izvenabonmajski koncerti

Big Band GD Nova

Big Band GD Nova iz Nove Gorice je redni gost koncertov na Goriškem. Ustanovljen je bil leta 1996 na pobudo glasbenikov severno primorske regije, ki so dokončali študij na ljubljanski Glasbeni akademiji in poučujejo glasbo v širšem okolju. Danes zmore orkester celovečerne programe z instrumentalnimi in vokalnimi solisti. Program je prilagojen tako zahtevnim poslušalcem - ljubiteljem jazza kot tudi poslušalcem evergreen glasbe. Sodelovali so na različnih tekmovalnih festivalih; v Švici so leta 2001 na International alpine Music Festival prejeli bronasto plaketo (78 točk), v Italiji pa so na Fiera Regionale della Musica Friuli-Venezia Giulia osvojili drugo mesto.

Leta 2004 je Big Band pod vodstvom dirigenta Boštjana Simona dosegel zlato odličje z 91 točkami v Sass Fee (Švica). To je eden največjih uspehov big bandovske glasbe v zadnji letih v Sloveniji.

Pod vodstvom mladega dirigenta Damijana Valentinuzzija se bodo ponovno predstavili goriški publiki na slavnostnem koncertu ob 10. obletnici Glasbenega društva NOVA. Kot poseben gost večera bo nastopil Oto Pestner, legenda slovenske glasbe.

Oto Pestner je rojen 4.1.1956 v Celju. Izhaja iz glasbene družine. Njegov oče se je ukvarjal z glasbo in imel svoj ansambel, v katerem je glasbeno pot začel že v otroških letih tudi Oto! Prvič je nastopil na prireditvi 'Veseli Tobogan' že leta 1976, kjer je s svojim glasom vzbudil pozornost vseh. Že naslednje leto je izdal svojo prvo ploščo z naslovom 'Najrajši sem pri očku'. V njegovem rodnem Celju, kjer je preživel svoje otroštvo, je deloval pevski kvartet New Swing Quartet, s katerimi je leta 1970 začel kot solist sodelovati tudi Oto. Ko pa je kvartet zapustil njihov drugi tenorist, je na njegovo mesto stopil Oto in tako postal stalni član zasedbe. Njihova značilnost so postali spirituali, gospel in jazz glasba.

Prvi album z naslovom 'Spiritualis' je izšel leta 1973, že takoj naslednje leto pa album z naslovom 'New Swing Quartet', pri katerem so začeli sodelovati s spremljevalno instrumentalno skupino Črne vrane. Leta 1976 so posneli že svoj tretji album z naslovom 'V studiu 14'. Tega leta so odšli tudi na turnejo po takratni Sovjetski zvezi, skupaj še z šestimi glasbenimi skupinami, med katerimi pa so prav oni doživeli največji uspeh. Leta 1976 in 1978 so nastopili tudi na festivalu Slovenska popevka, prvič s skladbo 'Smešna hiša', drugič pa so zapeli 'Slovo od mladosti'.

Ob sodelovanju z New Swing Quartetom je Oto nadaljeval tudi svojo solistično kariero ter pri tem sodeloval z mnogimi glasbeniki, predvsem z glasbeno družino Tozon. Predvsem na Mladinskem festivalu zabavne glasbe, kar dve leti zapored. Leta 1971 je prejel prvo nagrado občinstva in strokovne žirije na festivalu Slovenska popevka s pesmijo 'Trideset let'.

SODELOVANJE NA SLOVENSKI POPEVKI 1971: 'Trideset let' - prva nagrada občinstva 1972: 'Mati, bodiva prijatelja' - prva nagrada občinstva 1973: 'Tvoje solze' - druga nagrada občinstva 1974: 'Za ljubezen hvala ti' - druga nagrada občinstva 1975: Pepel in kri - 'Violine v mojem srcu' 1976: 'Vem, nekje živeti mora' - druga nagrada občinstva 1977: 'Vrača se pomlad' - prva nagrada občinstva 1978: 'Bisere imaš v očeh' - druga nagrada občinstva 1979: 'Z druge strani' 1980: 'Zdaj je prepozno'.

Leta 1973 je izšel njegov prvi album, na katerem je bil izbor radijskih posnetkov operetnih melodij in evergreenov, ki jih je Oto posnel v letih 1972/73. V istem letu je izšla tudi mala plošča z dvema avtorskima deloma 'Še nobena' in 'Si pozabila'. Obe plošči sta izšli pri Produkciji kaset in plošč RTV Ljubljana. Leta 1974 je izšel drugi album z naslovom 'Zlato sonce in črna reka'. Na tem albumu je večina njegovih avtorskih del.

Do danes je izdal 23 solističnih albumov in 25 malih plošč.

Prireditev bo povezovala Eva Longyka.