Dnevi stare glasbe

The Unicorn Ensemble (Avstrija, Nemčija)

Hermann Oswald, glas
Marc Lewon, lutnja, viela
Wolfgang Reithofer, tolkala
Michael Posch, kljunasta flavta

13. september 2013 ob 20.00
Nova Gorica, Grad Kromberk, dvorana

Ensemble Unicorn je ustanovil Michael Posch leta 1991, da bi z osvežujočimi novimi interpretacijami širšemu občinstvu približal glasbo srednjega veka in zgodnje renesanse. Z zanimivimi programi, živahnim muziciranjem in s historičnimi improvizacijskimi tehnikami že dolgo žanjejo uspehe, kar se pozna v več kot 250.000 prodanih albumih, zavidanja vredni diskografiji in izjemni koncertni karieri.

Za tokratno priložnost so se odločili predstaviti improvizacije in glasbo nemških viteških pesnikov minnesängerjev. Ti so podobno kot njihovi francoski sodobniki trubadurji in truverji opevali dvorno ljubezen (»minne« v srednji visoki nemščini).

Koncert je nastal v sodelovanju z italijanskim festivalom Musica Cortese. Več o njihovem letošnjem programu lahko preberete na www.dramsam.eu.

Prizorišče:
Grad Kromberk zavzema dominanten položaj nad istoimenskim naseljem ob severnem robu doline tik pod enim od vzponov na Trnovsko planoto. Grof Coronini von Cronberg ga je zgradil na začetku 17. stoletja, delno na temeljih starejšega gradu iz 13. stoletja. V tlorisu je tipična renesančna stavba, sestavljena iz osrednjega poslopja skoraj kvadratnega tlorisa, ki ima na vogalih štiri stolpe. Grad upravlja Goriški muzej, v njem pa si lahko ogledate stalno umetnostnozgodovinsko zbirko in menjajoče se razstave. Koncerti so v drugem nadstropju v prijetni dvorani, namenjeni prav glasbi.

Koncert je nastal v sodelovanju z italijanskim festivalom Musica Cortese. Več o njihovem letošnjem programu lahko preberete na www.dramsam.eu.

Za podporo se zahvaljujemo Avstrijskemu kulturnemu forumu.

Vstop prost.