izvenabonmajski koncerti

Orkester Slovenske vojske
Katrinas - Sanja Mlinar, Katarina Habe in Petra Grkman
Jože Vidic, vocal
Mešani pevski zbor Viva Brežica - zborovodkinja Simona Rožman Strnad
Jure Sešek, povezovalec programa
prof. Tomaž Habe, dirigent
Aljoša Deferri, koncertni mojster
Božično-novoletni koncert

Slovenska vojska je z ustanovitvijo Orkestra Slovenske vojske postavila trdne in profesionalne temelje za izvajanje meddržavnih protokolarnih sprejemov ministrov za obrambo in načelnikov generalštabov tujih držav. Orkester izpolnjuje protokolarne obveznosti, poleg tega pa nastopa na slovesnih prisegah vojakov, proslavah ob obletnicah enot SV in pomembnih zgodovinskih srečanjih v Sloveniji. Orkester sestavljajo predvsem diplomanti Akademije za glasbo v Ljubljani, ki so v povprečju stari manj kot 29 let. Neobremenjenost in velika vnema mladega orkestra sta pogoj za izvajanje ter razvijanje obsežnega repertoarja z odprtim ter premišljenim oblikovanjem programov, ki jih orkester izvaja v najrazličnejših zasedbah. Od skromnih začetkov je orkester prerasel v ansambel, ki ga poznajo v Sloveniji ter vabijo tudi na številne koncerte in festivale po Evropi. Več kot 45 nastopov v enajstih evropskih državah in več kot 1500 nastopov v Sloveniji v desetih letih delovanja so temelj za prepoznavnost Orkestra Slovenske vojske ter Slovenske vojske in države Slovenije, saj se ansambel predvsem v tujini predstavlja z deli domačih avtorjev z najrazličnejšimi slogovnimi predznaki, kar omogoča sodelovanje s številnimi domačimi in tujimi glasbenimi poustvarjalci, ki bogato znanje in izkušnje delijo z mladimi glasbeniki orkestra.

Tomaž Habe je po študiju violine (L. Pfeifer) in teoretičnega oddelka (Jurij Gregorc) leta 1970 na Akademiji za glasbo končal študij kompozicije pri Blažu Arniču in Lucijanu Mariji Škerjancu ter dirigiranje pri dr. Danilu Švari. Od leta 1970 do 1972 je nadaljeval podiplomsko izobraževanje pri prof. L. M. Škerjancu in Urošu Kreku. Odtlej deluje v glasbenem šolstvu, najprej v Domžalah (violina, kitara, NOG in orkesterI, osnovni šoli v Radomljah (glasbeni pouk), zdaj je predstojnik strokovno teoretičnih predmetov na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer poučuje solfeggio in glasbeni stavek (harmonijo in kontrapunkt), hkrati pa je bil predavatelj na Akademiji za glasbo (harmonija, solfeggio in improvizacija).

Baritonist Jože Vidic je študiral petje v Ljubljani pri profesorici Jelki Strgar ter profesorju Karlu Jeriču. V letu 2000 je postal solist ljubljanske Opere SNG, kjer je uspešno poustvaril več nosilnih baritonskih vlog v operah in operetah: Evgenij Onjegin (naslovna vloga), Faust (Valentin), Don Pasquale (dr. Malatesta), Don Giovanni (Masetto), Vesela vdova (Danilo), Netopir (Eisenstein), Papageno igra na čarobno piščal (Papageno), Prilika dela tatu (Don Parmenione), Tejrezijeve dojke (mož), Glumači (Silvio), Zaljubljen v tri oranže (Pantalo), Zvedave ženske (Lelio), La Boheme (Marcel), idr. V sezoni 2004/2005 je mednarodno kritiko navdušil z upodobitvijo Konrada v Renskih nimfah Jacquesa Offenbacha. Kot koncertni pevec se je uveljavil doma in v tujini. Nastopa z različnimi orkestri pod vodstvom uglednih domačih in tujih dirigentov v izvedbah obsežnih vokalno-instrumentalnih del od baroka do sodobnosti. Kot mlad, obetaven pevec je leta 2001 prejel Wagnerjevo štipendijo. Bil je član prve zasedbe Slovenskega komornega zbora, zbora ljubljanske Opere SNG ter Komornega zbora Ave, s katerim je prejel več odlikovanj na mednarodnih zborovskih tekmovanjih. S tem zborom je leta 1994 prejel tudi nagrado Prešernovega sklada. Od leta 1996 je član mednarodno uveljavljenega vokalnega ansambla Slovenski oktet.

