Zlatko Kaučič – koncert ob 30-letnici ustvarjanja

17. november 2008 ob 20.15
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Zlatko Kaučič, glasba, vodja projekta, tolkala in dirigiranje
Javier Girotto (Argentina/Italija), sopran in bariton saksofon
Bruno Cesselli (Italija), klavir
Massimo de Mattia (Italija), flavta
Zasedba Kombo

V preddverju Kulturnega doma Nova Gorica bo uro pred koncertom razstava keramičnih in glinenih glasbil Katarine Štucin. Otvoritev razstave s koncertom v živo bo ob 19.30.

Zlatko Kaučič ima po izjemno odmevnih mednarodnih projektih (Emotional Playground, Zlati čoln, Pav, Tolminski punt) vse razloge, da praznuje 30-letnico ustvarjanja ustvarjalno. Ob tej priložnosti pripravlja bogato glasbeno pustolovščino, v kateri bodo sodelovali priznani in pretkani glasbeni prijatelji iz tujine. Javier Girotto iz Argentine, Bruno Casselli in Massimo de Mattia. Pri praznovanju visokega jubileja se mu bo pridružila tudi njegova zasedba Kombo, ki se je v zadnjih letih delovanja tako izurila, da lahko gostuje na kakršnemkoli festivalu. Letos se je še posebej izkazala na italijanskem festivalu Musica sulle Bocche.

Zlatko Kaučič je eden izmed tistih glasbenih kreativcev, umetnikov, ki nenehno stremijo po novem, navdihujočem in nekonvencionalnem. Kaučič je del življenja preživel v tujini (Italija, Portugalska, Španija in Amsterdam, vmes je imel daljšo turnejo po Kitajski) – se tam veliko učil, ustvarjal, muziciral ter spoznaval somišljenike iz raznovrstnih glasbenih logov in tudi poučeval. Zlatko udejanja svoj glasbeni credo tako v zasedbah manjšega intimnega formata (duo, trio ali kvartet) kot tudi v orkestrskih delih. Leta 1992 se je vrnil v Slovenijo, kjer v zadnjem času poučuje in prenaša svoje izkušnje na mlajše generacije. Od leta 2001 vodi šolo za tolkala in druge instrumente v okviru društva Zvočni izviri, pri Zvezi kulturnih društev Nova Gorica in je ustanovitelj ansambla Kombo. Ob tem pa vedno bolj sledi zvenu in odmevu poezije. V svoji tridesetletni glasbeni karieri je Zlatko Kaučič izdal okrog 30 plošč, večinoma v tujini, med njimi solo albumi Round trip (1995), Glasba za Romana (1997), Squarci in Emotional Playgrounds (1998), How deep is the ocean (2004) ter solo album Pav (2006). Uglasbil je poezijo Federica Garcíe Lorce, Alojza Gradnika in mnogih drugih. Že vrsto let ga navdihujeta življenje in delo Srečka Kosovela, ki mu je skupaj z Barbaro Korun posvetil album Vibrato tišine. Letos se je posvetil poustvarjanju in uglasbitvi poezije Jureta Potokarja, Srečka Kosovela, Milana Dekleve in Nevina Birse. Ob svoji 30-letnici ustvarjanja je pripravil vrsto projektov, ki jih je predstavil v ljubljanskem Cankarjevem domu, na festivalu Jazz Cerkno s Saadet Türkö in v okviru tolminskega festivala Sajeta. Poleg tega je v tem letu koncertiral v Town Hall v New Yorku (ZDA) in veliko gostoval na evropskih festivalih (Portugalska, Francija, Anglija, Slovaška, Nemčija, Italija). www.kaucic-zk.si

Javier Girotto (Argentina/Italija) igra sopran in bariton saksofon ter raznovrstne flavte. Njegova glasbena pot se je začela s študijem saksofona v Buenos Airesu. Nato mu je prestižni Berklee College v ZDA podelil štipendijo in omogočil štiriletni študij. V času študija nadarjeni saksofonist ne miruje, veliko nastopa in spoznava številne mojstre, kot so: George Garzone, Hal Crook, Jerry Bergonzi in mnoge druge. Njegovo ustvarjanje se nadaljuje v Rimu, kamor se je preselil z družino. Tam kmalu stopi v stik z glasbeniki, kot so: Enrico Rava, Gianluigi Trovesi, Bob Minzer, Randy Breckler, Rita Marcotulli, Roberto Gato. Postane član skupine Aires Tango, s katero je posnel šest albumov. V svoji celotni karieri pa je sodeloval na 60-ih različnih albumih. V letu 2009 se lahko nadejamo novega albuma s Cerkno triom, skupaj z Zlatkom Kaučičem in Salvatorejem Maiorem. V tej postavi so prvič nastopili leta 2005 na festivalu Jazz Cerkno.

