Big Band GD Nova z vokalisti in inštrumentalnimi solisti
Koncert ob dnevu žena

Gostja večera: Damjana Golavšek
Miloš Rijavec, dirigent

7. marec 2009 ob 20.15
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Big Band GD Nova iz Nove Gorice je bil ustanovljen leta 1996 na pobudo glasbenikov Severno primorske regije, ki so dokončali študij na ljubljanski Akademiji za glasbo in sedaj poučujejo glasbo na različnih glasbenih šolah in institucijah. Danes zmore ansambel celovečerne programe z instrumentalnimi in vokalnimi solisti. Program Big Banda je prilagojen tako zahtevnim poslušalcem – ljubiteljem jazza kot tudi poslušalcem evergreen glasbe. Ansambel bo izvajal tudi nekaj novih skladb vsestranskega glasbenika, pianista in saksofonista Anžeta Vrabca. Big Band se lahko pohvali s številnimi nastopi doma in v tujini. Nastopil je na koncertu v Novem Sadu, na proslavi ob 190. letnici odkritja podzemlja Postojnske jame, na koncertu ob otvoritvi obnovljenega Tartinijevega trga v Piranu, na gradu Kromberk z Nušo Derenda in na zaključni prireditvi Blejski dnevi z Aniko Horvat, Kristino Oberžan in Tuliom Furlaničem. Predvsem pa je Big Band zvest prijatelj Mednarodnega srečanja saksofonistov, saj vsako leto temu izjemnemu glasbenemu dogodku zaigra v uvodni pozdrav in pospremi mlade saksofoniste novim dogodivščinam na pot.

Damjana Golavšek ima široko srce za vse naravne in pristne stvari. Predvsem ima rada glasbo in otroke. Glasba zavzema velik del njenega življenja in ker ima rada tudi otroke, je ustanovila društvo Muzikalček. Tukaj ustvarja domišljijski glasbeni svet, ki je vpet v otroško dušo in skrbi, da se najmlajši seznanjajo z glasbo, jo spoznavajo in vzljubijo. Izdala je dvanajst albumov s popevkami, ki so postale zimzelene, zapela pa je tudi kot jazz pevka, na sedmih albumih pa je zapela otrokom. Leta 2007 je s skladbo Naravne sile na 45. slovenski popevki prepričala strokovno žirijo in prejela nagrado za najboljšo skladbo v celoti. V Novi Gorici bodo prvič izvedli priredbo te skladbe za Big Band.



Anže Vrabec (1989, Šempeter pri Gorici) je prve glasbene korake v Glasbeni šoli Nova Gorica naredil ob pomoči glasbene pedagoginje Klavdije Jamšek, star sedem let. Zatem je skrb za njegov glasbeni razvoj prevzela prof. Ingrid Silič in kasneje priznani ruski pianist in pedagog Sijavuš Gadžijev. Leta 2008 je maturiral na Tehniški gimnaziji TŠC v Novi Gorici ter na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Študij nadaljuje na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, razmišlja pa tudi o nadaljnjem študiju glasbe.
Je dobitnik številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih v disciplini klavir, dobitnik zlate plakete na državnem tekmovanju v disciplini klavir štiriročno z Ingrid Mačus ter dobitnik zlate plakete in 3. nagrade na državnem tekmovanju v disciplini klavirski trio (Vrabec, Haas, Bičanin). Aprila 2006 je s simfoničnim orkestrom SGBŠ izvajal koncert za klavir in orkester št. 2 D. Šoštakoviča. Februarja 2008 je SGBŠ v Ljubljani Anžetu podelila Škerjančevo nagrado za izjemne uspehe pri umetniškem uveljavljanju šole. Konec leta 2008 mu je Občina Renče-Vogrsko podelila nagrado za mlade talente.
V času šolanja na Glasbeni šoli Nova Gorica je Anže zaključil tudi 6. razredov saksofona pod mentorstvom prof. Miroslava Paškvana. Svoje znanje klavirja in saksofona je izpolnjeval na mednarodnih poletnih klavirskih šolah (prof. Sijavuš Gadžijev) in mednarodnih srečanjih saksofonistov »Dnevi saksofona v Sloveniji« v organizaciji KD Nova Gorica.
Za jazz ter zabavno glasbo se je Anže začel zanimati proti koncu osnovne šole. Pravi, da se je osnovnih jazzovskih veščin na klavirju naučil sam. Leta 2004 se je pridruži Big Bandu NOVA, ki mu obzorje še bolj razširi. Julija 2006 se udeleži delavnice pri priznanemu jazzovskemu pianistu Renatu Chiccu, avgusta 2007 in 2008 se udeleži glasbene delavnice Jazzinty v Novem mestu ter ravno tako avgusta 2008 še Jazz kampa Kranj, kjer se je pri odličnem jazzovskem pianistu Emilu Spanyiju naučil veliko novega. V letu 2007 se je Anže začel zanimati tudi za kompozicijo (predvsem jazzovsko) ter je na pobudo Miloša Rijavca poleti za big band napisal dve skladbi (Mr. »B« Tune, Pick Up Some Goodies). Naslednje leto poleti napiše instrumentalno priredbo slovenske narodne pesmi Dekle je po vodo šlo, v začetku letošnjega leta pa še avtorsko delo Nedeljsko kosilo na deželi.