izvenabonmajski koncerti

Koncert ob 25. obletnici Kulturnega doma Nova Gorica in osrednja proslava Mestne občine Nova Gorica ob slovenskem kulturnem prazniku

torek, 8. februar 2005, ob 20.00
velika dvorana Kulturnega doma

Program:

  • Frane Milčinski – Ježek: Ljudje, prižgimo luč!

    J. S. Bach: Sonata št. 1 v g-molu
    Fuga: Allegro
    Mojca Križnič, violina

  • Beseda k prazniku: Pavla Jarc, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica, Mirko Brulc, župan Mestne občine Nova Gorica

    J. S. Bach: Preludij v c-molu
    P. I. Čajkovski: Sanjarjenje
    Gloria Stefanović, klavir

    J. S. Bach: Preludij v F-duru
    S. Prokofjev: Koračnica
    Nik Vuga, klavir

  • Pedro Calderon De La Barca: Življenje je sen

    Emil Adamič: Večerna pesem
    Ciganska posmehulja

  • France Prešeren: Slovo od mladosti

    Anton Lajovic: Kiša

    Karol Pahor: Polžja suita
    (Polžek in tolovaj, Polžek se zbudi, Polžek – čarodejec, Polžja hišica)
    Pet belokranjskih pesmi na besedilo Boža Račiča
    (Cigani se legu, Tancaj, tancaj črni kos, Stari dede, Mati peče kruh, Cigan se je oženil)

    Komorni zbor Akademije za glasbo v Ljubljani

    Marko Vatovec, zborovodja

    Luka Sorkočević: Simfonija št. 3, D-dur
    Allego
    Andante
    Presto

  • Srečko Kosovel: Rdeča raketa

    N. Paganini: Capriccio št. 16
    Mojca Križnič, violina

    Aldo Kumar: Istralja
    Storu si je lepi vrt
    Eno leto
    Šaltin
    Uspavanka
    Nineta
    Veselje

    Obalni komorni orkester
    Marko Vatovec
    , dirigent

    Izbor poezije in recital: Radoš Bolčina

    .......................................................................................................................

    »Kot vlak mimo nas v teh dneh drvijo spomini na pomembna glasbena srečanja in nepozabna umetniška doživetja z vrhunskimi glasbenimi ustvarjalci, ki se jih je v 25-letih delovanja Kulturnega doma nabralo nič koliko. Obletnice so navadno priložnost, da se nostalgično ozremo nazaj in brskamo po spominih; za nas, ki oblikujemo sedanjo podobo koncertne hiše pa predvsem izziv in zaveza, da nadaljujemo plemenito poslanstvo in ga obogatimo z novimi vsebinami.«

    Dramski igralec Radoš Bolčina, dolgoletni član SNG Nova Gorica, je od leta 1988 oblikoval številne zahtevne in nosilne vloge in za igralske dosežke prejel številne pomembne nagrade (Severjevo, Borštnikovo, Bevkovo listino …). Lani je prejel nagrado Prešernovega sklada.

    Mojca Križnič, mlada violinistka, dolgoletna gojenka GŠ Nova Gorica, danes študentka AG v Ljubljani, je v letu 2004 prejela študentsko Prešernovno nagrado za zelo uspešno udeležbo na državnem tekmovanju 2003, predvsem pa za odlično izvedbo Koncerta za violino in orkester op. 23 Karola Szymanowskega.

    Naš koncertni oder je nedvomno vseskozi bil in še vedno je dober 'poligon' za mlade slovenske glasbenike, tudi domačine z Goriške. Tu se je med drugimi kalila pianistka in uspešna pedagoginja Ingrid Silič, ki je z orkestrom Slovenske filharmonije in dirigentom Antonom Nanutom nastopila na koncertu otvoritvenih svečanosti Kulturnega doma Nova Gorica. Iz razreda prof. Siličeve sta 8-letna Glorija Stefanović in Nik Vuga ki sta – kot edina goriška predstavnika – prejela visoki nagradi (Gloria zlato, Nik srebrno) na 4. mednarodnem klavirskem tekmovanju mesta Gorice, oktobra 2004.

    Komorni zbor Akademije za glasbo Ljubljana združuje študente različnih študijskih smeri. Zbor redno nastopa ob različnih priložnostih. Krstno je izvedel kar nekaj skladb slovenskih skladateljev, tako tistih že uveljavljenih (Marko Mihevc), kot stih, ki šele začenjajo skladateljsko pot (Tomaž Bajželj, Nana Forte …).

    Obalni komorni orkester je edinstven sestav, ki je v ljubezni do glasbe združil nekdanje in sedanje učence ter učitelje obalnih glasbenih šol. Ustanovili so ga leta 1983 in si za dirigenta izbrali »svojega« dolgoletnega učitelja in dirigenta šolskega orkestra, Boruta Logarja, ki je orkester vodil do leta 1988. Orkester letno priredi do šest koncertov in gostovanj v raznih krajih Slovenije in zamejstvu. K sodelovanju vsako leto pritegne vrsto poklicnih glasbenikov, zlasti mlajših, uveljavljajočih se solistov.

    Marko Vatovec je po končanem študiju zborovodstva in glasbenega pouka na Pedagoški akademiji v Ljubljani nadaljeval šolanje na AG in pod mentorstvom dr. Mirka Cudermana zaključil študij glasbene pedagogike in nato še dirigiranje v razredu Antona Nanuta. Danes deluje kot docent za zborovsko dirigiranje na AG v Ljubljani. Redno koncertira s Slovenskim komornim zborom, komornim in mešanim zborom Akademije za glasbo in vodi Obalni komorni orkester.