Orkester Slovenske filharmonije

Emmanuel Villaume, dirigent

23. junij 2010 ob 21.00
Amfiteater gradu Kromberk

Orkester Slovenske filharmonije se s svojimi predhodnicami Academio Philharmonicorum (1701), Filharmonično družbo (1794) in prvo Slovensko filharmonijo (1908-1913) ponosno postavlja ob bok najstarejših na svetu. Častni člani Slovenske filharmonije so med drugimi uglednimi umetniki: Josef Haydn, Ludwig van Beethoven, Niccolo Paganini, Johannes Brahms, Carlos Kleiber in drugi.
Svoj sloves je orkester potrdil na številnih gostovanjih v evropskih kulturnih središčih in v Združenih državah Amerike ter na Japonskem, predstavil pa se je tudi na pomembnih mednarodnih festivalih (Wiener Festwochen, Maggio Musicale Fiorentino, Praška pomlad, Varšavska jesen, Dubrovniške poletne igre, Ravenski festival). Med njegove goste se uvrščajo vrhunska svetovna glasbena imena in najvidnejši domači glasbeniki. Posebno dragoceni dogodki minulih sezon so gala koncert z Lucianom Pavarottijem ter gostovanje z Mstislavom Rostropovičem v Rimu in Valencii. Koncert, ki ga je leta 1997 vodil maestro Carlos Kleiber je pustil nepozabne vtise. Leta 2004 je bil pod vodstvom maestra Riccarda Mutija koncert v spomin Maestru Kleiberju. Koncert so nato ponovili na Ravenskem festivalu naslednje leto. Leta 2006 je Orkester Slovenske filharmonije z velikim uspehom izvedel turnejo po Švici in presegel vsa pričakovanja na prvi turneji po Japonski.
Orkester že vrsto koncertnih sezon prireja 36 abonmajskih koncertov v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (Modri in Oranžni abonma), številne priložnostne koncerte ter glasbene matineje za mlade poslušalce. Po ponovni ustanovitvi leta 1947 so orkester vodili priznani dirigenti, med njimi Bogo Leskovic, Samo Hubad, Lovro von Matačić, Oskar Danon, Uroš Lajovic, Milan Horvat, Marko Letonja in George Pehlivanian. Z oktobrom 2008 je vodstvo orkestra prevzel francoski dirigent, maestro Emmanuel Villaume.

Emmanuel Villaume (1964, Strasbourg, Francija) je šef dirigent Orkestra Slovenske filharmonije od leta 2008. Že deseto sezono je glasbeni direktor Opere in orkestra festivala v Spoletu, postal pa je tudi šef dirigent orkestra Slovaške filharmonije v Bratislavi.
Njegovo glasbeno izobraževanje se je začelo na konservatoriju v Strasbourgu, študij je nadaljeval v Parizu in diplomiral iz književnosti, filozofije in muzikologije. Pri enaindvajsetih je postal dramaturg v Renski operi (Opéra du Rhin) v Strasbourgu, takrat ga je umetniški vodja Festivala dveh svetov Spiros Argiris (Festival dei Due Mondi v italijanskem Spoletu) povabili k vodenju in izvedbi Debussyjevih Bilitinih pesmi. Temu je sledil še ameriški debi 1990. na že omenjenem festivalu v Spoletu s Figarovo svatbo. Od takrat je vodil vrsto simfoničnih koncertov in opernih izvedb na tem festivalu, med drugim ameriško premiero Henzejevega dela Princ Homburški (Der Prinz von Homburg) ter izjemno pohvaljene postavitve oper Ariadna na Naksosu, Manon Lescaut, Večni mornar, Lakme in Don Giovanni.
Sodeloval je z Metropolitansko opero, Kraljevo opero Covent Garden, opero v Chicagu (Lyric opera), Pariško nacionalno opero (Opera Bastille) in opernimi hišami v Bonnu, Kölnu, Los Angelesu, Dallasu, Hamburgu, San Franciscu, Santa Feju, Toulousu, Montrealu, St. Louisu, Monte Carlu, Nici, Marseillu ter na Festivalu Klangbogen na Dunaju (s Plácidom Domingom). Poleg tega je dirigiral simfoničnim orkestrom iz Montreala, Bostona, Chicaga, Los Angelesa, San Francisca, Houstona, Indianapolisa, St. Louisa, Minnesote in Detroita, Tokijskemu simfoničnemu orkestru, Pariškemu orkestru, Filharmoničnemu orkestru Francoskega radia ter filharmonikom iz Monte Carla in Strasbourga, simfonikom iz Nice in Marseilla, Orkestru Beethovenhalle iz Bonna, Kraljevi filharmoniji iz Stockholma, Norveškemu radijskemu orkestru, Orkestru Brabant iz Eindhovna ter Slovaški filharmoniji; pa simfoničnim orkestrom Sydneyja, Melbourna, Brisbana, milanskemu Orkesteru Verdi ter orkestroma Pariške nacionalne opere (Opera Bastille), milanske Scale, kakor tudi orkestru Gledališča La Fenice na zadnji koncertni izvedbi Berliozovi Trojancev. Emmanuel Villaume snema za založbe Deutsche Gramophon, Decca in Dynamic, ima tudi naziv častni doktor Univerze v Indianapolisu; živi med Parizom in New Yorkom.

Vstopnine ni.

Koncert v počastitev dneva državnosti je nastal v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica in sodi v festival Imago Sloveniae.

V primeru slabega vremena bo koncert v veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.

Program:

W. A. Mozart (1756 - 1791): Beg iz Seraja – Uvertura
L. van Beethoven (1770 – 1827): Coriolan, uvertura v c-molu, op. 62
M. Mihevc (1957 - ): Makovi plesi (izbor)
    Trombadoro
    Pizzicato
    Finale
J. Strauss, ml. (1825 – 1899): Netopir – Uvertura
R. Wagner (1813 – 1883): Lohengrin – Predigra k 3. dejanju opere Lohengrin
P. Dukas (1865 – 1935): Peri – Fanfare k baletu Peri
G. Bizet (1838 – 1875): Carmen - Suita za orkester št. 1
    Intermezzo (oz. Predigra k 3. dejanju opere)
    Aragonaise (oz. Predigra k 4. dejanju opere)

G. Bizet: Arležanka – Suita za orkester št. 1. in št. 2 (izbor)
    Uvertura / Preludij
    Adagietto
    Carillon (Zvončki)
    Pastorala
    Farandola