16. mednarodno srečanje saksofonistov
Festival, 3. koncert

29. junij 2010 ob 20.30
Dvorana Glasbene šole Nova Gorica

Oskar Laznik, saksofon
Simon Klavžar, tolkala

Oskar Laznik je z igranjem saksofona začel leta 1996 v glasbeni šoli Hrastnik pri prof. Vanju Tomcu. Med letoma 2002 in 2006 je obiskoval Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, kjer je uspešno maturiral v razredu prof. Dejana Prešička. Šolanje je nadaljeval v razredu prof. Matjaža Drevenška na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je s posebno pohvalo diplomiral leta 2010. Trenutno opravlja podiplomski študij na Visoki šoli za glasbo in ples v Kölnu, kjer je njegov profesor Daniel Gauthier.

Oskar je zmagovalec številnih tekmovanj: Državno tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije (2004), Mednarodno tekmovanje mladih saksofonistov v Novi Gorici (2003, 2007), Evropsko tekmovanje mladih saksofonistov Gap, Francija (2003, 2005), in finalist tekmovanja ''Hülsta Woodwinds 2011'' v Münstru, Nemčija. Leta 2006 je prejel Škerjančevo nagrado Srednje glasbene in baletne šole Ljubljana za izjemne zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole, leta 2008 pa Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana za izvedbo Koncerta Larsa-Erika Larssona s simfoničnim orkestrom SNG opera in balet Ljubljana.

Njegov repertoar zajema tako standardna dela za saksofon, kot tudi transkripcije del iz obdobij baroka, klasicizma in romantike. Kot solist in komorni glasbenik je nastopil na mnogih odrih v Sloveniji, kot tudi v tujini (Srbija, Nemčija, Francija, Latvija). Je član OL-SK dua in Kvarteta saksofonov 4SAXESS. Sodeluje z orkestrom Slovenske filharmonije, simfoničnim orkestrom SNG opera in balet Ljubljana ter orkestrom Slovenske vojske.

Mladi slovenski tolkalist Simon Klavžar se izpopolnjuje na Visoki šoli za glasbo v Münchnu pod mentorstvom prof. dr. Petra Sadla. Že v študijskih časih je Klavžar izstopal s svojimi samostojnimi recitali in solističnimi koncerti s slovenskimi orkestri – Orkester Akademije za glasbo, Orkester SGBŠ. Po uspehih s Slovenskim tolkalnim duom na prestižnih tekmovanjih je Simon Klavžar koncertiral v ZDA, Rusiji in širom Evrope v pomembnih dvoranah, kot so Carnegie Hall v New Yorku, Berlinska filharmonija, Auditorio de Tenerife in Hermitage Theater v St. Petersburgu. Redno se predstavlja tudi v številnih krajih po Sloveniji, kjer se trudi za še večjo prepoznavnost tolkal kot koncertnega inštrumenta.

Klavžar je prejemnik prestižne Univerzitetne Prešernove nagrade in Prešernove nagrade Akademije za glasbo. Leta 2009 je z duom premagal vso konkurenco in prejel nagrado občinstva na prestižnem tekmovanju za tolkala v Luksemburgu (IPCL), istega leta pa tudi prvo nagrado na tekmovanju za tolkala PENDIM v bolgarskem Plovdivu. Leta 2011 je prejel 3. nagrado na tekmovanju za komorno glasbo Salieri-Zinetti v Veroni ter nagrado publike na tekmovanju za komorno glasbo Almere na Nizozemskem. Je redni nagrajenec na slovenskih državnih glasbenih tekmovanjih TEMSIG v letih 2002, 2005 in 2008, leta 2011 pa je prejel nagrado občinstva na koncertu v Carnegie Hallu v New Yorku v organizaciji festivala Musical Olympus.

Leta 2010 je v sodelovanju z Jožetom Bogolinom in Društvom Delavnica ustanovil festival tolkal XYLODRUM v Ljubljani. Simon Klavžar je zelo dejaven na področju izobraževanja mladih glasbenikov v okviru seminarjev, delavnic in privatnih ur. Pomemben del njegove dejavnosti predstavlja naročanje in izvajanje novih del, redno pa koncertira tudi z različnimi ansambli in orkestri.

Program:

Ned McGowan: Urban Turban,
za marimbo in altovski saksofon

Hiroyuki Itoh: The angel of despair II
za altovski saksofon solo

Eckhard Kopetzki: Shadows of wood
za marimbo in altovski saksofon

Bruce Hamilton: Interzones
za tolkala solo

Matej Bonin: Chant
za set tolkal in altovski saksofon
    I.
    II.
    III.

Nazaj na stran festivala