grajske harmonije

Bor Zuljan in Dušan Bogdanović, kitara

17. februar 2012 ob 20.00
Grad Kromberk

Prvi večer novega cikla bo v znamenju prefinjenih zvokov kitare. Dušan Bogdanović, profesor na Visoki šoli za glasbo v Ženevi, je eden najopaznejših kitaristov tega časa, ki se mednarodno uveljavlja tudi kot skladatelj. Bor Zuljan iz Bilj je pod njegovim mentorstvom na ženevski visoki šoli opravil tako diplomo kot magisterij in je sedaj njegov asistent, veže pa ju tudi koncertno udejstvovanje, saj že več let koncertirata v duu. Duo se bo na svojem glasbenem popotovanju gibal med klasiko in jazzom ter izpoved prepletal z glasbenimi tradicijami sveta.

Dušan Bogdanović je razvil osebno in izvirno sintezo med klasično, sodobno, jazz in etnično glasbo. Kot solist in v sodelovanju z najrazličnejšimi umetniki je nastopal na mnogih turnejah po Evropi, ZDA in Japonski. Na začetku svoje glasbene poti je prejel prvo nagrado na Ženevskem tekmovanju in leta 1977 izredno uspešno debitiral v Carnegie Hallu (ZDA). Kot skladatelj se je podpisal pod številna dela – izdal je nad sto skladb, zlasti za solistično kitaro in različne komorne zasedbe, ustvarja pa tudi za orkester, multimedijske in plesne predstave. Njegove posnetke najdemo na več kot dvajsetih zgoščenkah. Njegova najbolj znana dela so: balet Crow (premierna uprizoritev s Pacific Dance Company v Los Angeles v Theater Centru), koncert za kitaro Kaleidoscope (premiera na festivalu Montreal GFA s kitaristom Williamom Kanengiserjem), Sevdalinka (posvečena kitarskemu duu Newman-Oltman) in kvartet Turtle Island (premiera v Merkin Hallu v New Yorku) ter druge. Dušan Bogdanović je tudi mednarodno priznan kitarski pedagog. Učil je na beograjski akademiji za glasbo, na konservatoriju v San Franciscu, trenutno pa poučuje na Visoki šoli za glasbo v Ženevi. Napisal pa je vrsto strokovnih in pedagoških knjig, kot so Polyrhythmic and Polymetric Studies, dvojezična izdaja Counterpoint for Guitar (založba Berben) in Ex Ovo, A Guide for Perplexed Composers and Improvisers (založba Doberman).

Bor Zuljan (1987) se kot kitarist in lutnjist loteva različnih glasbenih zvrsti ter išče sintezo med sodobno, staro glasbo, najrazličnejšimi glasbenimi tradicijami sveta, jazzom ter improvizacijo. Sodeloval je že pri številnih krstnih izvedbah in se tudi sam ukvarja s kompozicijo ter raziskovanjem zvoka, iskanje povezave med zvokom, sliko in besedo, pa ga je pripeljalo do sodelovanja v raznih multimedijskih projektih ter spodbudilo k ustvarjanju izvirne glasbe za film. Je umetniški vodja novonastalega festivala Dnevi stare glasbe. Kot solist in član različnih zasedb mednarodno koncertira ter vodi predavanja na različnih evropskih festivalih. Pred nedavnim je nastopil z orkestrom Slovenske filharmonije. Po končani Srednji glasbeni šoli v Ljubljani iz jazza in klasike je študij nadaljeval pri Aniellu Desideriu v Koblenzu (Nemčija) in pred kratkim zaključil magisterij iz kitare in lutnje na Visoki šoli za glasbo v Ženevi v razredih Dušana Bogdanovića in Jonathana Rubina. Na isti šoli je sedaj zaposlen kot asistent za raziskovalno delo in nadaljuje s specializacijo za srednjeveško glasbo. Je štipendist Ministrstva za kulturo RS, Ustanove Gallus ter Lions kluba Vogrsko.

Program:
D. Bogdanović:
Sonata št. 3 za solo kitaro (Dušan Bogdanović)
Improvisation
Psalm za solo kitaro (krstna izvedba Bor Zuljan)
Tres nubes
Gamelitar improvisations
No feathers on this frog
Three ricercars za solo kitaro (Bor Zuljan)
Nuovi ricercari
Byzantine theme with variations

Vpis abonmaja Grajske harmonije je možen do 17. februarja 2012.
Cena abonmaja: 30 EUR
Cena za imetnike Glasbenega abonmaja in upokojence: 24 EUR
Cena za dijake in študente: 20 EUR
Cena vstopnice za posamezen koncert: 14 EUR
Znižana cena vstopnice za dijake, študente in upokojence: 10 EUR