goriške muze
na gradu dobrovo

II. sezona

Trio "Ad Libitum"
Eva Škrinjarič, flavta
Lev Pupis, saksofon
Sun Young Park, klavir

petek, 10. marec 2006, ob 20.00
Viteška dvorana gradu Dobrovo

Flavta, saksofon in klavir pomenijo v kontekstu klasičnih komornih sestavov dokaj neobičajno formacijo, ki pa je ravno zaradi svojega edinstvenega zvočnega spektra zelo privlačna, tako za izvajalce in poslušalce kot tudi za ustvarjalce in poustvarjalce. Tako je v zadnjem času tudi v slovenskem prostoru nastalo kar nekaj novih del za to zasedbo, tudi na pobudo Tria »Ad Libitum«, ki se nam nocoj predstavlja z noviteto novogoriškega skladatelja Marjana Mlakarja. Skladba »Insects« (Insekti) je nastala po naročilu Kulturnega doma Nova Gorica, skladatelju pa so »prav poseben izziv predstavljali kvalitetni mladi izvajalci.« V skladbi je vsem trem instrumentom dal enakovredne vloge, uporabil je modernejšo kompozicijsko tehniko, prisotna pa je tudi Mlakarjeva prepoznavna jazzovska nota. Kljub svobodnim harmonskim pristopom, se je goriški skladatelj, diplomant Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Uroša Rojka, izogibal sonornemu in predvidljivemu fraziranju.
Poleg novih skladb izvaja Trio predvsem dela iz obdobja francoskega impresionizma, ki s svojo zvočno barvitostjo in ritmično pestrostjo omogočajo, da se vsa glasbila predstavijo predvsem solistično, po drugi strani pa ohranjajo homogen in prepoznaven zvok zasedbe.
Eva Škrinjarič je glasbeno pot začela na Glasbeni šoli v Rogaški Slatini. Kot srednješolka je nadaljevala študij na II. Gimnaziji v Mariboru in bila hkrati že pri petnajstih petih sprejeta na Univerzo za glasbo v Gradcu v razred prof. G. Hechtla. Študirala je na Univerzi »Mozartetum« v Salzburgu pri prof. M. M. Koflerju, kjer je junija 2002 diplomirala z odliko. Trenutno nadaljuje magistrski študij na Univerzi za glasbo na Dunaju v razredu prof. B. Gisler. Lev Pupis je po uspešnem šolanju na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani in maturi na Gimnaziji Poljane nadaljeval študij saksofona na Univerzi za glasbo na Dunaju, kjer je leta 1998 diplomiral z odliko v razredu prof. M. Vrhovnika. Izpopolnjeval se je v Parizu, kjer je diplomiral na Visoki stopnji v razredu prof. J. Y. Fourmeauja in uspešno opravil specializacijo pri prof. V. Davidu. V letu 2005 je na Univerzi na Dunaju prejel naziv »magister artium«. Nastopa kot solist in v različnih komornih zasedbah, deluje pa tudi kot pedagog. Že vrsto let je nepogrešljiv mentor na mednarodnih poletnih dnevih saksofona v Novi Gorici.
Sun-Young Park prihaja iz Koreje, kjer je študirala pedagogiko in filozofijo. Vzporedno je študirala tudi klavir in postala korepetitorka nacionalnega moškega zbora v Seulu. Trenutno živi in študira na Dunaju pri prof. Alexandru Jennerju. Je dobitnica štipendije fondacije »Herbert von Karajan«, nagrajenka združenja Geselschaft der Musikfreunde na Dunaju in avstrijskega kulturnega ministrstva.


Lev Pupis, saksofon

Program:

Charles Koechlin (1867 - 1950): Epitaphe de Jean Harlow, op. 164
Cecile Chaminade (1857 - 1944): Concertino, op. 107 (1902)
Luis Saglie (1974): Trio št. 1 (2000), za saksofon priredil L. Pupis (2005)
Pierre Max Dubois (1930 - 1095): Les Tretaux
    Prologue en Fanfare
    Romantica
    Valse Vulgaire

**********

Vid Pupis (1981): Izgubljene sanje (2006), skladba posvečena Triu »Ad libitum«
Marjan Mlakar (1966): Insects (2005), krstna izvedba
Gabriel Faure (1845 - 1924): Fantaisie
Claude Debussy (1862 - 1918): Prelude a L'apres-midi d'un Faune (1894)

Cena za izven: 2.800 SIT; dijaki, študenti in upokojenci 2.000 SIT.

Na dan koncerta se poslušalci do gradu Dobrovo lahko odpeljete z organiziranim brezplačnim avtobusnim prevozom. Izbirate lahko med dvema vstopnima postajama: ob 19.15 izza Kulturnega doma Nova Gorica (parkirišče) in ob 19.25 s trga Jožeta Srebrniča v Solkanu.

Po koncertu bo v grajski avli iz svojega bogatega asortimana vin zbranim postregla Vinska klet Goriška Brda Dobrovo. Pokoncertno pogostitev prispeva Občina Brda.