izvenabonmajski koncerti

Božično-novoletni koncert Orkestra Slovenske vojske z gosti

20. december 2007 ob 20.15
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Jani Šalamon, dirigent
Darja Švajger, vokal
Branko Robinšak, tenor
Maja Povše, Martin Konjajev, Sebastjan Snoj, tolkalni ansambel
Rudolf Strnad, vokal

Slovenska vojska je z ustanovitvijo Orkestra Slovenske vojske postavila trdne in profesionalne temelje za izvajanje meddržavnih protokolarnih sprejemov ministrov za obrambo in načelnikov generalštabov tujih držav. Orkester izpolnjuje protokolarne obveznosti, poleg tega pa nastopa na slovesnih prisegah vojakov, proslavah ob obletnicah enot SV in pomembnih zgodovinskih srečanjih v Sloveniji. Orkester sestavljajo predvsem diplomanti Akademije za glasbo v Ljubljani. Neobremenjenost in velika vnema mladega orkestra sta pogoj za izvajanje in razvijanje obsežnega repertoarja. Od skromnih začetkov je orkester prerasel v priznan ansambel, ki ga vabijo na številne koncerte in festivale doma in po Evropi. Več kot 40 nastopov v enajstih evropskih državah in več kot 1000 nastopov v Sloveniji v enajstih letih delovanja so temelj za prepoznavnost Orkestra Slovenske vojske ter Slovenske vojske in države Slovenije. Ansambel se doma in v tujini predstavlja z deli domačih avtorjev, kar omogoča sodelovanje s številnimi domačimi in tujimi glasbenimi poustvarjalci, ki bogato znanje in izkušnje delijo z mladimi glasbeniki orkestra.

Jani Šalamon je diplomiral na oddelku za tolkala Akademije za glasbo v Ljubljani in magistriral na področju kadrovsko-izobraževalnega menedžmenta na kranjski Fakulteti za organizacijske vede. Več let je kot stalen gost sodeloval z orkestri: Slovenske filharmonije, RTV Slovenija in Opere in baleta v Ljubljani. Že pred odhodom na izpopolnjevanje v ZDA, se je zaposlil v Slovenski vojski kot namestnik poveljnika njenega orkestra. Prevzel je naloge dirigenta big banda Orkestra Slovenske vojske, protokolarnega dirigenta in dirigenta koncertnega orkestra. Leta 2006 je odšel na izpopolnjevanje na Navy Marine School of Music v Norfolk (ZDA). Specializiral se je na področjih kompozicije, aranžiranja in dirigiranja jazzovskih zasedb, ceremonialnega dirigiranja in predvodništva. Zdaj deluje kot namestnik načelnika Orkestra Slovenske vojske. Je član maturitetne komisije iz predmeta tolkala in član tekmovalne komisije za korakanje in figurativni program pihalnih orkestrov pri Zvezi pihalnih godb Slovenije.

Tenorist Branko Robinšak je debitiral kot Tamino (W. A. Mozart, Čarobna piščal) v SNG Opera in balet Ljubljana že med študijem solopetja v razredu profesorice Eve Novšak Houške na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Po diplomi z vlogo Alfreda (SNG Opera in balet Ljubljana) se je izpopolnjeval na Mozarteumu v Salzburgu pri profesorici Seni Jurinac, italijanski in francoski repertoar pa je študiral pri zdaj že pokojnem italijanskem tenoristu Francu Corelliju. V sezoni 2000/2001 je drugič postal redni član in prvak SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je nastopil v vseh večjih in nosilnih tenorskih vlogah v naslednjih operah: Faust (Faust), Trubadur (Manrico), Evgenij Onjegin (Lenski), Luisa Miller (Rodolfo), Norma (Pollione), Aida (Radames), Andrea Chénier (naslovna vloga), Tosca (Cavaradossi), La Boheme (Rudolf) ... Kot koncertni in operni solist gostuje na odrih pomembnejših evropskih opernih gledališč (Teatro Verdi, Deželno gledališče v Salzburgu, Opera v Gradcu, Državna opera Gdansk, Opera HNK Zagreb, Opera Bern) ter na mednarodnih glasbenih festivalih (Salzburške poletne slavnostne igre, Mozartovi slavnostni tedni, Dunajsko poletje, Dubrovniški poletni festival, Splitsko poletje, Bratislavski festival) v Španiji, Švici, Nemčiji, Italiji in na Danskem. Posnel je več zgoščenk: koncertno izvedbo opere Beatrice di Tenda (Bellini) z Edito Gruberovo v naslovni vlogi, monografsko zgoščenko znamenitih opernih arij ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in zgoščenko s popularnimi opernimi arijami.

