Dnevi stare glasbe

Salterello (Švica, Italija)

Patricia Esteban, kljunaste flavte, piščal z bobnom
Massimiliano Dragoni, tolkala, psalterij

Med francoskimi estampijami in italijanskimi istampittami

12. september 2013 ob 19.00
Ljubljana, Ljubljanski grad, Kapela sv. Jurija

Očarani nad lepoto srednjeveške glasbe sta flavtistki Patricia Esteban in Clelia Dusonchet leta 2001 v Ženevi ustanovili ansambel Salterello. Tokrat ga bomo spoznali v majhni, a - kakor ime nakazuje - poskočni zasedbi, v kateri bomo prisluhnili zanimivem sozvočju kljunastih flavt in tolkal. Patricia Esteban, danes profesorica srednjeveške ornamentacije in improvizacije na ženevskem konservatoriju, in Massimiliano Dragoni, eden najaktivnejših tolkalcev v stari glasbi, predstavljata program srednjeveške plesne glasbe.

V tako imenovanem Kraljevem rokopisu, ki je nastal v Franciji v 13. stoletju, prvič zasledimo naslove skladb, ki se navezujejo na ples. Te estampije, katerih ime izhaja iz stampen ali stampir (udarec z nogo), so kot večina plesne glasbe tesno povezane z improvizacijo in so tudi prvi primeri zapisane inštrumentalne glasbe v Evropi. Iz njih so se stoletje za tem razvile virtuozne italijanske istampitte.

Vstopnina: 10 EUR, 7 EUR

Prizorišče:
Eden najstarejših in hkrati zidanih delov gradu je grajska kapelica. Na podlagi cesarjeve listine iz leta 1489 je bila posvečena sv. Juriju, sv. Pankraciju in cesarici Heleni. Prvotni vhod v kapelo je bil na severni strani, do katerega se je prišlo po trinajstih stopnicah, in je v uporabi še danes. Pozneje je v kapelo vodil vhod z južne strani. Prvotna gotska kapela je imela odprto ostrešje, štiri gotsko zašiljena okna in emporo, s katere so imenitneži spremljali sveto mašo. Znova je bila pozidana v baročnem stilu, leta 1747 so jo poslikali z grbi deželnih glavarjev. Le redko v cerkvenih prostorih srečamo poslikavo s posvetno vsebino, zato štejemo kapelo med prave evropske bisere.

Pri zadnji prenovi (leta 1992) so odkrili tudi prvotno gotsko poslikavo – bordure okoli oltarjev, vhoda in okenskih odprtin. Na stenah se kažejo posvetilni križi v gotskem stilu, ki simbolizirajo Kristusov križev pot.

Ob 17. uri bo skupina GIOSTRA DELL'AMORE / VRTILJAK LJUBEZNI (Slovenija, Švica, Francija, Kanada) na Grajskem dvorišču pela, plesala, igrala … in vi z nami!
Rezidenčna skupina festivala Dnevi stare glasbe 2013 nas bo potegnila na svoj vrtiljak renesančnih plesov. Z veselimi melodijami italijanske in francoske renesanse bodo napolnili grajsko dvorišče in poskrbeli, da ne bo nikogar, ki se ne bi vsaj pozibaval v poskočnih ritmih. Brez vstopnine!

Več informacij na www.ljubljanskigrad.si.