izvenabonmajski koncerti

Imer Traja Brizani in Big Band RTV Slovenija

14. februar 2008 ob 20.15
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Imer Traja Brizani, bas kitara
Peter Erskine, bobni (ZDA)
Sigi Feigl, dirigent

Avtorski večer Imerja Traje Brizanija ob svoji 50. letnici.

Imer Traja Brizani na slovenskem glasbenem prizorišču deluje že več kot tri desetletja. Je zaprisežen jazzist, skladatelj in virtuoz na električni bas kitari, ki je v svoji plodni glasbeni karieri izdal več kot deset albumov avtorske glasbe ter sodeloval s številnimi vrhunskimi domačimi in tujimi glasbeniki. V Sloveniji se je uveljavil zlasti z njegovima glasbenima projektoma, s skupino Amala in Brizani Project. Sodelovanje z ansamblom Amala je močno zaznamovalo Brizanijevo glasbeno kariero, saj je z njo nastopal na najpomembnejših jazzovskih festivalih v Sloveniji, na Hrvaškem, v Makedoniji, na Češkem, Poljskem, v Ukrajini in na Švedskem. Nenazadnje pa se je z zadnjim projektom Suita Romani, uveljavil kot eden pomembnejših glasbenikov v Sloveniji, ki s svojim delom oživlja in ohranja romsko glasbo. S skupino Amala je večkrat nastopal bodisi kot predskupina bodisi kot spremljevalna skupina znamenite romske pevke Esme Redžepove (trikrat v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ter na Velikem odru festivala Lent v Mariboru), nastop z njo je pred leti obeležil tudi v Kulturnem domu Nova Gorica. Ob njegovi 50 obletnici prireja široko zastavljeno glasbeno prireditev, na katero je povabil številne glasbene goste in glasbene prijatelje. Koncert je osnovan na podlagi njegove avtorske glasbe. Njegov glasbeni žanr temelji na mešanici različnih glasbenih izpovedi, v sodobnejšem jazzovskem jeziku podajala tudi romsko glasbeno izročilo, ki je visoke umetniške kakovosti. Brizani ustvarja ritmično in melodično dovršeno jazz glasbo z elementi funka, fusiona, latina. V njej pa lahko zasledimo v obrisih tudi vplive bogate tradicije romskega glasbenega izročila. Kulturni dom Nova Gorica vidi ravno v njegovi glasbeni govorici priložnost predstaviti poslušalcem nekaj novega na področju glasbe na visoki umetniški ravni. Ob spremljavi Big Banda RTV Slovenije, svetovno priznanega bobnarja Petra Erskina ter številnih glasbenih prijateljev se bo sprehodil čez stilno barvit in zvočno slikovit repertoar.
www.brizani.si

Peter Erskine (Južna Kalifornija, ZDA) se že več kot trideset let nahaja v vrhu svetovne bobnarske elite in se odlikuje z izvajanjem raznovrstnih stilov glasbe. Bobne je začel igrati pri štirih letih. Študij tolkal je formalno poglobil tudi na Univerzi v Indiani. Svoje prve resne glasbene izkušnje kot bobnar si je pridobil v letih sodelovanja z orkestrom Stana Kentona, leta 1978 pa se je pridružil kultni zasedbi Weather report, s katero je posnel pet albumov, vključno z legendarnim albumom '8.30', ki je prejel nagrado Grammy. Po štirih letih sodelovanja s to zasedbo, se je razcvetela njegova solistična kariera. Tako je sodeloval z različnimi glasbeniki, kot so npr. Stan Kenton in Maynard Ferguson, Michael Brecker in Jan Garbarek, skupino Weather Report, Diana Krall, pa tudi s simfoničnimi orkestri kot so BBC London, Londonski simfonični orkester, orkester iz Los Angelesa in Birminghama, s katerimi je nastopal kot solist. Vodi tudi lastne zasedbe, s katerimi je posnel vrsto albumov, skupaj več kot 400 albumov. Piše pedagoške knjige za najmlajše za tolkala. Sodeluje tudi z gledališči, za katere pripravlja glasbo za igre. Glasbo, ki jo je prispeval za gledališki igri Kralj Richard II in za Sen kresne noči Williama Shakespearja za gledališče v Los Angelesu je prejel tudi nagrado za najboljšo izvirno glasbo.
www.petererskine.com