Darja Švajger je končala študij na oddelku za solopetje-pedagogiko (klasika in jazz) na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Avstrija). Leta 1995 je v Dublinu zastopala Slovenijo na popevki za Evrovizijo in zasedla visoko sedmo mesto. Med letoma 1992 in 1996 je sodelovala s SNG Maribor v različnih predstavah (muzikal, balet, drama). Izdala je več zgoščenk (V objemu noči, Prisluhni mi, Trenutki). Prejela je dve nagradi: Zlato noto (1995) in Zlatega petelina (1996). Sodeluje z različnimi zasedbami, avtorji in institucijami.

Maja Povše, Martin Konjajev in Sebastjan Snoj so kot instrumentalisti-tokalci zaposleni v Orkestru Slovenske vojske.

Maja Povše je rojena leta 1980 v Mariboru. Šolanje je nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri profesorju Borisu Šurbku in ga zaključila na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri istem profesorju leta 2003. Med šolanjem je sodelovala na različnih državnih tekmovanjih, kjer je prejela več nagrad. Izpopolnjevala se je na seminarjih doma in v tujini pri profesorjih: I. Lešniku, N. J. Živkoviću, N. Rosauru, D. Palievu, J. Becku, A. Rendli, J. Mihelčiču in drugih. Od leta 1999 je kot instrumentalistka-tolkalistka zaposlena v Orkestru Slovenske vojske, sodeluje z orkestrom ljubljanske Opere, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije in Slovenske filharmonije ter drugimi slovenskimi orkestri, zbori in komornimi skupinami za koncertno in snemalno dejavnost. Poučuje tolkala na Glasbeni šoli Kranj.

Martin Konjajev je po uspešnem zaključku študija tolkal na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri profesorju Borisu Šurbku, nadaljeval izobraževanje na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost. Leta 2002 je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Borisa Šurbka iz predmeta tolkala. Od 2001 je zaposlen v Orkestru Slovenske vojske. Sodeloval je s številnimi glasbenimi zasedbami, trenutno pa poučuje v Glasbenem ateljeju 1004 z Bleda kjer je tudi mentor Tolkalne skupine Tavž’ntroža.

Sebastjan Snoj je glasbeno pot začel v Delavski godbi Trbovlje, katere član je od leta 1988 in kjer se je tudi začel učiti tolkala. Kot učitelj tolkal je deloval na Glasbeni šoli Trbovlje, Zagorje, Nova Gorica in Radeče, kjer poučuje še danes. Decembra 1999 se je stalno zaposlil v Orkestru Slovenske vojske. Med drugim je kot zunanji sodelavec deloval v orkestru Slovenske filharmonije, simfoničnem orkestru RTV Slovenija, orkestru Opere in baleta Ljubljana. Sodeluje tudi z raznimi amaterskimi pihalnimi orkestri in drugimi skupinami.

Rudolf Strnad, ki je znan tudi pod imenom Rudolf Gas, je vodja in avtor glasbene skupine k.u.t. GAS, s katero je izdal dve avtorski zgoščenki. Študij trobente je zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Aktiven je tudi kot avtor, aranžer in producent. S svojimi projekti uspešno sodeluje na različnih festivalih (Festival Lent, Hit Festival, Eurosong, Melodije morja in sonca). Za RTV Slovenija je posnel dva koncerta za oddajo Sobotna noč. Sodeloval je z Josipo Lisac, Ditko Haberl, Janezom Lotričem in drugimi. Od leta 1996 pa je zaposlen v Orkestru slovenske vojske kot samostojni solist. Za svoja dela je prejel glasbene nagrade: Zlati petelin (1996) – debitanti leta s skupino k.u.t. GAS, Melodije morja in sonca (2006) – najboljša priredba skladbe na festivalu.

Program:
Franz von Suppe/Clark McAlister - Uvertura ‘lahka konjenica’
J. Schrammel/S. Rundel - Wien bleibt wien
J. Strauss Sr./W. Hautvast - Hitra koračnica
C. Dammico – Zacar/F. Jay/P. Greblo - When a child is born
Salvatore Cardillo/Riccardo Cordiferro/Miroslav Matič - Core 'n grato
Vilko in Slavko Avsenik/Jani Golob - Kadar bom vandral
Paul Goldstaub - Six slick stix click licks
Julie Gold/Julie Gold/Patrik Greblo - From a distance
Johan Strauss/Alyre Delhaye - Grom in blisk
Vilko in Slavko Avsenik/Bojan Adamič/Vladimir Mustajbašič - Melodije bratov avsenik
James Lord Pierpont/James Lord Pierpont/Jani Šalamon - Jingle bells
Eduardo Di Capua/Giovanni Capurro/Miroslav Matič - 'O sole mio
Felix Mendelssohn Bartholdy/Charles Wesley/Patrik Greblo - Hark the harold angels sing
Giacomo Puccini/ Giuseppe Adami/Miroslav Matič - 'Nessundorma' (aria iz opere turandot)
L. Dalla/Lucio Dalla/Jože Privšek/Vladimir Mustajbašič - Caruso