izvenabonmajski koncerti

Ruska klavirska glasba
diplomanti moskovskega konservatorija Peter Iljič Čajkovski

Erik Šuler, klavir
Aleksandra Pavlovič, klavir
Ivan Skrt, klavir

12. oktober 2007 ob 20.15
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Program:

Erik Šuler
P. I. Čajkovski (1840 – 1893): Letni časi
    Junij – Barkarola
    Avgust – Žetev
S. Rahmaninov (1873 – 1943): Elegija, op. 3
    Moments Musicaux op. 16, št. 6, C-dur
    Vokaliza (priredba: Alan Richardson)

*****************

Aleksandra Pavlovič
A. Skrjabin (1872 – 1915): Etuda op. 2, št. 1, cis-mol
S. Rahmaninov: Etude Tableaux op. 39:
    - št. 1, c-mol
    - št. 2, a-mol
    - št. 3, fis-mol
S. Prokofjev (1891 – 1953): Sonata op. 28, št. 3, a-mol

*****************

Ivan Skrt
S. Rahmaninov: Preludij, D-dur, op. 23, št. 4
    Preludij, gis-mol, op.32, št. 12
    Preludij, G-dur, op. 32, št. 5
    Etude Tableaux, es-mol, op. 39, št. 5
A. Skrjabin: Sonata op. 68, št. 9
    Etude op. 8:
    - št. 2
    - št. 12

Društvo Slovenija – Rusija v sodelovanju s Kulturnim centrom Janeza Trdine iz Novega mesta, Kulturnim domom Nova Gorica, Narodnim domom Maribor in Ljubljanskim festivalom želi s turnejo predstaviti slovenski javnostmi pianiste, ki so študirali na konservatoriju Petra Iljiča Čajkovskega v Moskvi. Program koncerta je v celoti posvečen ruskim skladateljem: Petru Iljiču Čajkovskemu, Sergeju Rahmaninovu, Aleksandru Skrjabinu, Sergeju Prokofjevu.

Erik Šuler (1976) se je pri šestih letih vpisal v kočevsko Glasbeno šolo in šolanje nadaljeval na Glasbeni matici v Ljubljani pri prof. Ivu Levaniču. Z dvanajstimi leti je odšel na šolanje v Centralno specialno glasbeno šolo za izredno nadarjene učence v Moskvo, kjer je bil šest let njegov mentor prof. Sijavuš Gadžijev. Študij je nadaljeval na Državnem konservatoriju P. I. Čajkovski v Moskvi v razredu ruske pianistke Elene Kuznjecove. Študij je z odliko zaključil. Že od trinajstega leta aktivno koncertira. Za seboj ima že okoli 200 solističnih recitalov doma in v tujini, pogosto nastopa na festivalih. Med njegove vidnejše koncerte velja omeniti turnejo s slovitim avstrijskim kvartetom Bruckner iz Linza v Sloveniji in dva izjemno odmevna recitala ob kulturnem prazniku na slovenski ambasadi v Stockholmu na Švedskem. Leta 2001 je izšla pri založbi Gallus Carniolus njegova prva samostojna zgoščenka, na kateri je predstavil dela ruskih skladateljev. Je umetniški vodja in predsednik žirije mednarodnega tekmovanja za mlade pianiste 'Chopinov zlati prstan', ki poteka vsako leto aprila v Radovljici. Z različnimi slovenskimi glasbeniki pa sodeluje v številnih komornih zasedbah.

Aleksandra Pavlovič (1978) je glasbeno pot začela v domačem kraju v Postojni in šolanje nato nadaljevala na Glasbeni matici v Trstu. Študija klavirja je poglobila v razredu Sijavuša Gadžijeva (Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel, Gorica, Italija). Leta 1997 se je vpisala na Državni konservatorij P. I. Čajkovski v Moskvi in čez pet let diplomirala z odliko (prof. Lev Naumov in prof. Vladimir Viarda). Z odliko je zaključila tudi podiplomski študij pri prof. Andreju Dievu. Glasbeno znanje je večkrat izpopolnjevala pri priznanem pianistu Eugenu Indjiću na Mednarodnem mojstrskem tečaju na Slovaškem. Svoje glasbeno znanje in talent je večkrat potrdila na mednarodnih tekmovanjih, kjer je prejela laskave nagrade in priznanja. Veliko nastopa doma in v tujini. Koncertirala je tudi v sklopu cikla koncertov Ljubljanski umetniki Ljubljani, Srečanja z glasbo (Incontri con la musica – Italija), Festival Ljubljana, 'Med zvoki krajev ' (Italija), Mladi mladim, 'Glasba z vrtov Svetega Frančiška'. Trenutno se posveča komornemu muziciranju s priznanimi violinisti in violončelisti iz Slovenije in Rusije (Marina Yashvili, Oleg Bugaev, Sanja Repše, Žiga Brank, …).

Ivan Skrt (1981) je glasbeno pot začel na Glasbeni šoli Nova Gorica pri prof. Mileni Židanik – Vuga in že zgodaj opozoril nase z nadarjenostjo in iskreno ljubeznijo do glasbe. Pod mentorstvom prof. Gadžijeva je prejemal najvišja priznanja na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Na 6. tekmovanju mladih pianistov Primorske v Novi Gorici je dosegel 100 točk, na 27. tekmovanju mladih glasbenikov republike Slovenije v Ljubljani je ponovil uspeh in prejel zlato plaketo. Na mednarodnem tekmovanju v Genovi pa je s svojo prepričljivo igro prepričal vseh pet članov mednarodne žirije, ki so mu dodelili po 100 točk. Po končani novogoriški gimnaziji je študij nadaljeval na slovitem Državnem konservatoriju P. I. Čajkovski v Moskvi (v razredu prof. Nauma Starkmana in Mihela Lidskyja), kjer je leta 2006 uspešno diplomiral in kjer so o njem zapisali, da je nedvomno najperspektivnejši slovenski pianist. Ivan Skrt se predstavlja na mnogih koncertih in seminarjih tako doma kot v tujini, kjer prejema laskave ocene glasbenih kritikov. 'Skrtova mladostna energija, s katero nam je pred leti marsikdaj ponujal dovolj posebne interpretacije in z njo oznanjal virtuozno rast, se je po študiju v Moskvi transformirala v mnogo bolj umirjeno, poglobljeno pripovednost, ki naj pred poslušalcem zaživi očiščena vseh odvečnih spektakularnih namigov. Nalezljive melodične misli v slovitem Koncertu za klavir in orkester št. 2 v c-molu, op. 18 Sergeja Rahmaninova so se na novogoriškem koncertu v Skrtovi izvedbi želele otresti patetičnih, sentimentalnih spon, kar je bilo najbolj očitno v drugem stavku. Romantični sanjavosti, ganljivim, nežnim skladateljskim navdihom se ni prepuščal niti v znamenitem tretjem stavku, temveč jih je poskušal z vso občutljivostjo in hkratno racionalnostjo vtkati v samosvoj koncept celostne umetnine.' (Tatjana Gregorič, Primorski dnevnik 2006) Trenutno nadaljuje študij v Parizu, kjer na Ecole Normale Nationale opravlja podiplomski študij v razredu prof. Henrija Barde.

Vstopnina: 10 €, 7 €* (*znižana vstopnina za abonente, dijake, študente in upokojence)