Bruno Cesselli (Italija) igra klavir in deluje kot skladatelj. V Pordenonu je študiral kompozicijski stavek in dirigiranje. Njegova največja ljubezen pa je kmalu postal jazz. Leta 1980 se preusmeri v to zvrst glasbe in odide v Sieno, kjer študira s Francom D'Andreo in Enricom Pieranunzijem. Med njegove glasbene prijatelje prištevamo glasbenike svetovnega slovesa. Muziciral je ob boku Arta Farmerja, Leeja Konitza, Sala Nistica, Massima Urbanija, Kennyja Wheelerja in Boba Moverja. Tudi festivalsko življenje mu ni tuje. Gostoval je na jazz festivalih v Umbrii, Parizu, Berlinu, na Dunaju in številnih drugih. Posnel je vsaj 30 albumov. V njegovem repertoarju najdemo veliko baletne glasbe in glasbe za neme filme. Z Zlatkom Kaučičem sta sodelovala pri projektih Emotional Playgrounds in Zlati čoln.

Massimo de Mattia (Italija) igra na različne flavte. Glasbeni samouk je stopil na glasbeno pot nekje v 70-ih letih in kmalu krenil v smeri jazza in improvizacije. Sodeloval je z različnimi mojstri, kot so: Tom Kirk, Bruno Cesselli, Glauco Venier, Gianluigi Trovesi, Massimo Manzi in Ares Tavolazzi. Njegov prvi album Poesie pour Pasolini je izšel pri založbi Splasch. Italijanska revija Musica jazz ga je leta 1993 izbrala za najboljšega jazz talenta v Italiji. Pogosto nastopa z avtorji poezij in prispeva glasbo ob predstavitvah, poleg tega piše glasbo za neme filme. Je idejni vodja in ustanovitelj orkestra Phophonix. Izdal je več kot 20 albumov, zadnji z naslovom Mikiri.

Kulturno umetniško društvo Zvočni izviri združuje mlade glasbenike iz vse Slovenije, ki muzicirajo pod okriljem priznanega tolkalca, bobnarja, skladatelja in glasbenega pedagoga Zlatka Kaučiča. Glasbeni credo zasedbe Kombo, v kateri se izobražujejo mladi bobnarji, tolkalci, basisti, kitaristi in klaviaturist, je ustvarjati glasbo zunaj klišejev sodobne popularne produkcije in na oder pripeljati spontanost, kreativnost in čistost glasbe. Intenzivni program združuje tehniko, improvizacijo, igranje avtorske glasbe, osvajanje koncepta harmonije ter skupinsko delo. Njihova kreativna glasba stremi k multidirekcionalnosti (zmožnosti obvladovanja vseh glasbenih jezikov), umestimo pa jo lahko v področje jazza in etna. Najodmevnejši dogodek zasedbe Kombo je bil zagotovo projekt z naslovom Nonine zgodbice (suita za solista, godalni orkester, dekliški zbor in tolkalski kombo), ki je bil uspešno krstno uprizorjen na odru novogoriškega Kulturnega doma. Glasbeno kilometrino in izkušnje si je zasedba Kombo nabirala na vseslovenski turneji, z najodmevnejšim gostovanjem na ljubljanskem festivalu Trnfest v Ljubljani. Izdala je dve zgoščenki (Zvočni izviri Vol. 1 in Skriti kotički svetlobe). Motivacije, idej in novih projektov je veliko, predvsem pa je osrednja želja ustvariti še več zanimivih projektov. Ansambel Kombo bo s saksofonistom Javierjem Girottom kmalu pripravil nov projekt.

Vstopnina: 10 €, 8 €* (*abonenti, dijaki, študenti in upokojenci)