Big Band RTV Slovenija deluje neprekinjeno že od leta 1945 in velja za eno najstarejših tovrstnih zasedb na svetu. Za začetke njegovega delovanja je v največji meri zaslužen dirigent in komponist Bojan Adamič (1912-1995), ki je imel svoj orkester že med drugo svetovno vojno. Takoj po osvoboditvi, leta 1945, je začel zbirati razkropljene glasbenike in kmalu mu je uspelo postaviti dovolj dober orkester, ki je imel svoj prvi javni nastop ob ponovni otvoritvi Postojnske jame, 27. junija 1945. Plesni orkester Radia Ljubljana (PORL), kot se je orkester takrat imenoval, je Adamič, ki si je s svojim svetovljanstvom in umetniško širino prislužil vzdevek “mojster”, uspešno vodil vse do začetka 60.-ih let. Najvidnejši solisti v tem obdobju so bili Ati Soss, Dušan Veble, Mojmir Sepe, Zoran Komac, Albert Podgornik, Franci Puhar, producenta pa Dušan Hren in Jože Kampič. Leta 1961 je za dirigentsko palico prijel mladi, izjemno talentirani Jože Privšek. Privšek (1937 - 1998) je že pred tem pokazal veliko mero spretnosti na klavirju in vibrafonu. Njegove največje kvalitete pa so se pokazale na področju kompozicije, aranžiranja in vodenja orkestra. Plesni orkester Radia Ljubljana je popeljal v najvišji kvalitetni razred. Njegova dominacija v prostoru bivše Jugoslavije je bila nesporna, prav tako pa je bil PORL cenjen tudi zunaj naših meja. Njegove priredbe, preko štiri tisoč jih je, so bile pisane na kožo glasbenikom. Tako so lahko do polnega sijaja prišli solisti, ki so desetletja predstavljali vrh slovenskega jazzovskega ustvarjanja - Petar Ugrin, Andrej Arnol, Tone Janša, Silvester Sting, Ratko Divjak, Ladislav Rebrek, Milan Ferlež, izpostavljeno in odgovorno delo prvega trobentača pa je vse do upokojitve izjemno zanesljivo opravljal Pavel Grašič. V tem času se je PORL tudi preimenoval v Big Band RTV Ljubljana, po osamosvojitvi Slovenije pa Big Band RTV Slovenija.
Po Privškovi upokojitvi leta 1992 je vodstvo orkestra prevzel Lojze Krajnčan, poleg njega pa še Petar Ugrin, Milko Lazar, Emil Spruk in drugi. V goste smo vabili tudi vodilne tuje jazzovske dirigente in soliste.
Danes je Big Band RTV Slovenija močno pomlajen. Večina njegovih članov prihaja iz jazzovskih akademij v tujini in vsi po vrsti so virtuozi na svojih inštrumentih. Umetniško vodstvo je leta 2002 prevzel Hugo Šekoranja, sicer dolgoletni saksofonist orkestra, Solisti, ki osvajajo srca ljubiteljev jazza tako doma kot v tujini, so zdaj Primož Grašič, Tadej Tomšič, Dominik Krajnčan, David Jarh, Blaž Jurjevčič,  Matjaž Mikuletič, Ratko Divjak, Aleš Avbelj, Aleš Suša, Blaž Trček, Primož Fleischman, Aleš Rendla in drugi. Prvo trobento že od leta 1997 pri nas igra eden najboljših evropskih “screamerjev” Andy Pesendorfer. Glasbena producenta, ki bdita nad zvokom orkestra, sta Dečo Žgur in Grega Forjanič.
Tradicija šestih destletij je za vse tiste, ki jo nadaljujemo, velika čast in obveznost. Spoštovanje do zgodovine na eni in ogromen umetniški potencial na drugi strani so dobra dota in porok, da se za razvoj orkestralnega jazza v Sloveniji ni bati. Na veselje vseh, ki nas radi poslušate.

(Povzeto z internetne strani www.rtvslo.si/bigband/history.php.)

Vstopnina: 13 €