izvenabonmajski koncerti

Klavirska šola profesorja Sijavuša Gadžijeva

3. april 2008 ob 20.15
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Aleksander Gadžijev, klavir
Anže Vrabec, klavir
Armin Čoralič, klavir
Giuseppe Guarrera, klavir

Priznani ruski pedagog in pianist Sijavuš Gadžijev deluje na Goriškem od leta 1994. V teh letih je poučeval številne mlade nadarjene pianiste, ki z njegovo pedagoško pomočjo in metodami poučevanja prejemajo laskave nagrade na mednarodnih tekmovanjih v Sloveniji in Italiji. Vedno znova navdušujejo poslušalce na koncertih, saj njihove osupljive nastope odlikujejo izjemna tehnika obvladovanja instrumenta, izrazita ekspresivnost, sproščenost in profesionalnost. Nastopi učencev v klavirski šoli profesorja Sijavuša Gadžijeva so razpoznavna in nepozabna glasbena doživetja.

Aleksandra Gadžijeva (1994, Gorica, Italija) spremlja glasba že od ranega otroštva. V svet glasbe ga je pri petih letih najprej popeljala njegova mama, klavirska pedagoginja Ingrid Silič. Pri sedmih letih je šolanje nadaljeval na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici (Italija) v razredu svojega očeta Sijavuša Gadžijeva. Na številnih tekmovanjih je dokazal izjemno glasbeno znanje. Prejel je številne prve nagrade - Minerbia (2002),  Castiglion Fiorentino (2003), Ravena (2004). Na primorskem pianističnem tekmovanju (2006 in 2007) kot tudi na letošnjem državnem tekmovanju v Ljubljani je osvojil 100 točk. Večkrat se je izkazal na samostojnih koncertih (Gorica, Nova Gorica, Trst, Čedad in Turin) in že kot devetleten izvajal Haydnov koncert v C–duru s šolskim orkestrom Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel.

Anže Vrabec (1989, Šempeter pri Gorici) je na Glasbeni šoli Nova Gorica najprej igral klavir pri Klavdiji Jamšek, do konca osnovnega šolanja pa je bil učenec Ingrid Silič, poleg tega pa je igral tudi saksofon (profesor Silvio Brosche). Je dobitnik številnih nagrad - državno tekmovanje (2001), tekmovanje Citta di Gorizia (2002). Prejel je zlate plakete (mednarodno tekmovanje Ithaka v Ljubljani in tekmovanje Marco Fortini v Bologni, obe leta 2007) in priznanja. Letos zaključuje srednjo tehniško gimnazijo v Novi Gorici in Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani pod mentorstvom profesorja Sijavuša Gadžijeva. Vsestranski glasbenik korepetira zborček OŠ Šempeter, je član Big Banda NOVA ter priložnostno sodeluje s številnimi zasedbami. Srednja glasbena in baletna šola mu je letos podelila Škerjančevo nagrado za izjemne umetniške dosežke.

Armin Ćoralić (1990, Idrija) je začel s študijem klavirja pri sedmih letih pri učiteljici Maji Tajnšek na Glasbeni šoli v Idriji, pri desetih letih pa je postal učenec prof. Helene Plesničar. Prejel je številne nagrade in priznanja na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih, med katerimi izstopajo 3. in 2. nagrada na tekmovanjih v Povolettu in Cortamillii (1998, Italija), 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju v Genovi (1999, Italija), 2. nagrada ter zlata plaketa in posebna nagrada za najperspektivnejšega tekmovalca na regijskem tekmovanju v Novi Gorici. Na državnem tekmovanju TEMSIG je prejel dvakrat zlato plaketo in prvo nagrado, leta 2007 pa je osvojil 100 točk. večkrat se je izpopolnjeval na poletni šoli pri znanem ruskem profesorju Igorju Lazku. Šolanje nadaljuje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri profesorju Sijavušu Gadžijevu.

Giuseppe Guarrera (1991, Enna na Siciliji, Italija) se je že v zgodnjih letih začel učiti klavir in se je vpisal na konservatorij V. Bellini v Cataniji v razred profesorja Giuseppa Cultrere, kjer je leta 2007 zaključil srednjo stopnjo klavirja z najvišjo oceno in pohvalo. Uveljavil se je že na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih: Citta di Gorizia, Citta di Castiglion Fiorentino, tekmovanje Seiler (Nemčija). V letu 2007 mu je društvo Amici della musica iz Catanije podelilo nagrado za najboljšega izvajalca. Za seboj ima številne nastope na prestižnih koncertnih odrih. Koncertiral je v gledališču Politeama in v avditoriju palermskega konservatorija, v gledališču San Giorgio v Cataniji, v gledališču Verdi in v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici ter v koncertni dvorani Seiler Konzert Hall v Kitzingenu (Nemčija). Šolanje nadaljuje na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici pod vodstvom profesorja Sijavuša Gadžijeva.

Program:

Aleksander Gadžijev (Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel, Gorica, Italija)

D. Scarlatti: Sonata v E-duru
    Sonata v g-molu
R. Schumann: Fantasiestucke, op.12
    Des Abends
    Aufschwung
    Grillen
S. Rahmaninov: Moments Musicaux, op.16, št. 5, v Des-duru
    Moments Musicaux, op. 16, št. 4, v e-molu

Anže Vrabec (Srednja glasbena in baletna šola, Ljubljana)

R. Schumann: Abegg variacije, op.1
F. Mendelssohn – Bartholdy: Variations sérieuses, op. 54

Armin Ćoralić (Srednja glasbena in baletna šola, Ljubljana)

F. Chopin:  Nokturno, op. 27, št. 1, v cis-molu
F. Chopin: Etuda, op. 25, št. 12,  v c-molu
F. Liszt: Madžarska rapsodija št. 12

Giuseppe Guarrera (Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel, Gorica, Italija)

F. Chopin: Nokturno, op. 48, št.1, v c-molu
F. Chopin: Balada, op. 23, št. 1, v g-molu
F. Chopin: Scherzo, op. 54, v E-duru