izvenabonmajski koncerti

Primorske impresije

Zlatko Kaučič, glasba, vodja projekta, tolkala
Enzo Favata (Italija), saksofon
Mojca Maljevac, vokal
Barbara Korun, recitatorka
Zasedba Kombo

3. november 2007 ob 20.15
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Primorske impresije je avtorski projekt umetniškega vodje KUD-a Zvočni izviri, priznanega slovenskega tolkalca, bobnarja in glasbenega snovalca Zlatka Kaučiča ter instrumentalne zasedbe Kombo. Glasba, ki jo je napisal Zlatko Kaučič za projekt Primorske impresije, je kombinacija številnih glasbenih zvrsti – jazza, etna, improvizacije pa vse do sakralne glasbe. Nekatere priredbe skladb pa sta pripravili Karmen Kodarin in Tina Omerzo. Izvedbo bo Zlatko Kaučič prepustil svojim učencem zasedbe Kombo in posebnim gostom: italijanskemu multi-instrumentalistu Enzu Favatu, uveljavljeni slovenski jazz pevki Mojci Maljevac ter pesnici Barbari Korun.

Zlatko Kaučič je eden izmed tistih glasbenih kreativcev, umetnikov, ki nenehno stremijo po novem, navdihujočem in nekonvencionalnem. Kaučič je del življenja preživel v tujini (Italija, Portugalska, Španija in Amsterdam, vmes je imel daljšo turnejo po Kitajski) – se tam veliko učil, ustvarjal, muziciral ter spoznaval somišljenike iz raznovrstnih glasbenih logov in tudi poučeval. Zlatko udejanja svoj glasbeni credo tako v zasedbah manjšega intimnega formata (duo, trio ali kvartet) kot tudi v orkestrskih delih. Leta 1992 se je vrnil v Slovenijo, kjer v zadnjem času poučuje in prenaša svoje izkušnje na mlajše generacije. Od leta 2001 vodi šolo za tolkala in druge instrumente v okviru društva Zvočni izviri, pri Zvezi kulturnih društev Nova Gorica in je ustanovitelj ansambla Kombo. Ob tem pa vedno bolj sledi zvenu in odmevu poezije. V svoji tridesetletni glasbeni karieri je Zlatko Kaučič izdal okrog 30 plošč, večinoma v tujini, med njimi solo albumi Round trip (1995), Glasba za Romana (1997), Squarci in Emotional playgrounds (1998), How deep is the ocean (2004) ter solo album Pav (2006). Uglasbil je poezijo Federica Garcíe Lorce, Alojza Gradnika in mnogih drugih. Že vrsto let ga navdihujeta življenje in delo Srečka Kosovela, ki mu je skupaj z Barbaro Korun posvetil album Vibrato tišine. Letos se je posvetil poustvarjanju in uglasbitvi poezije Jureta Potokarja, Srečka Kosovela, Milana Dekleve in Nevina Birse. www.kaucic-zk.si

Enzo Favata prihaja iz Sardinije (Italija). Igra sopranino in soprano saksofon, launeddas in druga tipična tradicionalna pihala z otoka Sardinije. Je eden izmed najbolj aktivnih sardenijskih glasbenikov. Njegova samostojna glasbena pot se je začela leta 1983. najprej se je posvečal izvajanju in ustvarjanju tradicionalnega jazza, kasneje pa se je preusmeril v raziskovanje sardinske folklorne glasbe. Pogosto sodeluje s tujimi uglednimi glasbeniki in priznanimi glasbenimi zasedbami, med drugim tudi z argentinskim bandoneonistom Dinom Saluzzijem. Od leta 2001 je umetniški direktor festivala 'Musica sulle Bocche' v Sveti Tereza Galluri v Bonifaciju, enega izmed najbolj cenjenih festivalov na Sardiniji.

Zasedba Kombo beleži že šesto leto udejstvovanja. Deluje pa v okviru Zveze kulturnih društev Nova Gorica. Izvaja jazz, etno in slovensko tradicionalno glasbo. Izvaja pa pretežno avtorsko glasbo in lastne izvirne projekte. Njihov umetniški vodja in izvajalci ostajajo zvesti svojemu ustvarjalnemu duhu in glasbeni govorici. Glasba, ki jo ustvarjajo izvira iz multikulturnosti v umetnosti, ki ne pozna meja in omejitev, temveč temelji na srečevanju. Njihovo sporočilo je jasno: spontanost, veselje do glasbe in do improvizacije ter neposrednost in sproščenost pri odkrivanju novega, ki tli v vsakem mladostniku.

Mojca Maljevac živi in ustvarja na obali. Sodeluje s priznanimi domačimi in tujimi jazzovskimi avtorji, v okviru KUD Baladoor organizira jazzovske koncerte in festivale na Obali in je soavtorica več glasbeno-gledaliških projektov.

Tina Omerzo - jazz pianistka, skladateljica, aranžerka
Karmen Kodarin - aranžma

Barbara Korun se je rodila 1963. leta v Ljubljani, kjer je tudi diplomirala iz slavistike in primerjalne književnosti. Objavlja pesmi, občasno tudi recenzije in eseje. Leta 1999 je izdala pesniško zbirko Ostrina miline (Mladinska knjiga) in zanjo prejela nagrado za najboljši prvenec leta. Leta 2006 je skupaj z Zlatkom Kaučičem posnela album Vibrato tišine, posvečen poeziji Srečka Kosovela.

Prisrčno vabljeni!

Koncert omogočajo: Nova KBM, KGŠ, ZKD, Obssession

Program:

1. Julijske barve (Zlatko Kaučič)
2. Bele vrtnice (Mojca Maljevac – glas, glasba: Kodarin – Omerzo)
3. Biči (Zlatko Kaučič)
4. Kraška vas (Srečko Kosovel; Barbara Korun – recitatorka, glasba: Zlatko Kaučič)
5. Za Eldo (Mojca Maljevac - glas, glasba: Kodarin – Omerzo)
6. Za Alana Jakina (Zlatko Kaučič)
7. Kons mačka (Srečko Kosovel; Barbara Korun – recitatorka, glasba: Zlatko Kaučič)
8. Alpinski kalipso (Zlatko Kaučič)
9. Za Mašo (Mojca Maljevac – glas, glasba: Kodarin – Omerzo)
10. Destrukcije (Srečko Kosovel; Barbara Korun – recitatorka, glasba: Zlatko Kaučič)
11. Barabinka (Zlatko Kaučič)