16. mednarodno srečanje saksofonistov
Festival, 5. koncert

2. julij 2010 ob 21.00
Dvorišče gradu Kromberk

Kvartet saksofonov 4SAXESS

Lev Pupis, sopranski saksofon
Oskar Laznik, altovski saksofon
Primož Fleischman, tenorski saksofon
Dejan Prešiček, baritonski saksofon

Kvartet saksofonov 4SAXESS je nastal v letu 2000, ko so se takratni člani srečali na podiplomskem študija saksofona v Parizu.

Raznovrstnost izobrazbe članov kvarteta daje zasedbi širok glasbeni nazor in bogastvo izraznosti. Diplomirali so namreč v Ljubljani, Zagrebu, Dunaja in Frankfurtu, izpopolnjevali pa so se v Parizu, Bordeauxu, Bostonu in Ljubljani.

Svoje bogate izkušnje in individualne sposobnosti so združili v homogeno celoto in ustvarili edinstven, a razpoznaven zvok saksofonskega kvarteta. Glasbeniki raziskujejo različne glasbene stile, obdobja in zvrsti ter negujejo tako klasično kot popularnejšo glasbeno tradicijo. Rezultat so uspešna koncertna gostovanja na festivalih klasične in moderne glasbe, na katerih so poleg lastnih interpretacij skladb Mozarta, Bacha in Debussya izvajali tudi dela vodilnih slovenskih in hrvaških skladateljev. Tako so kvartetu svojo glasbo posvetili skladatelji I. Lunder, A. Solovera, N. Šenk, V. Pupis, V. Lisjak, saj je sestav odprt tudi za raznovrstne moderne glasbene tokove.

Kvartet je bil dvakratni gost mednarodnega poletnega festivala v Bregenzu (2001, 2002), nastopil je na glasbenem festivalu »Carintischer Sommer« (2003), v letu 2004 je imel zelo uspešno turnejo po Sloveniji in Hrvaški. Večkrat je nastopal tudi na mednarodnem poletnem festivalu »Nei suoni dei luoghi« v Italiji. V juniju 2006 je kvartet v sodelovanju z Društvom slovenskih skladateljev predstavil slovenske novitete za ta sestav v Koncertnem ateljeju DSS, nato pa jih je izvajal tudi na Kogojevih dnevih 2006. V maju 2007 je kvartet predaval na Univerzi za glasbo na Dunaju, kjer je tudi premierno predstavil svoj etno program, imenovan 4FOLK. Gre za plod sodelovanja med kvartetom in priznanimi slovenskimi skladatelji in aranžerji, ki so prav na pobudo 4SAXESS na novo obdelali in sveže priredili znane slovenske ljudske napeve. Člani kvarteta so pogosto vabljeni na mednarodne glasbene festivale, kot solisti sodelujejo z uveljavljenimi dirigenti ter sodelujejo s priznanimi ustvarjalci in poustvarjalci.

Do sedaj so posneli dve zgoščenki: debitantski 4folk in 4US. Najnovejša zgoščenka je tako kot njena predhodnica idejno zasnovana na gostovanju kvarteta v Parizu, kjer so se glasbenikom v intenzivnem zlitju glasbenih doživetij porajale nove zamisli. Le-te zaradi medsebojnega dopolnjevanja kreativnosti posameznih članov vedno najdejo pot do končne stvaritve.

»Potovanja pogosto delujejo kot katalizator idej. Naše glasbeno potovanje po Severni Ameriki napeljuje na človeško željo po raziskovanju oddaljenih kontinentov, hkrati pa tudi na bližino glasbe, ki je tekom prejšnjega stoletja postala del širše kulturne zgodovine.« (4saxess)

Program: I. Lunder: Worksong
G. Gershwin/S. Dedenon: Suita iz opere Porgy in Bess
    Jasbo brown
    Summertime
    There's a boat,
    It ain't necessarily so
    Finale
I. Lunder: Ragtime
I. Leitinger: Suita quasi balkanika
I. Lunder: Charleston

Nazaj na stran festivala