Slavnostni koncert ob slovenskem kulturnem prazniku in 30. obletnici Kulturnega doma Nova Gorica

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije
Mihela Brecelj, violina

8. februar 2010 ob 20.00
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Kulturni dom Nova Gorica že tri desetletja bogati goriški kulturni prostor z vrhunskimi umetniškimi dogodki. Obletnice so navadno priložnost, da se ozremo nazaj in brskamo po spominih; za nas, ki oblikujemo sedanjo podobo kulturne ustanove, pa predvsem izziv in zaveza, da nadaljujemo plemenito poslanstvo in ga obogatimo z novimi vsebinami.

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ki je bil ustanovljen leta 1993, sestavlja štirinajst godalcev, članov Simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije. V sedemnajstih letih delovanja je odigral približno 250 koncertov doma in v tujini. Je gost uglednih festivalov v Ljubljani in Dubrovniku, Zagrebškega baročnega festivala, festivalov Danubiana, Slovenskih glasbenih dni, nastopil pa je tudi v okviru Svetovnih glasbenih dni v Ljubljani. Že osmo sezono prireja ciklus koncertov Sozvočje svetov v sodelovanju z Narodno galerijo. Ansambel je sodeloval s svetovno znanimi domačimi glasbenicami Dubravko Tomšič Srebotnjak, Ireno Grafenauer in Marjano Lipovšek, koncertiral pa je tudi s svetovno priznanimi mojstri, kot so Miša Majski, Sarah Chang, Stefan Dohr in Richard Galliano. Priložnost daje tudi mladim, že uveljavljenim solistom. Repertoar Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije obsega skladbe vseh stilnih obdobij. Posebno pozornost namenja stvaritvam slovenskih avtorjev. Vse to potrjuje visoko kakovost, vlogo in pomen tega ansambla v slovenski in evropski kulturi. Za svoje uspešno delo je prejel nagrado Prešernovega sklada ter Župančičevo in Betettovo nagrado.

Mihela Brecelj (1989, Šempeter pri Gorici) je glasbeno pot začela na Glasbeni šoli Nova Gorica pri učitelju Juriju Križniču. Po končani Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (mentorja prof. Vasilij Meljnikov in prof. Tatjana Špragar) nadaljuje študij violine v 2. letniku na Universität der Künste v Berlinu v razredu prof. Tomasza Tomaszewskega. Je dobitnica najvišjih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Na državnem tekmovanju (TEMSIG) je osvojila dve zlati plaketi in drugo nagrado (2000 in 2003), v komorni igri z godalnim kvartetom (TEMSIG 2008) ponovno zlato plaketo in drugo nagrado. Najpomembnejši dosežki na mednarodnih tekmovanjih so: 1. nagrada na tekmovanju ITHAKA 2007 (Ljubljana), absolutna 1. nagrada na violinskem tekmovanju »Petar Konjović« (Beograd 2007) ter absolutna 1. nagrada na violinskem tekmovanju »Citta di Pieve di Soligo« (Italija 2008). Kot solistka in komorna glasbenica se predstavlja na koncertih doma in v tujini. Leta 2008 je kot solistka nastopila s simfoničnim orkestrom SGBŠ Ljubljana z izvedbo Koncerta za violino in orkester v d-molu A. Hačaturjana, leta 2009 pa s komornim orkestrom UDK Berlin. Od leta 2004 je članica slovitega Mladinskega orkestra Evropske Unije (EUYO), s katerim gostuje na najprestižnejših evropskih odrih pod vodstvom svetovno znanih dirigentov (Paavo Järvi, Yan Pascal Tortelier, Bernard Haitink, Sir Colin Davis, Sir John Eliot Gardiner, Vladimir Ashkenazy). Za izjemne umetniške dosežke ji je SGBŠ Ljubljana leta 2009 podelila Škerjančevo nagrado.

Program:

Beseda k prazniku:
Pavla Jarc, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica
Mirko Brulc, župan Mestne občine Nova Gorica in poslanec Državnega zbora Republike Slovenije

Slavnostni govornik:
Milan Kučan, častni občan Mestne občine Nova Gorica in bivši predsednik Republike Slovenije

***************

Marij Kogoj (1895 – 1956) / Karel Jeraj (1874 – 1951): Allegretto

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791): Koncert za violino št. 5 v A-duru, K. 219 ‘Turški’
    Allegro aperto
    Adagio
    Rondeau, Tempo di Menuetto

Leoš Janáček (1854 – 1928): Suita za godala
    Moderato (Prelude)
    Adagio (Allemande)
    Andante con moto (Saraband)
    Presto (Scherzo)
    Adagio (Air)
    Andante

Zaradi rezervacije vstopnic Vas vljudno prosimo, da Vašo prisotnost potrdite na telefon 05 335 40 16 najkasneje do torka, 2. februarja 2010, do 12. ure. Brezplačne vstopnice bodo na voljo pri blagajni Kulturnega doma Nova Gorica od 3. do 5. februarja od 10. do 12. ure in od 15. do 17. ure.

Koncert je nastal v sodelovanju z

Pokrovitelja: