izvenabonmajski koncerti

Komorni orkester NOVA

Komorni orkester NOVA je razgiban in zanimiv sestav. Svoje pestrosti ne kaže le z glasbo, ki jo izvaja, pač pa tudi s svojimi člani, saj ga sestavljajo glasbeni entuziasti različnih starosti in statusov, zbrani z vseh koncev severnoprimorske regije (od Vipave do Tolmina) ter z različno stopnjo glasbene izobrazbe. Med člani orkestra tako najdemo študente in dijake, ki dajejo orkestru mladostno zagnanost in kanček norčavosti, kot tudi starejše ljubitelje glasbe in profesionalne glasbenike, ki prispevajo prepotrebno resnost in izkušnje. Vso to raznolikost pa v enoten sestav združuje neskončna predanost glasbi. Poudariti velja, da orkester predstavlja nadgradnjo dela glasbenih šol, tako pa naj bi bilo tudi v prihodnosti, saj se jim vsako leto pridruži kakšen nov član.

Orkester že od ustanovitve glasbenega društva NOVA leta 1996 vodi in mu dirigira Jurij Križnič, violinist in priznan glasbeni pedagog na Glasbeni šoli Nova Gorica. O kakovosti njegovega pedagoškega dela pričajo visoke uvrstitve njegovih učencev na številnih tekmovanjih in natečajih, tako regijskih in državnih kot tudi mednarodnih. Njegov trud je bil leta 2000 okronan s podelitvijo najvišje republiške nagrade na področju šolstva, gotovo tudi zaradi njegovega dela s Komornim orkestrom NOVA.

Orkester sodeluje s številnimi solisti in zbori: Dekliški pevski zbor ZKO Nova Gorica, violinistki Mojca Križnič in Mojca Gal, harmonikaš Marko Deferri, flavtist Armando Mariutti, trobentač Boštjan Bone, organist Dimitrij Rejc, tenorist Vladimir Čadež itd. Orkester je večkrat sodeloval tudi z Župnijskim mešanim pevskim zborom KUD Šempeter, s katerim se je leta 2000 odpravil na koncertno turnejo po Italiji, Avstriji in Švici.

Nabrane izkušnje in sadove dolgoletnega dela so maja 2006 uporabili pri snemanju promocijske zgoščenke, kar pa je le uvod v praznovanje desete obletnice društva in orkestra NOVA z vrhuncem v letošnji jeseni (oktober 2006).

Delovanje orkestra na zahodnem robu slovenskega prostora je izjemno dragoceno, saj je edini tovrsten glasbeni sestav na Goriškem in (poleg Obalnega komornega orkestra) tudi na Primorskem.

Jurij Križnič, dirigent

Jurij Križnič, violinist in učitelj violine na Glasbeni šoli Nova Gorica, je poznan kot izjemen glasbeni pedagog, dejaven pa je tudi na drugih področjih. Več let je bil vodja aktiva godalcev Glasbene šole Nova Gorica in vodja godalnega oddelka Zveze primorskih glasbenih šol, istočasno pa je tudi ustanovitelj in mentor mnogih komornih godalnih sestavov ter snovatelj malega, šolskega godalnega orkestra GŠ Nova Gorica, ki sta bila predhodnika Komornega orkestra NOVA. Le-ta je nastal ravno na njegovo pobudo, zato mu tudi sam dirigira že od vsega začetka. In čeprav njegovo dirigiranje ni učeno in izšolano, orkester po zaslugi Križničevega izjemnega občutka za ton in dinamiko vedno poskuša doseči maksimum.

Jurij Križnič se je rodil 8. februarja 1952 v Postojni. Po končani osnovni šoli in zaključeni nižji glasbeni šoli v Šempetru pri Gorici, kjer je pouk violine obiskoval pri učitelju in ravnatelju Marjanu Koniču - Ninotu, se je odločil za nadaljevanje glasbene poti na srednji šoli v Ljubljani. Šolanje je dokončno zaključil na ljubljanski Akademiji za glasbo z diplomo višješolskega učitelja violine z nazivom glasbenik violinist. Vrnil se je na že omenjeno šolo v Šempetru pri Gorici in tam pričel službeno pot.

Program:
Arcangelo Corelli: Sarabanda, Giga é badinerie
    Sarabanda
    Giga
    Badinerie

Karl Stamitz Kvartet orkester op. 4, št. 4
    Allegro
    Andante ma allegretto
    Presto assai

Antonio Vivaldi: Concerto grosso, op. 3št. 8
    Allegro
    Larghetto e spiritoso
    Allegro
    Solistki: Mojca Gal - violina, Tina Grego - violina

**********

Aldo Kumar: Istrska suita
    Pesante
    Animato
    Cantando
    Na tri na dva na štiri
    Festoso

Astor Piazzolla: Oblivion
    Five tango sensations
    Fear (strah)
    Solist: Marko Deferri - harmonika

Vittorio Monti: Csardas
    Solistka: Mojca Križnič - violina

Béla Bartók: Romunski plesi
    Joc cu bata
    Braul
    Pe loc
    Buciumeana
    Poarga Romanesca - Maruntel
    Solistka: Mojca Gal - violina