izvenabonmajski koncerti

Katalena

petek, 24. februar 2006, ob 20.00
velika dvorana Kulturnega doma

Začetek delovanja zasedbe Katalena je vezan na glasbeno delavnico, ki se je dogajala v poletnih mesecih leta 2001 v belokranjski vasi Črmošnjice, iz delavnice - ta je bila v osnovi zamišljena kot enkraten glasbeni projekt - pa se je kaj kmalu razvila v redno delujočo zasedbo. Skupina Katalena se ukvarja z ljudsko glasbeno zapuščino slovenskega prostora, ki jo prireja in izvaja na sebi lasten način. Temeljna predpostavka delovanja zasedbe je vera v brezčasnost ljudske glasbe, ki je po mnenju članov še vedno del mladega človeka, in to ne kot mrtev ostanek, ampak kot vitalno izročilo. Cilj Katalene je oživiti to vitalno izročilo, mu vdihniti nove energije, potegniti ga iz zaprašene narodove podzavesti in ga obelodaniti na čim bolj sproščen in neobremenjen način. Pri vsem tem pa je seveda nujno potrebno ne ozirati se na fevdalizacijo glasbe in na ozkost glasbenih smeri. V okviru prirejanja materiala je dovoljeno tako rekoč vse.

V skupini Katalena so se skupaj znašli glasbeniki iz zelo raznolikih glasbenih okolij, ki svojo ustvarjalno energijo skozi obdelavo ljudskega materiala združujejo v samosvoj glasbeni hibrid. Vsi sodelujoči so sicer aktivni tudi v drugih zasedbah različnih glasbenih zvrsti, od bolj ali manj klasičnega rocka (Sfiltrom, Terra mystica, Bast), folka (Terra folk), bluesa (Moj boogie band) in trip hopa (Melodrom), kar se gotovo odraža v slogu in zvoku zasedbe Katalena.

Člani:
Polona Janežič - klaviature, spremljevalni vokal
Vesna Zornik - vokal
Boštjan Gombač - klarinet, flavte, tolkala, spremljevalni vokal
Tibor Mihelič - bas kitara, spremljevalni vokal
Boštjan Narat - kitara, mandolina, spremljevalni vokal
Robert Rebolj - bobni, tolkala

Ekskluzivno:
V Kulturnem domu Nova Gorica bo Katalena predstavila nov album imenovan 'Kmečka ohcet'. Koncert bo snemal Radio Koper.

S tretjo ploščo skupina Katalena v osnovi ostaja zvesta temeljni ideji svojega delovanja, se pravi da glasbeno in tekstualno še vedno črpa iz slovenske ljudske dediščine. Hkrati pa je v primerjavi s prvima dvema albuma prišlo do določenih sprememb in predrugačenj. V prvi vrsti je album Kmečka ohcet bolj konceptualno zastavljen, saj se motivno v celoti navezuje na poroko, ki je po eni strani pomembna intimna izkušnja dveh mladih ljudi, po drugi strani pa dogodek, okoli katerega se osredišča skupnost. Ohcet, ki jo uprizarja Katalena, je slovenska v vseh pomenih besede, ozračje plošče se zato neprestano spreminja ter prehaja od intimne bližine k veseljaški groteski in nazaj. Spreminjanje atmosfere je dodatno poudarjeno z variiranjem osnovnih tem, ki se pojavljajo skozi cel album, kar je druga novost. Skladbi Dajte, dajte in Jabolko sta nekakšna vodilna motiva plošče, kar pomeni, da sta obdelana na različne načine, poustvarjalni del početja Katalene, pa ima tudi zaradi tega še poudarjeno avtorsko noto. Bolj očiten avtorski pristop nasploh je še ena značilnost tretjega izdelka skupine, saj so nekatere skladbe celo v celoti avtorske, druge so avtorske vsaj delno, pri nekaterih pa je priredba povzročila precej bolj radikalno predrugačenje, kot so jih bile deležne skladbe na prvih dveh albumih. Slovenska ljudska pesem tako funkcionira kot okvir glasbenega in besedilnega raziskovanja članov skupine Katalena, kar pa še zdaleč ne pomeni, da je odrinjena vstran; na nek način je šele zdaj zares pripeljana v središče naše pozornosti.

Več o Kataleni: www.katalena.net

Koncert je nastal v koprodukciji z Zavodom Gong.

Informacije in predprodaja vstopnic: Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, 5000 Nova Gorica, T 05 335 40 16, E pr@kulturnidom-ng.si, W www.kulturnidom-ng.si