Dnevi stare glasbe

Giostra dell'amore/Vrtiljak ljubezni (Slovenija, Švica, Francija, Kanada)

Praznik na ferrarskem dvoru ob koncu 15. stoletja

Florence Grasset, glas
Emilie Mory, viela
Patricia Esteban, kljunaste flavte, šalmaj, piščal z bobnom, viola da gamba
Tiphaine Boulc’h, kljunaste flavte, šalmaj, viola da gamba
Bor Zuljan, lutnja, chitarrino, colascione, glas
Xavier Marquis, bombarda, dulcijan, kljunaste flavte
Julien Ribouleau, renesančna pozavna
Louis Delignon, tolkala

8. september 2013 ob 18.00
Štanjel, otvoritev na grajskem dvorišču

12. september 2013 ob 17.00
Ljubljana, Ljubljanski grad, Grajsko dvorišče

Giostra dell'Amore, kar je pred nekaj stoletji pomenilo »turnir oz. dvoboj ljubezni«, je bil eden prvih dogodkov posvetnega gledališča, imenovanih tudi festa, ki so se začeli pojavljati ob koncu 15. stoletja v Italiji. Ta pomembni praznik, o katerem pričajo samo maloštevilni arhivski viri, so slavili med letoma 1478 in 1480 na dvoru družine Este v Ferrari, ki je bil eno izmed kulturno najaktivnejših središč v vsej renesančni Italiji.

Na podlagi teh zapisov in poglobljenih raziskav o glasbenem dogajanju na ferarskem dvoru sta Bor Zuljan in Patricia Esteban sestavila pisan program, ki sledi humanistično obarvani zgodbi o Kupidu ter se spogleduje z gledališčem in s plesom. Z izjemno raznolikimi zvočnimi barvami in marsikaterim presenečenjem nas bodo popeljali na Vrtiljak ljubezni.

Vstopnina: 10 EUR, 7 EUR

Prizorišče:
Štanjel - najlepše kraško srednjeveško naselje je kljub modernim časom uspelo ohraniti stoletne arhitekturne posebnosti. Že sprehod od grajskega dvorišča do znamenitega Ferrarijevega vrta je svojevrstno doživetje, ob različni kulturni in gostinski ponudbi pa je obisk razgibanih ulic toliko bogatejši. Grajsko dvorišče je z različnimi uprizoritvenimi možnostmi in očarljivimi naravnimi »kulisami« za ustvarjalce poseben izziv, za gledalce pa prijetna sprostitev. V primeru dežja bo nastop v Viteški dvorani.