goriške muze
na gradu dobrovo

Jakub Cizmarovic
Nagrajenec mednarodnega klavirskega tekmovanja "G. Pecar"

petek, 20. januar 2006, ob 20.00
viteška dvorana gradu Dobrovo

Koncert je nastal v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovaške v Sloveniji.

Gorica je bila med 6. in 12. novembrom 2005 vnovič prizorišče mednarodnega klavirskega tekmovanja za nagrado mesta Gorica in nagrado v klavirski interpretaciji, poimenovano po Giulianu Pecarju. Strokovna žirija, v katero je umetniški vodja Sijavuš Gadžijev povabil priznana imena iz klavirskih šol v Nemčiji (Pavel Gililov) in Italiji (Vincenzo Balzani) ter na Madžarskem (Laszlo Baranyay) in Slovaškem (Marcel Štefko) je ocenila osemdeset kandidatov, ki so pripotovali iz devetnajstih držav. Med 39 nadarjenimi pianisti (starimi do 34 let), ki so se potegovali za nagrado G. Pecar je za svoje interpretacije najvišjo oceno prejel dvajsetletni slovaški pianist Jakub Cizmarovic. S predano, poglobljeno in zelo čisto klavirsko igro je na zaključnem koncertu v gledališču Verdi blestel v izvedbah Sonate št. 4, op. 30 A. Skrjabina in Tarantelli F. Liszta.

Jakub Cizmarovic (rojen 1985) je ljubezen do klavirja odkril pri devetih letih. Hitro je napredoval in dosegel visoke nagrade za različnih tekmovanjih. Na tekmovanju »Grotrian - Steinweg« v Braunsghweigu je bil prvi udeleženec, ki je prejel posebno nagrado »Karl-Heinz Kfunmerling«. Največji uspeh je dvajsetletni pianist dosegel na tekmovanju »International Musci Festa Veda, 2001« na Japonskem, kjer je osvojil Grand Prix. Z velikim navdušenjem ga je občinstvo sprejelo na pianističnem festivalu v Ruhru, kamor se je na posebno povabilo vrnil tudi leta 2004. Številne koncertne ponudbe je prejel tudi v drugih evropskih državah in v Južni Koreji. Leta 2004 je za založbo BMG - Arte Nova Classics posnel skladbe R. Schumanna in F. Liszta.

»V izvedbah skladb F. Liszta je mladi Cizmarovic zelo prodoren: z neverjetno močjo in energijo zmore uresničiti vse skladateljeve želje. Ko sem poslušal njegovo izvedbo Tarantelle, sem bil prevzet tako nad tankočutnostjo kot nad bistrostjo pripovedi. Enako impresivni sta tudi izvedbi Mephisto valčka in Madžarske rapsodije. Njegova igra je hitra, divja, celo hrupna in slednje razveseljuje poslušalce. Čeprav ima šele dvajset let, ima pred samo čudovito pianistično prihodnost.« (Steve Arloff)

Info: Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica, T 05 335 40 10.

Program:

R. Schumann: Papillons op. 2

B. Smetana: Tri poetične polke op. 8
    Vivo, Es-dur
    Meno allegro, g-mol
    Allegro, As-dur

L. van Beethoven: Sonata v C-duru št. 21, op. 53
    Allegro con brio
    Introduzione: Adagio molto
    Rondo: Allegretto moderato - Prestissimo

**********

S. Prokofjev: Sonata v d- molu št. 2, op.14
    Allegro ma non troppo
    Scherzo -Allegretto marcato
    Andante
    Vivace

F. Chopin:
    Valček v cis-molu št. 2, op. 64
    Valček v f-molu št.1, op. 69
    Valček v h-molu št. 2, op. 69

F. Liszt: Madžarska rapsodija v cis-molu št. 2

Cena vstopnice: 2800 Sit, za dijake, študente in upokojence pa znaša vstopnina 2000 SIT.