Dnevi stare glasbe

musica cubicularis (Slovenija)

Tartini (1692–1770) – glasba slovitega piranskega violinista in skladatelja, izvedena na njegovi violini

Žiga Faganel, baročna violina
Domen Marinčič, baročni violončelo
Tomaž Sevšek, čembalo

7. september 2012 ob 20.00
Štanjelski grad

Ob 19. uri – uvodno predavanje o Tartiniju. Gostji bosta doc. dr. Metoda Kokole, predstojnica Muzikološkega inštituta ZRC SAZU, in Duška Žitko, muzejska svetovalka in skrbnica Tartinijeve zbirke Pomorskega muzeja iz Pirana.

Slovenski ansambel za staro glasbo musica cubicularis je nastal leta 2004 ter se kmalu razvil v dinamičen sestav prilagodljive velikosti in zasedbe. Posveča se izvajanju glasbe od 16. do 18. stoletja na ustreznih zgodovinskih instrumentih in v svoje koncertne sporede pogosto vključuje manj znana in še neobjavljena dela. Gostoval je na raznih evropskih festivalih in doslej posnel tri zgoščenke. Od leta 2011 redno nastopa v novem koncertnem ciklu HARMONIA CONCERTANS - Stara glasba na Novem trgu v Atriju ZRC v Ljub-ljani.

Violinski mojster in skladatelj Giuseppe Tartini je trdil, da ne pozna druge umetnosti, kot je posnemanje narave. Legenda pripoveduje, da je nekoč v snu sklenil pakt s samim hudičem in bil nad njegovo glasbo tako prevzet, da jo je naslednje jutro poskušal povzeti s svojo violino. Tako je nastala slovita sonata za violino Vražji trilček. Poleg te pa bodo na programu tudi manj znana dela tega ognjenega Pirančana, med drugimi pred kratkim odkrita sonata za violončelo.