izvenabonmajski koncerti

Vita Mavrič in kvartet Akord

Klemen Bračko, violina
Aleš Praznik, harmonika
Matjaž Breznik, kitara
Marjan Seško, kontrabas

Valentinov koncert

Dama poetskega šansona Vita Mavrič s Kvartetom Akord predstavlja svojo novo zgoščenko in pesmi, ki izhajajo iz starega judovskega izročila oziroma glasbe klezmer. Verze je upesnil Milan Dekleva, letošnji Prešernov nagrajenec in dobitnik nagrade Kresnik.

Pesmi, ki nam naježijo kožo, vzburijo kri, kot da je v nas ta velika žalost, to silno hrepenenje in nevzdržno upanje.

Pesmi, ki služijo kot zdravilo za ranjeno dušo, urok zoper prekletstvo, amulet za na pot, mantra za ponos in vrnjeno vero.

Pesmi naroda, ki je tisočletja preživel na begu, da bi ohranil svojo nebeško nadarjenost in izročilo prednikov.

Pesmi desetnic in izgubljenih sinov, ki so jih bolečine, ponižanja in zlo samo jačali, jih naredili še bolj zanosne in čustvene.

Jidiš, kakšen čudežen jezik, v katerem se pretakajo melodije nemščine, slovanskih jezikov, hebrejščine in vseh drugih starodavnih jezikov plemen in narodov, ob katerih se je obrusil!

Glasba, polna vzhodnjaške mistike in grlene čutnosti! Je še kje kaj podobnega? Ja, mogoče pesmi Romov, Rezijancev, Istrijanov … vseh tistih nemirnih godcev in pevk, ki jim je stalna senca smrti podarila orfični dar: smisel za daljavo, s katerim nas začarajo, da postanemo lastovke, topoli, vetrovi, sipine, valovi - in se spremenimo v uho Vesolja.

Milan Dekleva

Kvartet Akord

Zaradi izredno zanimive inštrumentalne zasedbe nudijo širok in pester glasbeni program. Njihov repertoar je sestavljen iz romanc, balad in plesov glasbenih izročil Slovenije in predvsem slovanskih narodov. Izvajajo tudi argentinski tango in klezmer glasbo. Predstavili so se že na številnih samostojnih koncertih, sodelovali na prireditvah in raznih festivalih. Njihova muzikalna, temperamentna in vrhunska izvedba skladb, polnih strasti, melanholije in dramatiičnosti, zagotavlja občinstvu edinstven užitek.
Spremljajo tudi odlične pevke solistke kot so Vita Mavrič, Darja Švajger in druge...

Vstopnina: 15 €, 13 € (študenti, dijaki, upokojenci in abonenti Kulturnega doma Nova Gorica)