Orkester Slovenske vojske z gosti
Tradicionalni božično-novoletni koncert

Andreja Šolar, dirigentka
Gost večera: Janez Lotrič, tenor

19. december 2008 ob 20.15
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Kulturni dom Nova Gorica ostaja zvest gostitelj Orkestra Slovenske vojske v tem prazničnem času. Slovenska vojska je z ustanovitvijo orkestra postavila trdne in profesionalne temelje za izvajanje meddržavnih protokolarnih sprejemov ministrov za obrambo in načelnikov generalštabov tujih držav. Orkester izpolnjuje protokolarne obveznosti, poleg tega pa nastopa na slovesnih prisegah vojakov, proslavah ob obletnicah enot Slovenske vojske in pomembnih zgodovinskih srečanjih v Sloveniji. Orkester sestavljajo predvsem diplomanti Akademije za glasbo v Ljubljani. Neobremenjenost in velika vnema mladega orkestra sta pogoj za izvajanje in razvijanje obsežnega repertoarja. Od skromnih začetkov je orkester prerasel v priznan ansambel, ki ga vabijo na številne koncerte in festivale doma in po Evropi. Več kot 40 nastopov v enajstih evropskih državah in več kot 1000 nastopov v Sloveniji v enajstih letih delovanja so temelj za prepoznavnost orkestra ter Slovenske vojske in države Slovenije. Ansambel se doma in v tujini predstavlja z deli domačih avtorjev, kar omogoča sodelovanje s številnimi domačimi in tujimi glasbenimi poustvarjalci, ki bogato znanje in izkušnje delijo z mladimi glasbeniki orkestra.

Andreja Šolar je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani iz glasbene pedagogike in dirigiranja pri prof. Marku Letonji. Študij dirigiranja je nadaljevala na Brabants Conservatoriumu v Tilburgu na Nizozemskem pri prof. Janu Cobru. Študij je uspešno zaključila s koncertom Orkestra Slovenske vojske. Uspešno je opravila tudi dodatno izpopolnjevanje v ZDA na Senior Musician Course (School of Music). Kot dirigentka sodeluje s trobilnim ansamblom in orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije, s Simfoničnim trobilnim orkestrom iz Celovca, s Simfoničnim trobilnim orkestrom Johann–Joseph–Fux konservartorija v Gradcu in z različnimi komornimi zasedbami. V Orkestru Slovenske vojske je zaposlena kot tolkalistka.

Tenorist Janez Lotrič je redni član solističnega pevskega ansambla Opere in baleta SNG v Mariboru in je v zadnjih nekaj letih redni gost najimenitnejših evropskih opernih odrov. Študij je opravljal pri Kseniji Vidali in pod mentorstvom Ondine Otte Klasinc na ljubljanski Akademiji za glasbo. Leta 1980 je v mariborski operni hiši debitiral kot Nemorino v operi Ljubezenski napoj (G. Donizetti) in tam ostal kot redni član do leta 1987. Osvojene odlične nagrade in priznanja na tekmovanjih so mu omogočile prodor v tujino, med drugim tudi enoletni angažma v nemški operni hiši v Osnabrücku. Štiri leta je bil reden gost ugledne dunajske državne opere in tam odpel vsaj 11 pomembnih vlog. V svoji uspešni karieri je nastopil še v pariški Komični operi in Operi Bastille, v milanski Scali, v Londonu, Berlinu, Köbenhavnu, Varšavi, Atenah, Tokiu, Rimu, Monte Carlu ter v opernih hišah Salzburga, Gradca, Züricha, Hamburga in Palerma. Leta 2005 je debitiral v sloviti Metropolitanski operi v New Yorku in se istega leta vrnil tudi v mariborsko operno hišo. Uspehi, ki jih v zadnjih letih niza Janez Lotrič, so primerljivi z uspehi največjih tenoristov našega časa.

Prisrčno vabljeni na praznično obarvan božično-novoletni koncert!

Vstopnina: 10 EUR

Program:
P. I. Čajkovski/J. Schyns: Suita iz baleta Hrestač, op. 71a
    Uvertura
    Koračnica
    Ples gospodarice sladkornega kraljestva
    Ruski ples - Trepak
    Arabski ples – Kava
    Kitajski ples - Čaj
    Ples piščali
    Cvetlični valček
G. Puccini/P. Greblo: E lucevan le stelle (arija Cavaradossija iz opere Tosca)
V. Parma/V. Štrucl: Intermezzo iz opere Ksenija
G. Rossini/V. Mustajbašić: La danza (tarantella napoletana)

***********

M. Arnold/J. P. Paytner: Štirje škotski plesi
    Pesante, Vivace, Allegretto, Con brio
E. de Curtis/V. Mustajbašić: Torna a surriento (canzona napoletana)
P. Mascagni/J. van de Braak: Intermezzo iz opere Cavalleria Rusticana
G. Puccini/G. Adami/M. Matič: Nessun dorma (arija Calafa iz opere Turandot)
J. Strauss mlajši/O. Huyard: Tik-tak polka
J. Strauss mlajši/Roger Niese: Unter Donner und Blitz