Mešani pevski zbor Viva je bil ustanovljen leta 1992 na pobudo zborovodkinje Simone Rožman Strnad. Zbor se vsako leto predstavi s svojim letnim koncertom v jesenskem času. Od leta 1997 redno sodeluje na slovenskem zborovskem tekmovanju Naša pesem, za njim so tudi uspešna tekmovanja v Rivi del Garda(I), Novem Boru (CZ), Klaipedi (LT). V svoji kroniki imajo vivini pevci zapisana tudi različna gostovanja v Nemčiji, Kanadi, Italiji, Švici, Franciji, na Hrvaškem in v Sloveniji. V svojem raznovrstnem delovanju so tako navezali stike z mnogimi zbori doma, v zamejstvu in tujini.
Repertoar zbora obsega bogat razpon glasbene literature od sakralnih skladb do priredb ljudskih pesmi in posvetnih umetnih pesmi iz najrazličnejših stilnih obdobij ter skladb iz zborovske jazz pop literature. Pestrost dogajanja v zboru pogojuje tudi raznovrstnost skladb, ki jih uvrščajo v svoje sporede koncertov. Težijo k temu, da vsako leto na zborov praznični dan - Vivin letni koncert - podarijo svojim poslušalcem nov, svež, drugačen program.

Katrinas sestavljajo Sanja Mlinar, Petra Grkman in Katarina Habe. V prenovljeni zasedbi delujejo 2 leti. So stalne udeleženke slovenskih festivalov, opaznejše rezultate pa so dosegle na festivalu Slovenska popevka s skladbama Letim in Zeleni Žafran. V letošnjem letu so promovirale svojo zgoščenko Na prepihu sanj, ki so jo posnele v sodelovanju z Rokom Golobom v Los Angelesu.
Sanjo - akademsko pianistko, Petro - državno revizorko in Katarino - doktorico psihologije druži veselje do kvalitetnega vokalnega ustvarjanja in sledenje skupnim glasbenim sanjam.

Program:
Tradicionalna /T. Habe /T. Habe: ŽELIMO VAM SREČEN PRAZNIK
Po motivih L. Cveka in L. Belarja /T. Habe: BOŽIČNA RAPSODIJA
Slovenska ljudska /T.Habe: VESELI GLAS GRE…
T. Arbeau /T. Habe /T. Habe: DIN DON SLAVNOSTNO DONIJO
štajerska ljudska /T. Habe: MOJ ROJSTNI KRAJ JE BETLEHEM
Primorska ljudska /T. Habe: ENO NOVO POŠTO
G. Dinicu /T. Habe: HORA STACCATTO
C. Franck /T. Habe: PANIS ANGELICUS
E. Glavnik /M. R. Jauk /V. Mustajbašić: ALELUJA
E. Waldteufel /T. Habe: DRSALCI
M. Torme - R. Wells /T. Habe /T. Habe: SREČEN PRAZNIK
tradicionalna /T. Habe /T. Habe: TIH VEČER
S. Nelson - J. Rollins /T. Habe /T. Habe: SNEŽNI MOŽICELJ
Tradicionalna /T. Habe /T. Habe: ZVONČKI NA SANEH
Slovenska ljudska /T. Habe: KOLEDA
I. Berlin /T. Habe /T. Habe: BELI BOŽIČ

Vstopnina: 2000 SIT (8.35 €): znižana vstopnina za dijake, študente, upokojence in abonente Kulturnega doma Nova Gorica znaša 1500 SIT (6.26 €).