izvenabonmajski koncerti

Večer dalmatinskih pesmi
'Sa Omiške stine'

Klapa Kumpanji – Blato na Korčuli,
Klapa Opuzen – Opuzen in
Klapa Jelsa – Jelsa

Koncert ob dnevu žena

Koncert ob dnevu žena

Hrvaška muzika je zelo poznana in cenjena v svetu. Vsak predel te države ima svojo lastno glasbeno zgodovino in svojo tradicionalno, avtohtono glasbo, ki je značilna samo za tisti kraj, v katerem se je razvila. Da to bogato ljudsko glasbeno izročilo v današnjem času ne izumre skrbijo tudi dalmatinske klape, ki oživljajo staro ljudsko modrost. Hrvaško klapsko petje je staro že okrog 600 let in na nek način predstavlja narodno identiteto naših sosedov.

Ob osmem marcu, dnevu posvečenemu ženskam, Kulturni dom Nova Gorica že tradicionalno prireja glasbeni večer. Letošnji praznik bodo oplemenitile tri dalmatinske klape, ki so združene tako v moške kot tudi v mešane zasedbe. Klapa Kumpanji iz Blata na Korčuli, Klapa Opuzen in Klapa Jelsa iz otoka Hvara nam bodo v duhu hrvaškega glasbenega izročila popestrile večer z izvirno ljudsko glasbo iz najjužnejšega dela Dalmacije, pričarale nekaj južne topline in obmorske ljudske modrosti, ki se je ohranjala z ustnim izročilom preko rodov. Vse tri klape se lahko pohvalijo z visoko prepoznavnostjo in kvaliteto petja, ki so ga nagradili na številnih festivalih. Največji uspeh pa so vse tri klape požele na Festivalu v Omišu.

Klapa Kumpanji (Blato na Korčuli) uspešno deluje že od leta 1995. Njihov osrednji cilj je oživljanje in poustvarjanje tradicionalnega dalmatinskega glasbenega izročila, poleg tega posvečajo pozornost tudi ostalim glasbenim zvrstem za takšno zasedbo. Izjemno uspešna klapa se lahko pohvali s številnimi izdanimi posnetki. Od časa nastanka pa do sedaj so imeli že več kot šeststo nastopov doma in v tujini. Sodelovali so na raznih festivalih (Festival dalmatinskih klap v Omišu, Marko Polo Fest, Festival zabavne glasbe Split) in tekmovanjih (Orlando di Lasso, Zborovsko tekmovanje v Veroni), kjer so prejeli skupaj že 36 nagrad. Leta 1998 so prejeli častni naziv 'Klapa leta', prejeli pa so tudi nagrado 'Kor', ki jo podeljuje združenje radijskih in televizijskih postaj. Pogosto sodelujejo z osrednjimi pevci in ansambli zabavne glasbe (Meri Cetinić, Hati Rončević, Jasmin Stavros, Severina, Tamburaški orkester HRT-ja).
Zdaj se pripravljajo na izdajo njihove četrte CD plošče. Njihov repertoar obsega dela, ki temeljijo na dalmatinskih ljudskih napevih, odlomke iz hrvaške cerkvene glasbe, popularne zabavne pesmi, svetovne zimzelene melodije ter pesmi za spremljavo z mandolino in kitaro.

Klapa Opuzen (Opuzen) Njihovi začetki delovanja segajo v leto 2001, ko so klapo sestavljali izključno moški, od leta 2005 pa so se zasedbi pridružile tudi ženske. Ustanovitelj klape je Ivica Kaleb. Za bolj bogato in polno vokalno linijo poskrbi pevka Nevenka Ereš. Hrvaškim poslušalcem so zelo znani, saj se vključujejo v dobrodelne koncerte v Zagrebu in v Opuzenu, nastopajo na koncertih v 'BP klubu' ter v cerkvi Svetega Petra v Zagrebu. Klapa redno gostuje na festivalih v Omišu in Kaštelu, kjer so se izkazali kot svojevrstna zasedba prepoznavna, zaradi visoke stopnje kakovosti izvedb in s tem pritegnili veliko pozornost medijev.
Leta 2005 so na 39. festivalu dalmatinskih klap v Omišu prejeli nagrado publike v kategoriji za 'mešane klape'. Njihov največji uspeh so dosegli na jubilejnem 40. Omiškem festivalu, ko jih je strokovna žirija ocenila z najvišjimi ocenami. V najlepšem spominu pa jim je nedvomno ostal topel sprejel poslušalcev, ki so se zbrali v Zagrebški dvorani Lisinski na reviji nagrajencev zadnjega Omiškega festivala.To pa jim je tudi v največjo spodbudo za nadaljnje delovanje.

Klapa Jelsa (Jelsa na otoku Hvaru) je več kot deset let prisotna na klapski sceni na Hrvaškem. Poleg domačinov pa so se klapi pridružili tudi pevci iz različnih koncev Hrvaške. Z velikim navdušenjem se posvečajo staremu dalmatinskemu ljudskemu izročilu, ki ga poskušajo približati ljudem z znanjem, ljubeznijo in temperamentom. Temelj njihovega delovanja je poustvarjanje glasbenega repertoarja jelskega skladatelja A. Dobronića, ki je uglasbil številne ljudske napeve iz otoka Hvara, ki so jih nato nekoliko preuredili in priredili sedanji in bivši člani klape (K. Magdić, J. Ćalet, Z. Vitkovića, M. Rogošića in M. Bižaca). Veliko nastopajo doma in v tujini, sad njihovega delovanja so številni posnetki. Izdali so povsem lastne albume, pogosto pa je njihova glasba posneta tudi v kompilacijske izdelke. Predstavljajo se tako z domačimi tradicionalnimi pesmimi kot tudi s sodobnimi deli. Redno so se udeleževali Omiškega festivala od leta 2003 pa do 2005, v največjo čast pa jim je bila dosežena prva nagrada strokovne žirije (leta 2003).

Vstopnina: 15 €, 13 € (študenti, dijaki, upokojenci in abonenti Kulturnega doma Nova Gorica)