata (iz Sonate)
za sopranski saksofon in klavir

Claude Bolling: Veloce iz Jazz suite
za sopranski saksofon in klavir

Jean Matitia: Crazy rag
za sopranski saksofon in klavir

****

Tomaso Vitali, Ferdinand David, Jean-Denis Michat: Chaconne by V.
za sopranski saksofon in posnetek

Jean-Denis Michat: Patience et longueur de temps...
za alt saksofon in posnetek

Jean-Denis Michat: Shams
za alt saksofon in posnetek

Nazaj na stran festivala