izvenabonmajski koncerti

Božični koncert

Orkester slovenske vojske
Milivoj Šurbek, dirigent

sreda, 21. december 2005, ob 20.15
velika dvorana Kulturnega doma

Orkester Slovenske vojske je bil ustanovljen aprila 1996 z jasnim namenom in programom: ustanovitelji so želeli postaviti trdne in profesionalne temelje za izvajanje meddržavnih protokolarnih sprejemov ministrov za obrambo in načelnikov generalštabov tujih držav. Orkester Slovenske vojske je v začetku deloval v okviru 12. gardnega bataljona in poleg protokolarnih obveznosti nastopal na slovesnih prisegah vojakov, proslavah ob obletnicah enot SV in pomembnih zgodovinskih srečanjih v Sloveniji. Julija 2004 je ob reorganizaciji 12. gardnega bataljona prešel v sestavo Generalštaba Slovenske vojske.

Orkester sestavljajo predvsem diplomanti Akademije za glasbo v Ljubljani, ki so v povprečju stari manj kot 28 let. Neobremenjenost in zagon tega mladega orkestra sta pogoj za izvajanje in gojenje obsežnega repertoarja z odprtim in s premišljenim oblikovanjem programov, ki jih orkester izvaja v najrazličnejših zasedbah. Od skromnih začetkov je orkester prerasel v ansambel, ki ga poznajo v Sloveniji ter vabijo tudi na številne koncerte in festivale po Evropi. Več kot 40 nastopov v enajstih evropskih državah in več kot 900 nastopov doma v devetih letih delovanja, je osnova za prepoznavnost Orkestra Slovenske vojske, Slovenske vojske in države Slovenije, saj se ansambel predvsem v tujini obvezno predstavlja z deli domačih avtorjev z najrazličnejšimi slogovnimi predznaki. To pa omogoča sodelovanje številnih domačih in tujih glasbenih poustvarjalcev, ki bogato znanje in izkušnje delijo z mladimi glasbeniki tega orkestra. Če omenimo samo nekaj domačih in tujih umetnikov in solistov, ki so sodelovali z Orkestrom Slovenske vojske, dobimo vpogled v širok in kvaliteten nivo delovanja vojaškega orkestra. Miljenko Prohaska, Kiril Ribarski, Vera Danilova, Sergej Kiselev, Nebojša Jovan Živković, Željka in Neda Martić, Sofija Ristič, Milena Morača, Irena Baar, Marjan Trček, Juan Vasle, Janez Lotrič, Urša Vidmar, Polde Bibič, Tone Kuntner, Jurij Souček, Hinko Haas, Miloš Mlejnik, Eva Julija Rečnik, Bojan Gorišek, New Sving Quartet, Oto Pestner, Matjaž Mrak, Darja Švajger, Alenka Godec, Nuša Derenda in vrsta drugih prav tako vrhunskih izvajalcev je svojo odličnost v devetih letih delovanja Orkestra Slovenske Vojske ponujala poslušalcem in gledalcem.

Orkester Slovenske Vojske kot mlad ansambel še vedno ne deluje v polni glasbeni zasedbi, zato ob večjih nastopih sodeluje z nekaj stalnimi zunanjimi sodelavci, ki orkester spremljajo že vrsto let. Zato bo poveljstvo orkestra daljnoročno velik del svojih aktivnosti namenilo kadrovskemu razvoju enote, kar je seveda osnovni pogoj za nemoteno in profesionalno delo vsakega orkestra. Eden večjih kratkoročnih ciljev pa je dostojna obeležitev desete obletnice delovanja, ki jo bo Orkester Slovenske Vojske v letu 2006 na svojstven način praznoval in delil s svojimi poslušalci.

Orkestru Slovenske vojske poveljujeta Ljubo Vošnjak in njegov namestnik mag. Jani Šalamon, stalni gostujoči dirigent pa je od oktobra 2000 mojster Milivoj Šurbek.

Ljubo Vošnjak