izvenabonmajski koncerti

Melodrom

1. februar 2008 ob 20.15
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Melodrom je nastal novembra leta 1999. Leta 2001 so člani zasedbe posneli prve demo posnetke. Skladba Extemporary ending (v slovenski prepesnitvi 5:15) se je novembra 2001 uvrstila na četrto mesto mednarodne lestvice Crossradia najboljših singlov leta 2001. Leta 2002 je Melodrom sodeloval na drugem Klubskem maratonu Radia študent in v sodelovanju z modnim studiom Oktober izdal prvi promocijski single. Sledilo je snemanje prvenca Melodrom – Melodrom, ki je izšel jeseni l. 2004 (Nika records) in videospotov v lastni režiji (Prenzlauer alle, September, Zasebne sobe). Melodrom je nato koncertiral po Sloveniji in tujini ter med drugim leta 2005 nastopil na srbskem festivalu Exit in festivalu Meet me v Divači. V času nastajanja druge plošče je Melodrom veliko sodeloval tudi z drugimi glasbeniki in skupinami (Laibach, Rotor, DJ Umek).

Skupina Melodrom je sodelovala ….

  • gledališka predstava Zvitorepka Aleša Korpiča (2000),
  • plesne predstave Razobraz (2001), Čečečečebula (2002), Brezdno (2004) Bare Kolenc
  • modni studio Oktober (Uroš Belantič), kolekcija pomlad/poletje 2003.
  • gledališko-plesna predstava Zimska pravljica Boruta Bučinela (2004).
  • Rotor – Phonofobia (2005),
  • Laibach – remix skladbe Ohne dich, ki je novembra 2005 izšla na singlu skupine Rammstein
  • Laibach – Volk (2006),
  • Sodeluje pri nastajanju nove plošče DJ Umeka.
Skupina Melodrom je prejela različna priznanja
  • Album leta 2004 po izboru redakcije oddaje Videospotnice,
  • Album leta 2004 po izboru redakcije Vikend Magazina (Delo),
  • Zlata ptica 2006, Liberalna akademija.
Nekaj besed o njihovem najnovejšem albumu ‘The Guide’

Melodrom je 4. novembra 2007 izdal svoj drugi studijski album z naslovom The Guide. Skupina se je projekta ponovno lotila celostno. Na albumu je 12 avtorskih skladb, tokrat z angleškimi besedili, spremlja 12 kolažev, ki so prav tako delo Melodroma in ki bodo predstavljeni v obširni CD knjižici, pripravlja pa se tudi galerijska predstavitev. Glasbeno se Melodrom z novo ploščo radikalneje loteva iskanja lastnega avantgardnega izraza, ob tem pa posega v recikliranje modernih in preteklih glasbenih stilov. Že aprila leta 2007 je skupina lansirala videospot za pesem Counting days, s katero so napovedali novi album, novembrski izid pa je pospremil nov videospot za pesem Marching on a globe, ki ga je režiral Sašo Podgoršek. Prva koncertna predstavitev novega albuma je bila na dan izida v mariborskem klubu Kibla.

Glasba, besedila, grafično oblikovanje: Melodrom

Skladbe na albumum The Guide:
Blow on the dice
Marching on a globe
I'm taking over
Start the fireworks
Taking pictures
Revolutions
Stereotypes
Kinematics
Counting days
Anything goes
Lovers' anatomy
Overboard
Anything goes (Titanic remix)

Zasedba:
Mina Špiler (vokal)
Polona Janežič (klaviature, sprem. vokal)
Matevž Kolenc (kitara, programiranje, sprem. vokal)
Miha Žargi (bas)
Matej Nolda (bobni, sprem. vokal)

Sodelujoči glasbeniki:
Jelena Ždrale (violina, viola): Revolutions, Anything goes, Anything goes (Titanic remix), Overboard;
Boštjan Gombač (pojoča žaga): Anything goes (Titanic remix);
Gašper Adamič (sprem. vokal): Start the fireworks

Kritika koncerta skupine Melodrom, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, na spletni strani RTV Slovenija, 30. oktober 2007 'Pred koncertom skupine Melodrom je neki oboževalec izrazil upanje, da bi bila dvorana neogreta, saj bosta greli barva zvoka in črna globoka neskončnost. Mislim, da so se navdušencu, ki je ta komentar zapisal na spletno stran Cankarjevega doma, koncert je bil v Linhartovi dvorani, želje tudi izpolnile. Peterica glasbenikov, ki se jim je na odru pridružilo tudi nekaj gostov, je v dvorano prinesla hladno, melanholije in hkrati energije polno industrialno vzdušje. Koncert so glasbeniki imeli ravno zdaj, ko se pripravljajo na izid svojega prvega EP-ja in še enkrat jim je uspelo dokazati, da so vsi superlativi, s katerimi jih kritiki in ljubitelji glasbe tako radi opisujejo, več kot upravičeni. /…/ Vse skupaj je okronal še prodoren vokal Mine Špiler, ki se zagotovo ne obremenjuje s tremo pred nastopi v živo, saj je njeno petje brezhibno tako na posnetkih kot v živo.' (M.K.)

Več o skupini Melodrom lahko preberete na njihovi spletni strani www.melodrom.com.