Dnevi stare glasbe

Progetto detto il Gorzanis (Slovenija, Italija, Kolumbija, Švica)

Giacomo Gorzanis – lutnjist slovenskih dvorov 16. stoletja

Pino De Vittorio, glas
Monica Prada, glas
Bor Zuljan, renesančna lutnja, renesančna kitara
Patricija Esteban, kljunaste flavte, piščal z bobnom, viola da gamba, šalmaj
Domen Marinčič, viola da gamba
Massimiliano Dragoni, tolkala, zampogna

14. september 2012 ob 19.00
Ljubljanski grad

Ob 18. uri – uvodno predavanje o Giacomu Gorzanisu. Predstavila ga bo dolgoletna raziskovalka njegovega dela, Alenka Bagarič, vodja Glasbene zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice, Ljubljana.

15. september 2012 ob 20.00
Sveto pri Komnu, cerkev sv. Tilna

Ob 19. uri – uvodno predavanje o Giacomu Gorzanisu. Predstavila ga bo dolgoletna raziskovalka njegovega dela, Alenka Bagarič, vodja Glasbene zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice, Ljubljana.

Novonastali mednarodni “projekt, imenovan Gorzanis” sta na pobudo Muzikološkega inštituta Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU oblikovala Domen Marinčič in Bor Zuljan. Živahna skupina glasbenikov s karizmatičnim italijanskim pevcem in igralcem Pinom De Vittoriom predstavlja barvit program, v celoti posvečen glasbi slepega lutnjista in skladatelja Giacoma Gorzanisa.  

Gorzanis je eden najpomembnejših glasbenikov, povezanih s slovenskim ozemljem v obdobju renesanse. Rodil se je v Apuliji okrog leta 1530 in se leta 1557 ustalil v Trstu. Gojil je tesne stike s plemiči na Kranjskem, z družinami Dornberg iz Gorice, Dietrichstein iz Radovljice in še posebej z družino Khisel, ki je domovala v fužinskem gradu pri Ljubljani – Janezu Khislu je leta 1561 posvetil svojo prvo zbirko skladb za lutnjo, Juriju Khislu pa leta 1570 prvo zbirko napolitan za glas in lutnjo. Poleg teh so se do danes ohranile še štiri knjige skladb za lutnjo ter knjiga triglasnih napolitan.